Τρίτη 8 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Νέα προσπάθεια παραπομπής της «φιλοδυτικής» Προέδρου

Οξύνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 26 Οκτώβρη

Οξύνεται η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στη Γεωργία, ως αποτέλεσμα της σφοδρής γεωπολιτικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 26 Οκτώβρη.

Ο πρόεδρος του γεωργιανού κοινοβουλίου ανακοίνωσε χτες ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα προχωρήσουν στην παραπομπή της φιλοδυτικής Προέδρου πριν από τις βουλευτικές εκλογές, έναν χρόνο μετά την αποτυχία μιας προηγούμενης προσπάθειας παραπομπής.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σάλβα Παπουασβίλι δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά της Προέδρου Σαλομέ Ζουραμπισβίλι αφορούν επισκέψεις στο εξωτερικό που, όπως είπε, δεν είχαν εγκριθεί από την κυβέρνηση, ίδιες κατηγορίες που διατυπώθηκαν στην προηγούμενη προσπάθεια παραπομπής πέρυσι, όταν η Πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Βερολίνο, Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χωρίς τη συγκατάθεση της «φιλορωσικής» κυβέρνησης.

Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» και οι σύμμαχοί του δεν διαθέτουν επί του παρόντος επαρκείς ψήφους στο κοινοβούλιο για την παραπομπή της Ζουραμπισβίλι και ο Παπουασβίλι δήλωσε ότι ελπίζει πως η απόφαση θα ψηφιστεί μετά τις εκλογές από ένα νέο κοινοβούλιο.

Αν και εξελέγη το 2018 με την υποστήριξη του «Γεωργιανού Ονείρου», η Ζουραμπισβίλι, της οποίας οι εξουσίες είναι περισσότερο τυπικές, έχει έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες βδομάδες η Ζουραμπισβίλι προσπαθεί να μεσολαβήσει για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ των διχασμένων και διασπασμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης της Γεωργίας, με στόχο να ηττηθεί το «Γεωργιανό Ονειρο» στις κάλπες.

Η Ζουραμπισβίλι συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, καθώς και με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ, στη διάρκεια ταξιδιού της στην Ευρώπη.

Η ΕΕ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ανέστειλε όλες τις επαφές υψηλού επιπέδου με τη γεωργιανή κυβέρνηση λόγω των «αντιδυτικών και αντιευρωπαϊκών στάσεών της».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το «Γεωργιανό Ονειρο» παραμένει το δημοφιλέστερο κόμμα της χώρας, αν και έχει χάσει έδαφος από το 2020, όταν κέρδισε σχεδόν το 50% των ψήφων και μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ