Τρίτη 8 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Με ευρωατλαντικό οδικό χάρτη

Τον οδικό χάρτη για τις επόμενες ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στην «Καθημερινή».

Οπως είπε, «βρισκόμαστε περίπου 15 μήνες μετά την απόφαση που ελήφθη από τους ηγέτες των δύο χωρών να εκκινήσει με τρόπο δομημένο ο ελληνοτουρκικός διάλογος και να μπουν οι διμερείς μας σχέσεις σε ένα διαφορετικό μονοπάτι».

«Αυτήν τη στιγμή», συνέχισε, «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουμε λάβει εντολή να αξιολογήσουμε αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε στην ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Οι προϋποθέσεις συνδέονται με το περιεχόμενο της συζήτησης, που μπορεί να αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, τις γενικές αρχές που θα εφαρμοστούν για την οριοθέτηση, ήτοι την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή του διαλόγου και την τυχόν παραπομπή σε διεθνή δικαιοδοσία, που θα μπορούσε να είναι το τέλος αυτής της διαδρομής στη βάση συνυποσχετικού», επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα συζητήσει τα θέματα αυτά με τον Τούρκο ομόλογό σε επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα, πιθανώς εντός του Νοεμβρίου.

Προσπάθησε δε ο Γ. Γεραπετρίτης να πείσει ότι η συζήτηση δεν θα αφορά και το εύρος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, λέγοντας ωστόσο, με τη συνηθισμένη για το θέμα αοριστολογία και ασάφεια, ότι η επέκτασή τους (από τα 6 ν.μ. σήμερα έως και τα 12) θα γίνει «με τον τρόπο και κατά τον χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος».

Σε κάθε περίπτωση, «εφόσον υπάρξει σύμπτωση σε σχέση με το πλαίσιο της οριοθέτησης, οι δύο ηγέτες θα δώσουν, εάν το κρίνουν, ειδική εντολή κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο στην Αγκυρα, για να αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία των μερών για το πλαίσιο, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει και θα προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε το σχετικά καλό κλίμα», συμπλήρωσε, παραπέμποντας σε μια γκάμα «επιλογών» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις μπίζνες τους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Δείχνοντας πάντως την πρεμούρα τους να καταλήξουν σε κάποιον συμβιβασμό, επέμεινε ότι «στα σύνθετα θέματα εξωτερικής πολιτικής η αδράνεια είναι συνήθως επιζήμια. Μόνο η κίνηση παράγει ωφέλιμη ενέργεια», ενώ στο μεταξύ προϊδέασε πως η Τουρκία δεν θα αποστεί «από τη μια μέρα στην άλλη» «από τις βασικές υποκείμενες θέσεις και διεκδικήσεις της, που έχουν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες». Παρέπεμψε μάλιστα ως προς αυτό στην περιλάλητη Διακήρυξη των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, που υπεγράφη από τους Μητσοτάκη - Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2023 και η οποία «ρητώς αναφέρει ότι τα μέρη δεν παραιτούνται από τις βασικές νομικές τους θέσεις» όπως είπε ο Γ. Γεραπετρίτης, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για άλλο ένα επικίνδυνο κείμενο, συνέχεια των συμφωνιών σε Ελσίνκι και Μαδρίτη, που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην Αγκυρα να βάζει στο τραπέζι ό,τι θέλει και τη συμφέρει.

«Η διαφορά είναι ότι οι ελληνικές θέσεις ερείδονται απολύτως στο Διεθνές Δίκαιο, ιδίως δε στο Δίκαιο της Θάλασσας, και για τον λόγο αυτό εμμένουμε στην πιστή εφαρμογή του», αντέτεινε ο Γ. Γεραπετρίτης, την ώρα που και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το Δίκαιο αυτό γίνεται λάστιχο στα χέρια του κεφαλαίου και διακρατικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων όπως το ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπηρετηθούν συμφέροντα και σχέδιά τους.

Διόλου τυχαία, και δείχνοντας προς την κατεύθυνση ικανοποίησης απαράδεκτων διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, ερωτηθείς αν «υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα πολιτική ατμόσφαιρα που να επιτρέπει συζήτηση για συμβιβασμούς στα Ελληνοτουρκικά» απάντησε ότι «στην πολιτική, ιδιαιτέρως στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο δρόμος της εύκολης ρητορείας, που επιδιώκει το εύπεπτο και ευήκοο, και ο δρόμος της ειλικρίνειας, που σέβεται την αλήθεια και κατατείνει στο ωφέλιμο» - όπου ωφέλιμο βέβαια τα κέρδη του κεφαλαίου, με τους λαούς να ζουν στη γενικευμένη ανασφάλεια, όπως αποδεικνύουν και οι πόλεμοι που έχουν ζώσει την περιοχή από τη Μαύρη έως την Ερυθρά Θάλασσα, δείχνοντας την πραγματική αξία όλων αυτών των πολυδιαφημισμένων σχεδιασμών (περί ειρήνης και σταθερότητας τάχα) των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Τέλος, δείχνοντας προς μια λύση - πακέτο που να περιλαμβάνει και το Κυπριακό, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την «άτυπη συνάντηση» του γγ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη εντός του μηνός, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι υπάρχει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δημιουργεί, ομολογουμένως, καλύτερες συνθήκες για την επανεκκίνηση των συζητήσεων».

Αύξηση παραβιάσεων

Σημειωτέον, τόσο στην «Καθημερινή» όσο και σε άλλη συνέντευξή του στο «Action24» ο Γ. Γεραπετρίτης ισχυριζόταν ότι αποτέλεσμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου μέχρι τώρα ήταν «ο ουσιαστικός μηδενισμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου». Πονηρούτσικα αποσιωπούν στοιχεία όπως αυτά του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τα οποία μόνο τον Σεπτέμβρη 24 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 39 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας εντός FIR Αθηνών, αρνούμενοι οι Τούρκοι να καταθέτουν σχέδια πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, μη αναγνωρίζοντας τη δικαιοδοσία τους στο Αιγαίο.

Αλλωστε η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται από την τουρκική αστική τάξη μόνο στον αέρα. Στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος φέτος, σύμφωνα πάντα με το ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η τουρκική Ακτοφυλακή προχώρησαν σε 1.652 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων. Σημειώνεται έτσι αύξηση συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, καθώς ολόκληρο το 2023 καταγράφηκαν 1.642 παραβιάσεις και το 2022 1.581.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ