Τρίτη 8 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σκέψεις να βγουν οι Ταλιμπάν από τη λίστα με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις»

Η Μόσχα δυναμώνει την προσπάθειά της να διασφαλίσει προβάδισμα σε συνεργασίες που οι αρχές των Ταλιμπάν παζαρεύουν με διάφορα κράτη, όπως επιβεβαίωσε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία της κυβέρνησής τους.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κάλεσε «με σθεναρό τρόπο τις χώρες της Δύσης να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους για τη μετά τη σύγκρουση ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, να άρουν τις κυρώσεις και να επιστρέψουν στην Καμπούλ τα περιουσιακά της στοιχεία». Πρόσθεσε πως η χώρα του είναι «πεπεισμένη ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένας ρεαλιστικός διάλογος με τις αρχές που βρίσκονται στην εξουσία στο Αφγανιστάν», συμπληρώνοντας ότι ένας «εποικοδομητικός διάλογος» με το καθεστώς των Ταλιμπάν «συμβαδίζει με τα συμφέροντα ασφαλείας και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής».

Σημειωτέον, ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου για το Αφγανιστάν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Ταλιμπάν να βγουν από τη λίστα με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» την οποία διατηρεί η Μόσχα, λέγοντας ότι «θα πρέπει να ακολουθήσουν διάφορες νομικές διαδικασίες προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η απόφαση».

Τον Ιούνη ο Καμπούλοφ είχε πει ότι η Μόσχα εξετάζει ακόμα και την υποστήριξη μιας υποψηφιότητας του Αφγανιστάν να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ζητώντας να επιταχυνθούν μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για επιχειρηματικές επενδύσεις («το Αφγανιστάν πρέπει να φέρει την οικονομία του σε κάποια σχετική τάξη...»), μη αποκλείοντας ούτε τη συνεργασία του Αφγανιστάν με τον «Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας» (CSTO).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ