Τρίτη 8 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
«Ναι» στο δημοψήφισμα για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο

Υπέρ της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στο Καζακστάν τάχθηκε η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, αλλά έχει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, το «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής συγκέντρωσε το 71,12% των ψήφων και η συμμετοχή ανήλθε στο 63,66%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του «ναι» ήταν η μοναδική που διεξήχθη στη χώρα σε μια εκλογική διαδικασία για την οποία ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν είχε στείλει παρατηρητές.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ - Τζομάρτ Τοκάγιεφ, χαρακτήρισε το επικείμενο πυρηνικό εργοστάσιο «το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του ανεξάρτητου Καζακστάν», το οποίο σχεδιάζεται να ανεγερθεί κοντά στο σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό Ουλκέν (νότια), στις όχθες της λίμνης Μπαλκάς, της δεύτερης μεγαλύτερης στην κεντρική Ασία.

Στην κατασκευή ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις για το αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Σύμφωνα με ιδιωτικά τοπικά ΜΜΕ, δεκάδες συνελήφθησαν τις προηγούμενες βδομάδες.

Η Γαλλία, μέσω της EDF, είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για την κατασκευή του εργοστασίου, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της περιοχής, καθώς και με τη Νότια Κορέα.

Με υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο και σπάνιες γαίες, παραγωγός σχεδόν της μισής ποσότητας ουρανίου στον κόσμο, το Καζακστάν ελπίζει ότι χάρη στην πυρηνική ενέργεια θα επιλύσει το χρόνιο ενεργειακό του έλλειμμα, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας όπου ζουν οι μισοί από τους περίπου 20 εκατ. Καζάκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ