Τρίτη 8 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προετοιμασίες ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ

Τη «μόνιμη απειλή» του Ιράν και των «τρομοκρατών εντολοδόχων του», που είναι «αποφασισμένοι να καταστρέψουν το ένα και μοναδικό έθνος κράτος μας», κατήγγειλε την Κυριακή ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει το έδαφος για τα επικίνδυνα σχέδια παραπέρα κλιμάκωσης της σύγκρουσης με την Τεχεράνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα επιτελεία του στρατού και της ισραηλινής κυβέρνησης είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) στρατηγό Ερικ Κουρίλα και τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, καταστρώνοντας τις επόμενες κινήσεις επίθεσης κατά του Ιράν.

Οι υπουργοί Αμυνας του Ισραήλ Γ. Γκάλαντ και των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, επικοινώνησαν τηλεφωνικά την Κυριακή, με τον πρώτο να απειλεί το Ιράν με επιδρομές ανάλογες εκείνων που σημειώνονται σε Γάζα και Λίβανο, ως απάντηση για τα ιρανικά πυραυλικά αντίποινα που εξαπέλυσε την 1η Οκτώβρη η Τεχεράνη.

Σε ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφέρεται πως συζήτησαν τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» του Ιράν στη Μέση Ανατολή, την τρέχουσα κατάσταση στον Λίβανο και στη Μέση Ανατολή. Ο Οστιν διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ και για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ενώ στη συνέχεια αμφότεροι επανέλαβαν την «κοινή δέσμευσή τους» για την άσκηση αποτροπής κατά του Ιράν.

Πλήρη κάλυψη στις επόμενες επικίνδυνες επιθέσεις του Ισραήλ που απειλούν με επέκταση του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή έδωσε την Κυριακή και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, Κάμαλα Χάρις. Αναφερόμενη στην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ την περασμένη Τρίτη, η Χάρις επέμεινε στην «επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μπορέσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι σε επιθέσεις αυτού του είδους».

Το Ιράν το ίδιο διάστημα φαίνεται να προχωρά πυρετωδώς σε μέτρα προστασίας πετρελαϊκών, πυρηνικών και άλλων στρατηγικών εγκαταστάσεων, με δεδομένα τα διάφορα σχέδια που καταστρώνει εναντίον του το Ισραήλ σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ.

Χτες το πρωί, οι ιρανικές αρχές ήραν την απαγόρευση πτήσεων σε όλη τη χώρα που είχαν αποφασίσει την Κυριακή για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα η Τεχεράνη προειδοποιεί το Ισραήλ να μην προβεί σε επιθέσεις τέτοιου είδους σε βάρος της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως σε τέτοια περίπτωση θα πλήξει και το Ιράν ανάλογες ενεργειακές και άλλες εγκαταστάσεις του Ισραήλ.

Επιθέσεις σε Συρία και Υεμένη

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοί» τους εντείνουν τις επιθέσεις σε Συρία και Υεμένη.

Την Κυριακή, το Ισραήλ έπληξε με πυραύλους αρκετές θέσεις του συριακού στρατού στα κεντρικά της χώρας, προκαλώντας υλικές ζημιές. Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως στόχος ήταν αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ και σιιτικών πολιτοφυλακών.

Η αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε πως έγιναν αρκετές ισραηλινές επιδρομές που είχαν στόχο μια αποθήκη όπλων νοτίως της Χομς και μια αποθήκη πυραύλων του στρατού στην ανατολική επαρχία Χάμα. Αρκετές διαδοχικές εκρήξεις λόγω των όπλων που υπήρχαν εκεί αναφέρθηκαν από το Παρατηρητήριο.

Νωρίτερα την Κυριακή, άλλη ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προέρχονταν από το Ιράκ στη Χομς, στην κεντρική Συρία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.

Την Παρασκευή το απόγευμα οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές σε πολλές περιοχές της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Σαναά και του αεροδρομίου της Χοντέιντα. Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως συμμετείχαν και βρετανικές δυνάμεις στην επίθεση στο λιμάνι Χοντέιντα, αλλά αυτό στη συνέχεια διαψεύστηκε.

Σύμφωνα με το το Al Masirah TV, το κύριο τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων των Χούθι, οι επιδρομές των ΗΠΑ στόχευσαν επίσης τα νότια της πόλης Νταμάρ.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο «Associated Press» ότι το χτύπημα την Παρασκευή έπληξε οπλικά συστήματα, βάσεις και άλλο εξοπλισμό που ανήκει στους Χούθι.

Από την πλευρά τους οι Χούθι ανέφεραν ότι επτά χτυπήματα έπληξαν το αεροδρόμιο της Χοντέιντα και την περιοχή Katheib, η οποία έχει μια στρατιωτική βάση που ελέγχεται από τους ίδιους. Τέσσερα ακόμη χτυπήματα έπληξαν την περιοχή Σεγιάνα στη Σαναά και δύο χτυπήματα έπληξαν την επαρχία Νταμάρ.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, οι Χούθι προχώρησαν στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στο κεντρικό Ισραήλ, προκαλώντας ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από το σύστημα Arrow.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ