Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την έλλειψη μορφίνης σε σκόνη για την παρηγορητική θεραπεία καρκινοπαθών

Ερώτηση στη Βουλή για το πολύ σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης μορφίνης σε σκόνη για την παρηγορητική θεραπεία των ασθενών με καρκίνο κατέθεσε το ΚΚΕ, απευθυνόμενο προς τον υπουργό Υγείας και απαιτώντας να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα αυτό.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Βασίλης Μεταξάς φέρνουν στη Βουλή την καταγγελία του Ο.Κ., σύμφωνα με την οποία «ο γιος του Ι.Κ. σε ηλικία 28 ετών εμφάνισε μια σπάνια μορφή καρκίνου, επιθηλιοειδές αιμαγγειοενδοθηλίωμα, στο συκώτι. Πριν 10 χρόνια έκανε μετάσταση στους πνεύμονες. (Τα στοιχεία της οικογένειας είναι στη διάθεση του κ. υπουργού).

Σήμερα είναι 44 ετών, αδύνατον να εργαστεί, με μοναδικό εισόδημα ένα προνοιακό επίδομα για ΑμεΑ, το οποίο είναι 300 ευρώ μηνιαίως. Παρακολουθείται από ογκολόγο στο νοσοκομείο ΓΝΑ "Αλεξάνδρα" και από αναισθησιολόγο στο Ιατρείο Πόνου στο "Αρεταίειο". Λόγω των αφόρητων πόνων εδώ και 10 χρόνια συνταγογραφείται από το Ιατρείο Πόνου μορφίνη σε σκόνη, την οποία πρέπει να λαμβάνει σε πόσιμη μορφή κάθε 4 ώρες. Η δαπάνη βαρύνει εξολοκλήρου τον ασθενή από 102 ευρώ έως 162 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την περιεκτικότητα σε μορφίνη.

Οπως καταγγέλλει η οικογένειά του, εδώ και έναν χρόνο δεν βρίσκουν μορφίνη σε σκόνη. Μέχρι τώρα έπαιρναν από απόθεμα το οποίο, αν και είχε λήξει, με απόφαση του ΕΟΦ κατόπιν ελέγχου χορηγήθηκε στον ασθενή. Τα τελευταία 10 γραμμάρια βρέθηκαν σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας. Αντίστοιχη έλλειψη είχε παρουσιαστεί και πριν λίγα χρόνια και τότε είχε συνταγογραφηθεί μορφίνη σε αμπούλα σε ενέσιμη μορφή, χαμηλότερης περιεκτικότητας σε μορφίνη, με αποτέλεσμα να κάνει 12 ενέσεις την ημέρα για να αντέξει τους πόνους.

Επίσης, σύμφωνα με την οικογένεια σε επικοινωνία της με τον ΙΦΕΤ ενημερώθηκαν ότι υπάρχει σε αποθήκη της Ευρώπης ένα κιλό μορφίνη σε σκόνη χύμα, την οποία δεν δέχεται το υπουργείο Υγείας να εισάγει, επειδή δεν είναι συσκευασμένη σε πακέτα των 5mg!!!

Μέχρι να βρεθεί η μορφίνη σε σκόνη, η οικογένεια ζήτησε έτοιμο διάλυμα μορφίνης από την Ιταλία, το οποίο εισάγεται, το κόστος όμως εκτοξεύεται από 100 ευρώ τον μήνα σε 1.300 ευρώ, στο οποίο είναι αδύνατο να μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει όταν λαμβάνει σύνταξη 500 ευρώ ή επίδομα 300 ευρώ. Ωστόσο, η δωρεάν παροχή αυτού του σκευάσματος αποκλείστηκε από το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που ασφαλώς απασχολεί και άλλους καρκινοπαθείς, εκφράζει απανθρωπιά και αναλγησία του κράτους και της κυβέρνησης που δεν φροντίζει σε σοβαρά πάσχοντες συνανθρώπους μας να τους εξασφαλίζει τουλάχιστον να μην πονάνε στην προσπάθεια που κάνουν για τη ζωή τους και να μην οδηγούνται σε απογοήτευση και σε παραίτηση.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνησης, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή της παρηγορητικής θεραπείας σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών και μάλιστα χωρίς καμία πληρωμή από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ