Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
«Η ζωή μας είναι εδώ, και εδώ θα μείνουμε!»

Συγκλονιστικές στιγμές χθες τη νύχτα: Το εργοστάσιο νέκρωσε, η φλόγα του αγώνα δυναμώνει

Οι εργάτες με τις οικογένειές τους χθες τη νύχτα στο εργοστάσιο
Οι εργάτες με τις οικογένειές τους χθες τη νύχτα στο εργοστάσιο
«Η ζωή μας είναι εδώ, στη ΛΑΡΚΟ. Εδώ που γεννηθήκαμε, που μεγαλώσαμε, που κάναμε τις δικές μας οικογένειες. Και εδώ θα μείνουμε. Θα παλέψουμε ενωμένοι, με το κεφάλι ψηλά, και θα ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια».

Αυτή είναι η αποφασιστικότητα που αποπνέουν αυτές τις μέρες τόσο ο οικισμός της ΛΑΡΚΟ όσο και τα υπόλοιπα ΛΑΡΚΟχώρια, δίνοντας απάντηση στο άτιμο σχέδιο που βάζει η κυβέρνηση σε εφαρμογή και με το οποίο προωθεί τις απολύσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Αυτή η αποφασιστικότητα κυριαρχούσε και χθες το βράδυ, όταν από την πύλη του εργοστασίου βγήκαν οι εργαζόμενοι της τελευταίας βάρδιας και ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους, τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί.

Το εργοστάσιο νέκρωσε. Η νυχτερινή βάρδια δεν μπήκε για δουλειά. Τα βαριά οχήματα ακινητοποιήθηκαν στην είσοδο των οχημάτων. Οι πόρτες έκλεισαν. Ομως η αποφασιστικότητα, η φλόγα του αγώνα για να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ δεν έσβησε, παραμένει αναμμένη και δείχνει τον δρόμο.

Στην πλατεία του οικισμού μπροστά από το εργοστάσιο εκτυλίχθηκαν για μια ακόμα φορά συγκλονιστικές αγωνιστικές στιγμές.

Οι εργαζόμενοι έδιναν κουράγιο ο ένας στον άλλον, καθησύχαζαν τις οικογένειές τους, συζητώντας παράλληλα για τη συνέχιση του αγώνα και σ' αυτήν την κρίσιμη καμπή.

Ελπιδοφόρα ήταν η μαζική παρουσία μαθητών και παιδιών, που δίνουν τον δικό τους αγώνα δίπλα στους γονείς και συγγενείς τους, παίρνοντας μαθήματα ζωής αλλά και δίνοντας με τη σειρά τους το παράδειγμα με την αγωνιστική τους στάση.

Μαζί τους άνθρωποι κάθε ηλικίας από ολόκληρη την περιοχή που βρέθηκαν δίπλα τους, εκφράζοντας ξανά έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και δίνοντάς τους δύναμη για τη συνέχεια.

Δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και σ' αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα βρίσκεται αταλάντευτα το ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και στην οποία συμμετείχαν επίσης τα μέλη της ΚΕ Κώστας Μπάτσικας, Κώστας Μπασδέκης και Γιάννης Μανουσογιαννάκης, βρέθηκε ξανά χθες το βράδυ στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξη στον δίκαιο αγώνα.

Η κυβέρνηση έριξε το μπουρλότο στη ΛΑΡΚΟ, απολύοντας όλους τους εργαζόμενους και εφαρμόζοντας σχεδιασμούς που άφησαν το εργοστάσιο κουφάρι, χωρίς προσωπικό, χωρίς ζωή, με αβέβαιο μέλλον. Χωρίς ουσιαστική φύλαξη, χωρίς καμία διασφάλιση έναντι των επικίνδυνων υλικών και του κινδύνου πρόκλησης βιομηχανικού ατυχήματος.

Αυτό όμως που δεν κατάφερε η κυβέρνηση είναι να λυγίσει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Να σπάσει την ενότητά τους, να σπείρει την απογοήτευση.

Οι αναφορές από τη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση είναι χαρακτηριστικές.

«Η ζωή μας είναι εδώ, δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω, δεν θα επιτρέψουμε να μαραζώσει ο τόπος μας» ήταν αυτά που κυριαρχούσαν στις συζητήσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, μαζί με την αποφασιστικότητα για συνέχιση και οργάνωση του αγώνα και σ' αυτήν τη νέα φάση των εξελίξεων.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε και ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, καλώντας τους εργαζόμενους να μη λυγίσουν, να διατηρήσουν την ενότητά τους, τη συσπείρωση στο Σωματείο, και να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη της αυριανής απεργιακής κινητοποίησης και της παραπέρα οργάνωσης του αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρα - νύχτα στις πύλες του εργοστασίου για τη δουλειά και τη ζωή τους (2024-07-17 00:00:00.0)
Μια γροθιά! Συνεχίζουν τον αγώνα για να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα (2024-04-19 00:00:00.0)
Αποφασιστικά στον αγώνα για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους (2023-11-22 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός! Ολοι στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το ξεσπίτωμα! (2022-02-10 00:00:00.0)
Προχωρούν σε νέα στάση εργασίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (2020-12-29 00:00:00.0)
Είμαστε εδώ με ψηλά το κεφάλι και συνεχίζουμε (2020-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ