Πέμπτη 30 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Στο κόκκινο» λόγω των τραγικών ελλείψεων, στον αγώνα οι υγειονομικοί για την ενίσχυσή τους

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα, απέναντι στον αυταρχικό κατήφορο κυβέρνησης και διοικήσεων

Αγωνιστικά απαντούν οι υγειονομικοί των παιδιατρικών νοσοκομείων στην κλιμάκωση της επίθεσης από την κυβέρνηση στη δημόσια και δωρεάν παιδιατρική περίθαλψη, όπως και στην καταστολή και ποινικοποίηση των διεκδικήσεών τους.

Ετσι, μετά το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η κυβέρνηση - με όχημα τη διορισμένη διοίκηση του εν λόγω νοσοκομείου - στρέφεται και κατά της ΕΙΝΑΠ επειδή τόλμησε να προκηρύξει στάση εργασίας τόσο για χτες όσο και για την ερχόμενη Δευτέρα - οπότε θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών στις 11 π.μ. στα νοσοκομεία παίδων - αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των αναισθησιολόγων και των υπόλοιπων εργαζομένων για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων και κλάδων. Αργά χτες το μεσημέρι, το δικαστήριο έκρινε παράνομη τη χτεσινή στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η ΕΙΝΑΠ, αλλά όχι καταχρηστική.

Με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό να είναι «στο πόδι» τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία παίδων αφού για μια ακόμα φορά η υποστελέχωση φέρνει το «φρακάρισμα» ειδικά στα χειρουργεία, η κυβέρνηση επιλέγει την κατασυκοφάντηση αντί για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Αιτήματα που αφορούν την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε ΜΕΘ παίδων και χειρουργεία, την εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλα τα παιδιά κ.ά.

«Φλέβα χρυσού» για την επιχειρηματική δράση η απαξίωση των παιδιατρικών νοσοκομείων

Η απαξίωση (και) των παιδιατρικών νοσοκομείων από την πολιτική της εμπορευματοποίησης κυβερνήσεων και ΕΕ δεν είναι τυχαία, αφού η παιδιατρική περίθαλψη αποτελεί «φλέβα χρυσού» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν στα χειρουργεία, αφού λόγω των ελλείψεων σε αναισθησιολόγους, η αναμονή στα δύο μεγάλα νοσοκομεία παίδων της Αττικής («Αγ. Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού») φτάνει τους 3.000 μικρούς ασθενείς. Πρόβλημα που η κυβέρνηση επιχειρεί το λύσει «μετακινώντας» αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία, ενώ οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί αναδεικνύουν τους κινδύνους, μιας και τα παιδιατρικά χειρουργεία έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, και γι' αυτό απαιτούνται παιδοαναισθησιολόγοι.

«Η δύναμη του Αναισθησιολογικού Τμήματος στο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" από τον Γενάρη του 2024 έχει μειωθεί επιπλέον κατά 4 αναισθησιολόγους (2 προς συνταξιοδότηση και 2 παραιτήσεις, η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 16/5), με αποτέλεσμα την παραμονή 7 ενεργών ιατρών. Για την ασφαλή λειτουργία των 3 υπαρχουσών αιθουσών και εκτέλεση αναισθησιολογικών καθηκόντων εκτός χειρουργείου απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων στο Τμήμα», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, ξεμπροστάζοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Απέναντι σε αυτήν την αθλιότητα, συνεχίζοντας τις συκοφαντίες, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο σε ρ/σ για «εκβιασμό του κράτους», από τους υγειονομικούς, καταλογίζοντάς τους «πολιτικά κίνητρα» ενόψει ευρωεκλογών.

Απάντηση όμως στην κυβέρνηση δίνει και η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, σημειώνοντας ότι «η μετακίνηση συναδέλφων από νοσοκομεία ενηλίκων για την ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων δημιουργεί θέματα ασφάλειας, καθώς η άσκηση της παιδιατρικής αναισθησίας έχει σημαντικές διαφορές από την αναισθησία ενηλίκων και η έλλειψη εμπειρίας σχετίζεται με αύξηση των επιπλοκών στα παιδιά».

Κι ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει, κωφεύει και παίζει κορόνα - γράμματα τις ζωές των παιδιών, επιβεβαιώνοντας ότι είναι στυγνός εκβιαστής καθώς και οι προκάτοχοί της, που διαχρονικά και συνειδητά επέλεξαν την υποβάθμιση και συρρίκνωση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης. Με συνέπεια να εκβιάζονται και να εξωθούνται χιλιάδες λαϊκές οικογένειές στους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι είναι οι μόνοι ωφελημένοι και περιμένουν πώς και πώς να απλώσουν παραπέρα τα πλοκάμια τους.

Εξάλλου, το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας όταν ανέφερε ως «λύση», «να δέχονται τα ιδιωτικά νοσοκομεία περιστατικά», πάντα με το αζημίωτο, εξαγγέλλοντας παράλληλα ότι εντός του καλοκαιριού θα εκδοθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις των νόμων που ψηφίστηκαν και επιτρέπουν σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο και σε ιδιώτες να κάνουν ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία «για να μην πληγούν». «Από τον Σεπτέμβρη θα λειτουργεί το "νέο ΕΣΥ"», είπε, απειλώντας τους νοσοκομειακούς γιατρούς ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρω λύση αν το συνεχίσουν. Απλά δεν θα τους αρέσει»...

Δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν ούτε να μας σταματήσουν

Σε δήλωσή της η Μαίρη Αγρογιάννη, γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, σημειώνει για τον κατήφορο της κυβέρνησης: «Σήμερα (σ.σ. χτες) επιδόθηκε στην ΕΙΝΑΠ μήνυση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας που έχει προκηρύξει για σήμερα και τη Δευτέρα η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά. Είναι πρωτοφανές να σέρνουν στα δικαστήρια το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών του Λεκανοπεδίου Αττικής, επειδή διεκδικεί να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για να μπορούν να λειτουργούν τα χειρουργεία με ασφάλεια.

Οπως επισημάναμε και στην απόφασή μας, αυτήν τη στιγμή στα δύο νοσοκομεία παίδων βρίσκονται 3.000 παιδιά στις λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν. Και αντί η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την άμεση λύση του σοβαρού προβλήματος, επιλέγει να ποινικοποιήσει τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος, αξιοποιώντας το αντεργατικό, αντιαπεργιακό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχτισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε βάρος των υγειονομικών, των εργαζομένων και όλου του λαού.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμηνύουμε ότι δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν. Ούτε να μας σταματήσουν. Γιατί έχουμε στο πλευρό μας όλους τους εργαζόμενους που δικαιούνται και διεκδικούν την πλήρη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία».

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση σέρνει στα δικαστήρια τους υγειονομικούς καταγγέλλει επίσης το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ