Κυριακή 12 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικός ο ρόλος της ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Μέσα και έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ και του ΠΙΣ και στο μέτρο των δυνάμεών της η ΔΗΠΑΚ-Γ, προσπάθησε, χωρίς ταλαντεύσεις, να ενισχυθεί η συσπείρωση στους γιατρούς, αλλά και με τους άλλους εργαζόμενους.

Ετσι αποκάλυψε τον πραγματικό χαρακτήρα των κυβερνητικών ανατροπών στο χώρο της Υγείας, αντιπάλεψε και συγκρούστηκε με την εφαρμοζόμενη πολιτική Υγείας και όλους όσοι τη στηρίζουν και βρέθηκε δίπλα στα προβλήματα των γιατρών στους χώρους δουλιάς, στους κλαδικούς φορείς, στους φοιτητές, αλλά και στα προβλήματα της Υγείας του λαού μας.

Αναφερόμενη στο ρόλο και στη δράση των ηγεσιών του ΙΣΑ και του ΠΙΣ η ΔΗΠΑΚ-Γ επισημαίνει ότι «αποδέχτηκαν και στήριξαν τις βασικές αντιδραστικές επιλογές στο χώρο της Υγείας». Γι' αυτό:

  • Δεν αντιπαρατέθηκαν στην κυβερνητική πολιτική, ούτε συγκρούστηκαν με τα μεγάλα συμφέροντα των επιχειρήσεων, στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης.
  • Αναζήτησαν διεξόδους και λύσεις των ασφυκτικών προβλημάτων των γιατρών, που είναι παράγωγα του συστήματος, μέσα στο ίδιο το σύστημα, στη λογική του κοινωνικού διαλόγου και της συναίνεσης.
  • Δεν ασχολήθηκαν με τα προβλήματα της Υγείας της λαϊκής οικογένειας, των μεταναστών, των τοξικοεξαρτημένων ατόμων, του λαού της Αθήνας.
  • Απέφυγαν να συμμαχήσουν με το εργατικό και λαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και της ειρήνης.

«Οι επιλογές αυτές δυσκόλεψαν την εκδήλωση των αγωνιστικών διαθέσεων που εμφανίζονται σε μερίδα των γιατρών, καλλιέργησαν αυταπάτες ότι μέσα σ' αυτή την αντιλαϊκή λαίλαπα οι μισθωτοί και ελευθεροαπασχολούμενοι γιατροί μπορούν "να σωθούν", τελικά βοήθησαν στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης και υποταγής των γιατρών στην κυβερνητική πολιτική», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ-Γ.

Στην κριτική της για τις άλλες παρατάξεις η ΔΗΠΑΚ-Γ επισημαίνει τα εξής:

  • Η ΔΗΚΙ στήριξε τους βασικούς άξονες της νεοσυντηρητικής πολιτικής, είτε για λόγους δημαγωγίας με τη σιωπή και την αδράνειά της απέναντι στις μεγάλες ανατροπές που έγιναν.
  • Η ΠΑΣΚ-Γ άσκησε επάξια το ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
  • Η λεγόμενη ανεξάρτητη παράταξη των Νέων Γιατρών, αποδείχτηκε δέσμια της ίδιας νεοσυντηρητικής πολιτικής, την οποία υπηρέτησε και από τη θέση της αντιπροεδρίας του ΙΣΑ.
  • Η ΑΕΓ υπήρξε το θλιβερό άλλοθι των αντιδραστικών ανατροπών. Διευκόλυνε την ενίσχυση και εξάπλωση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, σπέρνοντας αυταπάτες για το δήθεν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Ουσιαστικά, με προκάλυμμα ανούσιους εξευτελιστικούς καυγάδες σε δευτερεύοντα ζητήματα ή προσωπικές αντιπαραθέσεις ομοφώνησαν στους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης, συνδιαμόρφωσαν τα πεπραγμένα του ΙΣΑ και του ΠΙΣ. Υπονόμευσαν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των γιατρών και τα δικαιώματα του λαού στον τομέα της Υγείας», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ-Γ και καταλήγει: «Αυτό που από κοινού έκαναν, ήταν να διαχειριστούν τα συμπτώματα. Αν και γνωρίζουν την αιτία, δε θέλησαν, γι' αυτό και δεν μπόρεσαν, να την αντιπαλέψουν. Γιατί συμφωνούν με το βασικό προσανατολισμό των αντιδραστικών κυβερνητικών μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ