Τρίτη 8 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο Ραμστάιν οι ΝΑΤΟικοί θα συζητήσουν την εξέλιξη του πολέμου

Σενάρια και διαρροές για εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και «βήματα» για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Από τις σφοδρές μάχες στην Ουκρανία
Από τις σφοδρές μάχες στην Ουκρανία
Το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» θα παρουσιάσει η Ουκρανία στους «Δυτικούς» «συμμάχους» της σε ειδική συνεδρίαση που το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, όπου γίνονται τακτικές συναντήσεις της Ομάδας Επαφής για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων περίπου 50 κρατών - μελών και «εταίρων» του ΝΑΤΟ.

Η Σύνοδος Κορυφής στο Ραμστάιν είχε προαναγγελθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι στις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτέμβρη. Διεξάγεται σε μια περίοδο που οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν στο πεδίο της μάχης, ενώ οι ρωσικές ανακοίνωσαν πρόσφατα την κατάληψη της σημαντικής πόλης Βούχλενταρ στο Ντονέτσκ, ύστερα από δύο χρόνια αντίστασης. Μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο υπάρχουν διεργασίες και προβληματισμός για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στην εξέλιξη της σύγκρουσης.

Ο Ζελένσκι επισήμανε πως η κυβέρνησή του, στρατιωτικοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι θα κάνουν «ό,τι μπορούν τις επόμενες ημέρες» για να διασφαλίσουν πως η συνάντηση στο Ραμστάιν θα είναι «θετική για την Αμυνά μας, για το όραμά μας για το πώς θα πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος».

Στο Ραμστάιν ενδέχεται να προσφερθούν «συγκεκριμένα βήματα» στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, γράφει η «Washington Post». «Σύμφωνα με διπλωμάτη, οι χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν τη δυνατότητα να παράσχουν στην Ουκρανία πιο συγκεκριμένα βήματα για μελλοντική ένταξη στη συμμαχία, αν και τα επείγοντα μέτρα που έχει ζητήσει το Κίεβο είναι πιθανότατα πολύ μακριά», αναφέρει.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το σχέδιο του Ζελένσκι περιλαμβάνει «μια σειρά από παραγωγικά βήματα». Ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος το χαρακτήρισε αναδιατυπωμένο αίτημα για περισσότερα όπλα και άρση των περιορισμών για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Το γερμανικό και άλλα «σενάρια» για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι πολυάριθμες αναφορές των ΜΜΕ για ένα πιθανό «γερμανικό σενάριο» για την «επίλυση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. Νωρίτερα, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι Ουκρανοί και «Δυτικοί» αξιωματούχοι εξετάζουν το λεγόμενο «γερμανικό σενάριο για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία», το οποίο θα συνεπαγόταν τη διαίρεση της Ουκρανίας σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ελέγχεται από τη «Δύση». «Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις γι' αυτό το θέμα τώρα, πολλοί διαφορετικοί σχολιασμοί, συλλογισμοί και ούτω καθεξής, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ρεαλιστική βάση για κανένα από αυτά τα σκεπτικά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους διπλωμάτες, ανέφερε ότι η παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία στη Ρωσία προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ μπορεί να είναι η μόνη επιλογή. Ωστόσο πηγή από το γραφείο του Ζελένσκι δήλωσε σε ουκρανικά ΜΜΕ ότι το Κίεβο «δεν ανταλλάσσει την κυριαρχία και τα εδάφη» και χαρακτήρισε το δημοσίευμα «απλές συζητήσεις».

«Πολλοί θέλουν ο πόλεμος να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Εάν σταματήσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, ο πόλεμος θα τελειώσει σε 15 ημέρες και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, θα έχει επιτύχει τους στόχους του», είπε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «20 Minutos». «Αλλά πραγματικά αυτό είναι που θέλουμε για τους Ουκρανούς, αλλά και για τη δική μας ασφάλεια, αυτή των Ευρωπαίων;», διερωτήθηκε.

«Παιχνίδι με τη φωτιά»

Η συζήτηση να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από τη «Δύση» για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο «Newsweek» και επανέλαβε δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ότι θα ληφθούν «οι κατάλληλες αποφάσεις» με βάση «την κατανόησή μας για τις απειλές που θέτει η Δύση. Στο χέρι σας είναι να βγάλετε συμπεράσματα».

Η Ουκρανία θα τερματίσει τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου

Η Ουκρανία δεν σκοπεύει να παρατείνει τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με τη Ρωσία μετά τη λήξη της στο τέλος του έτους, επανέλαβε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιγκάλ, προσθέτοντας πως στρατηγικός στόχος του Κιέβου είναι να στερήσει από τη Ρωσία τα κέρδη από τις πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σλοβάκο ομόλογό του, Ρόμπερτ Φίτσο, οι δύο ηγέτες τόνισαν πως τα κοινά έργα σε Ενέργεια, μεταφορές και υποδομές ενισχύουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ Ουκρανίας και Σλοβακίας.

Χτυπήματα από πυραύλους και drones

Ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος έπληξε την περιοχή γύρω από τη σημαντική αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιφ, χτες το πρωί, ανακοίνωσε το Κίεβο, στο πλαίσιο μιας ρωσικής επιδρομής με πυραύλους και drones που στόχευσε την ουκρανική πρωτεύουσα, την Οδησσό και άλλες πόλεις.

Το πιο πρόσφατο πλήγμα στην αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιφ στη δυτική περιφέρεια Χμελνίτσκι, στην οποία επιτίθεται συχνά η Ρωσία, σημειώθηκε μια μέρα αφότου ο Ολλανδός υπουργός Αμυνας είπε ότι η Ολλανδία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα μαχητικά F-16 τους ερχόμενους μήνες. Η Ουκρανία, που παρέλαβε μια παρτίδα F-16 αυτό το καλοκαίρι, κρατά την τοποθεσία των μαχητικών της άκρως απόρρητη προκειμένου να τα προστατεύσει από ρωσικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς.

Δύο πύραυλοι «Κινζάλ» καταρρίφθηκαν επίσης στην περιοχή του Κιέβου, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία, ενώ η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε επίσης 32 ρωσικά drones και άλλα 37 χάθηκαν από τα στρατιωτικά ραντάρ, κάτι που σημαίνει ότι εξουδετερώθηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Στο μεταξύ, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε πως ρωσικό πυραυλικό πλήγμα προκάλεσε ζημιές την Κυριακή σε πολιτικό πλοίο με σημαία Σεντ Κιτς και Νέβις που μετέφερε ουκρανικό καλαμπόκι στο ουκρανικό λιμάνι Πιφντένι, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

Το υπουργείο ανέφερε ότι είναι το 20ό εμπορικό πλοίο που υφίσταται ζημιές από ρωσικές επιθέσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ρωσίας «να επηρεάσει την επιτυχή λειτουργία του ουκρανικού θαλάσσιου διαδρόμου τροφίμων».

Επίσης μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη πετρελαίου στην πόλη Φεοντόσια στην ακτή της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα μετά από επίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πετρελαϊκό τερματικό σταθμό.

Στην περιοχή επιβλήθηκε κατάσταση «τεχνικής» έκτακτης ανάγκης καθώς δεξαμενές καυσίμων βρίσκονταν τυλιγμένες στις φλόγες και ακούστηκαν σειρά εκρήξεων. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες επίσης πως καταρρίφθηκαν 12 ουκρανικά drones πάνω από τη Χερσόνησο της Κριμαίας, 6 πάνω από την περιοχή του Κουρσκ και άλλα πάνω από τις περιοχές Μπιέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Βορονέζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ