Πέμπτη 30 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Μισθό στο ύψος του κατώτατου και «αυξήσεις» - κοροϊδία προτείνει η εργοδοσία

Μία ακόμα ενδεικτική εικόνα του τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η «σταθερότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος», για την οποία τσακώνονται η κυβέρνηση με τα άλλα κόμματα της ΕΕ και του κεφαλαίου, δίνει η στάση της εργοδοσίας στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, για τον οποίο οι κυβερνήσεις καμαρώνουν η μία μετά την άλλη εδώ και χρόνια, όπου τα κέρδη των ομίλων κατέγραψαν ρεκόρ 2,57 δισ. ευρώ το 2022 και συνεχώς αυξάνονται, η εργοδοσία παριστάνει ότι «διαπραγματεύεται» με την Ομοσπονδία των εργαζομένων, καταθέτοντας γενικολογίες και ασαφείς προτάσεις.

Οι «αυξήσεις» που πρότεινε, μάλιστα, στην πράξη καθηλώνουν τις αποδοχές στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, ενώ από την πρόσφατη συνάντηση δεν έλειψαν και οι προκλητικές τοποθετήσεις για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων από τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση Ομοσπονδίας - εργοδοτικών ενώσεων πραγματοποιήθηκε στις 20 Μάη και εκεί, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, για άλλη μια φορά οι εργοδότες προσπάθησαν να «κερδίσουν χρόνο», αφού «δεν προσήλθαν με ολοκληρωμένες προτάσεις σε σχέση με τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε υποκλάδο».

Με τη στάση τους εμφανίστηκαν να συγκλίνουν στην καθιέρωση των 830 ευρώ του κατώτατου μισθού ως κατώτατου κλαδικού μισθού, επιβεβαιώνοντας ότι ο μνημονιακός νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετεί την εργοδοσία, προσαρμόζοντας τελικά τις αποδοχές όλων των εργαζομένων σε αυτές τις μίνιμουμ αμοιβές. Αυτή άλλωστε είναι η «γραμμή του ΣΕΒ και των πολυεθνικών ομίλων», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Ετσι, για παράδειγμα η Ενωση Ζυθοποιών πρότεινε «830 ευρώ για μισθό νεοεισερχόμενου και αύξηση περίπου στα 880 ευρώ (6%) σε έναν χρόνο που θα έχει "ειδικευθεί"». Μάλιστα, ισχυρίστηκαν πως αυτή είναι η αύξηση που ...«αντέχουν» και πρόσθεσαν ότι «δεν συμφέρει τους εργαζόμενους, γιατί λόγω της νομοθεσίας θα αυξηθούν οι εισφορές τους και δεν θα δουν αύξηση στο πραγματικό μισθό!». Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών απέφυγαν κάθε αναφορά σε βασικά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως τα ποσοστά αύξησης της υπερεργασίας και των υπερωριών, το ανθυγιεινό επίδομα, ο χρόνος διαλείμματος εντός του 8ώρου κ.λπ.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης την προκλητική στάση του εκπροσώπου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, ο οποίος χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» τα αιτήματα των εργαζομένων και αμφισβήτησε υπαρκτές ειδικότητες, με σκοπό την υπονόμευση των επιδομάτων ειδικευμένης εργασίας. «Ο συγκεκριμένος "λαγός" του ΣΕΒ», τονίζει η Ομοσπονδία, δήλωσε κυνικά πως «εργολαβικοί εργαζόμενοι υπάρχουν και θα υπάρχουν», σε μια παραδοχή ότι η εργοδοσία αξιοποιεί τα εργολαβικά «δουλεμπορικά γραφεία» προκειμένου να συμπιέσει τα δικαιώματα και να επιδεινώσει τους όρους δουλειάς όλων των εργαζομένων.

«Οι βιομήχανοι θα υπογράψουν με όρους που θα επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας μόνο κάτω από την οργανωμένη και μαζική διεκδίκηση των δικών μας συμφερόντων», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία, για να καταλήξει καλώντας τα σωματεία να προχωρήσουν σε ενημέρωση των εργαζομένων και να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν για τη Συλλογική Σύμβαση, για σταθερό εργάσιμο χρόνο και ουσιαστικές αυξήσεις(2023-07-01 00:00:00.0)
Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις εδώ και τώρα!(2023-06-29 00:00:00.0)
Απάντηση στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας ο αγώνας για ΣΣΕ(2021-12-01 00:00:00.0)
Σήμερα η μέρα δράσης στον κλάδο του Μετάλλου(2020-06-18 00:00:00.0)
Αδιάκοπη αγωνιστική δράση για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα(2019-01-12 00:00:00.0)
Καθηλωμένοι οι μισθοί, στα ύψη η ανεργία(2018-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ