Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβλήματα με τους εκλογικούς καταλόγους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λίγους μήνες μένουν πριν τις εκλογές και οι πολίτες βρίσκονται σε σύγχυση, αφού δεν ξέρουν πού θα ψηφίσουν. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία ψηφοφορίας, όλοι οι πολίτες ψηφίζουν στο δήμο όπου έχουν οικογενειακή μερίδα, ωστόσο μια επίσκεψη στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών ή ένα τηλεφώνημα στο δήμο, ενδεχόμενα να μας «πει» ότι ψηφίζουμε σε δύο δήμους ή και πουθενά.

Αμεσα θα πρέπει να απευθυνθούμε στο δήμο όπου είμαστε εγγεγραμμένοι ή στο τηλεφωνικό κέντρο 1464, προκειμένου από μόνοι μας τελικά να λύσουμε το ζήτημα της διπλοεγγραφής μας ή της μη εγγραφής μας. Στα τραγελαφικά των εκλογικών καταλόγων συναντάμε ακόμη την εμφάνιση ως ψηφοφόρων ανθρώπων που έχουν πεθάνει εδώ και καιρό. Εκλογείς εμφανίζονται να ψηφίζουν στον τόπο γέννησής τους, παρά το γεγονός ότι άνοιξαν οικογενειακή μερίδα στο δήμο όπου μένουν. Γυναίκες εκλογείς εμφανίζονται να ψηφίζουν σε διαφορετικό δήμο από του συζύγου τους, παρότι έχουν ανοίξει στο δήμο όπου μένουν οικογενειακή μερίδα. Εκλογείς φέρονται να έχουν δύο εκλογικούς αριθμούς, επειδή εμφανίζονται ως διαφορετικά πρόσωπα, λόγω εναλλακτικών καταγραφών του μητρωνύμου ή του πατρωνύμου.

Και μπορεί το υπουργείο να κάνει λόγο μόνο για 380.000 διπλοεγγραφές, ωστόσο ο αριθμός του εκλογικού σώματος, που φτάνει τα 10.200.000, αφήνει σοβαρές ανησυχίες για παραπάνω τέτοια «κρούσματα». Επίσης απορίες προκαλεί και το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα είναι σχεδόν ισάριθμο με τον πραγματικό πληθυσμό της χώρας, ο οποίος ανέρχεται στα 10.964.080 άτομα. Μια πρώτη εξήγηση που δίνεται από το υπουργείο είναι ότι στον αριθμό του εκλογικού σώματος περιλαμβάνονται και οι Ελληνες του εξωτερικού που έχουν οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα. Πρόκειται για στοιχείο, όμως, ανακριβές, αφού δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση για το πόσοι μπορεί να είναι αυτοί.

Την ύπαρξη σοβαρών λαθών στους εκλογικούς καταλόγους επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, εστιάζοντας το πρόβλημα στις περίπου 380.000 διπλοεγγραφές. Οπως είπε, από χτες το 1464 άρχισε να παίρνει τηλέφωνο έναν προς έναν τους διπλοεγγεγραμμένους. Αυτό έγινε σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δε δίνεται εκλογικός αριθμός στους διπλοεγγεγραμμένους, κάτι που αναμένεται να γίνει μόνο εφόσον διαγραφούν από τον ένα εκλογικό κατάλογο. Για τις περιπτώσεις των διπλοεγγραφών που παραμείνουν και μετά τις 30 Ιούνη, ημέρα οριστικοποίησης των τελικών εκλογικών καταλόγων, θα ενημερωθούν τα εκλογικά τμήματα, ώστε να διασφαλιστεί η περίπτωση διπλοψηφίας.

Πέρα από το πρόβλημα των διπλοεγγραφών, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις εκλογέων που δεν εμφανίζονται να ψηφίζουν πουθενά, γεγονός που ο υπουργός απέδωσε σε λάθη των δήμων.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περίπου 200 δήμοι που δεν έχουν στείλει ακόμη στη Διεύθυνση Εκλογών τα αποτελέσματα της πρώτης αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ