Κυριακή 12 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ελπιδοφόρα λαϊκή αντεπίθεση με προοπτική

Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι για τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά της συμπαράταξης της ΝΑΣ και της ΔΗΚΚΙ

Ο Θανάσης Παφίλης σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα, ήταν μέλος της Αντι - ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. Σήμερα είναι γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ από το 1989 - 1993. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Θανάσης Παφίλης σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα, ήταν μέλος της Αντι - ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. Σήμερα είναι γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ από το 1989 - 1993. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Είναι καρπός και αποτέλεσμα της κοινής αγωνιστικής δράσης. Δε φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του διαχειριστή της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Θέλει το λαό στο προσκήνιο, πρωταγωνιστή, αποφασισμένο να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική. Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ), στην οποία συμπαρατάσσονται η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) και η Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση (ΔΗΚΚΙ), δεν είναι ευκαιριακός συνδυασμός, έχει δοκιμαστεί μέσα σ' ένα πολύ σκληρό πεδίο. Εκεί που οι «μάσκες» πέφτουν, εκεί που υπάρχει ο πιο σαφής διαχωρισμός, μέσα στους λαϊκούς αγώνες.

Η συμπόρευση των δυο παρατάξεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, το κίνημα ειρήνης, το κίνημα προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων και άλλων κινημάτων, οικοδόμησε κοινή αντίληψη, η οποία εκφράστηκε μέσα από αυτή τη συμπαράταξη για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Κάτι που εξάλλου αποδείχτηκε περίτρανα με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων μαζικών φορέων την προηγούμενη Πέμπτη, στην επίσημη παρουσίαση των υποψηφιοτήτων.

Οπως ήδη έχει γίνει γνωστό, την Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσιάστηκαν ο υποψήφιος για τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης καθώς και οι υποψήφιοι νομάρχες Αθήνας Ηλίας Νικολόπουλος και Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη. Τρεις υποψήφιοι, οι οποίοι προωθούν την αντίληψη ότι ο λαός δεν μπορεί να είναι στο περιθώριο, είναι, αντίθετα, αυτός που μπορεί να δημιουργήσει άλλους συσχετισμούς στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η ΝΑΣ, σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που φορώντας την «αριστερή ταμπέλα», καλλιεργούν αυταπάτες στον ελληνικό λαό, για ανεξάρτητη και αυτοτελή αυτοδιοίκηση, για καλύτερη... διαχείριση μέσα στον «καταιγισμό» των αντιλαϊκών μέτρων, παλεύει και θα συνεχίσει να παλεύει για την ανατροπή αυτής της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής. Η ΝΑΣ, δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα συγκρουστεί με την αδιέξοδη αυτή νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της Αυτοδιοίκησης.


Παράλληλα, κύριος στόχος και επιδίωξη της ΝΑΣ, είναι η παραπέρα διεύρυνσή της και με άλλους μαζικούς φορείς. Με όλους αυτούς που επιθυμούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τη φωνή τους για την επίτευξη μιας ουσιαστικής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που θα στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή του λαού και θα αποτελέσει ανάχωμα στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων από την κεντρική εξουσία.

Σημαντικά ήταν και τα πολιτικά μηνύματα που έστειλαν μέσα από τις ομιλίες τους τόσο ο Θ. Παφίλης όσο και ο Ηλ. Νικολόπουλος. Στα χαρακτηριστικά αποσπάσματα που παραθέτουμε στο σημερινό φύλλο, αναδεικνύονται ξεκάθαρα οι στόχοι, οι επιδιώξεις αλλά και ο γενικότερος ρόλος που φιλοδοξεί να παίξει η ΝΑΣ.

Κοινή δράση και αντίληψη

Ο Θ. Παφίλης, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του έκανε λόγο για δυο μεγάλες πολιτικές επιλογές που βρίσκονται μπροστά από τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα, σ' αυτές τις νομαρχιακές εκλογές, τονίζοντας: «Θα δώσουν την ψήφο τους στους συνδυασμούς που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Συνασπισμό και που όλα τα προηγούμενα χρόνια συνεργάστηκαν αρμονικά στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και σήμερα εμφανίζονται δήθεν να συγκρούονται ή θα στηρίξουν τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία που αντιστάθηκε με συνέπεια στο παρελθόν και σήμερα αποτελεί την προοπτική στην κατεύθυνση της ανατροπής της;».

Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι «η ΝΑΣ δεν είναι δημιούργημα συμφωνίας κορυφών, ούτε μία πλασματική ενότητα παρατάξεων. Εχει δοκιμαστεί στα προηγούμενα χρόνια στις δυσκολίες του αγώνα και της πάλης. Σ' αυτή την πορεία, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στη ΝΑΣ και όσες ακόμα συμπορευτούν μαζί μας αναπτύσσοντας κοινή δράση, οικοδόμησαν κοινή αντίληψη, έχουν επεξεργαστεί κοινούς και βαθύτερους στόχους. Εχει συναντηθεί και αγωνιστεί με τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις που συγκρούστηκαν με την αντιλαϊκή πολιτική, με συνέπεια, χωρίς ταλαντεύσεις και καιροσκοπισμούς και δεν ενσωματώθηκε στη διαχειριστική λογική».

Ο Θ. Παφίλης ξεκαθαρίζοντας την πολιτική φιλοσοφία της ΝΑΣ, επισήμανε: «Η ΝΑΣ αποτελεί το ξεκίνημα μιας πορείας οικοδόμησης ενός ευρύτερου μετώπου που δε θα σταματήσει στις εκλογές, αλλά θα συνεχίσει και την επόμενη μέρα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Εμείς επιδιώκουμε ενότητα για την ανατροπή και όχι ενότητα για τη διαχείριση. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα με την ψήφο τους και την ενίσχυση τής ΝΑΣ, δημιουργούν προϋποθέσεις για μια Αυτοδιοίκηση που θα αγωνίζεται μαζί τους και δε θα βρίσκεται απέναντί τους. Συμβάλλουν αποφασιστικά σε μια ελπιδοφόρα λαϊκή αντεπίθεση με προοπτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ