Πέμπτη 30 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
11 ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Αποφασισμένοι συνεχίζουν οι εργαζόμενοι και απορρίπτουν τελεσίγραφα και εκβιασμούς

Δυναμώνει ο αγώνας στο μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας

Από τη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Από τη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Στο καλάθι των αχρήστων πέταξαν και αυτήν τη φορά οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Μετρό τούς εκβιασμούς της εργοδοσίας του κατασκευαστικού ομίλου «ΑΒΑΞ», η οποία ξανά χθες αξίωσε να σταματήσουν την απεργία προκειμένου να δεχτεί να συζητήσει τα δίκαια αιτήματά τους: Το να φτάνει ο μισθός για να καλύψουν τις ανάγκες του μήνα και να γυρνάνε στις οικογένειές τους ζωντανοί και αρτιμελείς.

Οι απεργοί μετράνε σήμερα 11 μέρες απεργιακού αγώνα και θα κάνουν συγκέντρωση, όπως κάθε μέρα, αυτήν τη φορά στο εργοτάξιο του Μετρό στο Κολωνάκι.

Αύριο Παρασκευή συνεχίζουν την απεργία με συγκέντρωση και Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο του Μετρό στην Ακαδημίας, για να μετρήσουν και να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Πρόκειται για μια σκληρή μάχη, στο μεγαλύτερο δημόσιο έργο στη χώρα, μάχη η οποία μέρα με τη μέρα εντείνεται και ξεφεύγει από τα όρια του έργου, μιας και εκφράζει αντικειμενικά τη σύγκρουση από τη μια μεριά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεών τους, που χτίζουν την «ανάπτυξη» τους πάνω στον κλεμμένο εργατικό μόχθο, και από την άλλη των εργατών, που διεκδικούν δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια.

Χθες οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της «ΑΒΑΞ», απαιτώντας από την εργοδοσία να γίνει η συνάντηση την οποία η τελευταία είχε ακυρώσει, σε μια προσπάθεια να σκληρύνει τη στάση της και να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις τους. Ωστόσο, κάτω από την πίεση της απεργιακής κινητοποίησης, η συνάντηση έγινε. Στην κινητοποίηση ήταν και χθες στο πλάι των απεργών η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Παρευρέθηκε επίσης το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το οποίο είχε κηρύξει δίωρη στάση εργασίας και συμμετείχε με δικό του μπλοκ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργατών. Το «παρών» έδωσε και ο Φοιτητικός Σύλλογος Μεταλλειολόγων ΕΜΠ.

Στη συνάντηση η εργοδοσία συνέχισε τον εκβιασμό, ζητώντας να σταματήσει η απεργία, όμως η αντιπροσωπεία των απεργών, με όπλο τις αποφάσεις των μαζικών τους Γενικών Συνελεύσεων, απέρριψε ασυζητητί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κάτι που επικυρώθηκε και από τους απεργούς, στην ενημέρωση που τους έγινε από τον Βασίλη Κλουβάτο, πρόεδρο του Σωματείου στο έργο, για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση. Σημείωσε ότι «δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω». Και, όπως ανέφερε ένας εργαζόμενος, «εδώ έχουμε καταφέρει το "όλοι για έναν"».

Σε μια σύντομη τοποθέτηση ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ανέφερε ότι αυτό που οδήγησε στην απεργία είναι τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν βήματα πίσω, γιατί τότε «θα μείνουμε με τα προβλήματα αγκαλιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ