Τρίτη 8 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενας χρόνος γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο

Αμερικανική έρευνα αποτυπώνει την «απογείωση» της στρατιωτικής στήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Θρήνος για τους νεκρούς από άλλη μία αεροπορική επιδρομή στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ

2023, The Associated Press. Al

Θρήνος για τους νεκρούς από άλλη μία αεροπορική επιδρομή στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ
Με νέες δολοφονικές επιθέσεις και επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, το κράτος του Ισραήλ συνέχισε και χτες τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, στη συμπλήρωση ενός χρόνου γενοκτονίας με την πολύμορφη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χαρακτηριστικά γι' αυτήν τη στήριξη είναι τα στοιχεία που αποτυπώνει έκθεση την οποία παρουσίασαν με αφορμή τον ένα χρόνο πολέμου στη Μέση Ανατολή ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ, εκτιμώντας σε πάνω από 17,9 δισ. δολάρια την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα...

Αλλα 4,86 δισ. δολάρια πήγαν για την κλιμάκωση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως οι ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και κατά της Υεμένης, εναντίον των Χούθι.

Νέες δολοφονικές επιθέσεις και εντολές εκτοπισμού

Σε αυτό το φόντο, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς ιδιαίτερα από την Κυριακή ως και χτες.

Στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα τέμενος, ένα νοσοκομείο και άλλο ένα σχολείο που φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους στην κεντρική Γάζα, με αποτέλεσμα αρκετές δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Συνολικά, από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 41.909 Παλαιστίνιοι και άλλοι 97.303 έχουν τραυματιστεί.

Οι εκτοπισμένοι είναι πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Γάζας.

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός απαίτησε το ίδιο 24ωρο από τους κατοίκους της βόρειας και νότιας Γάζας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τα καταλύματα εκτοπισμένων, στο πλαίσιο της μετατροπής των περιοχών τους σε «ζώνη ασφαλείας» για τα σύνορα του Ισραήλ.

Οι κάτοικοι του Μπέιτ Χανούν, του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια και της πόλης Μπέιτ Λαχίγια πήραν «εντολές» εκτοπισμού. Την ίδια εντολή πήραν οι κάτοικοι νότιων περιοχών, μεταξύ αυτών οι Μπάνι Σουχάιλα, αλ Μάχτα, Σεΐκ Νάσερ και Μαάν.

Το παλαιστινιακό Γραφείο Στατιστικών Μελετών (PCBS) σε ανακοίνωσή του έκανε έναν απολογισμό των καταστροφών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Οπως ανέφερε, καταστράφηκαν εντελώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές 384.000 οικιστικές μονάδες. Επιπλέον, ανέφερε την καταστροφή ή σοβαρές υλικές ζημιές σε 39 νοσοκομεία, 174 τεμένη, 176 σχολεία και πανεπιστήμια.

Πριν από τα χαράματα χτες, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι σφυροκόπησε «θέσεις πυραύλων» και «ρουκετών της Χαμάς» σε διάφορες περιοχές της Γάζας.

Παρ' όλα αυτά, νωρίς το πρωί, μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης εκτόξευσαν 5 ρουκέτες, οι οποίες αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα, ενώ πιο πριν άλλες 9 ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί από τη νότια Γάζα.

Πάνω από 300 εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, περισσότεροι από αυτούς σε οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη σύγκρουση, τόνισε το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Την ίδια ώρα, αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Ενα από τα τελευταία θύματα του ισραηλινού στρατού ήταν ο 20χρονος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Χασάν Χάμαντ, που σκοτώθηκε την Κυριακή κατά τον βομβαρδισμό του σπιτιού του στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στις ΗΠΑ, μέχρι τις 4 Οκτώβρη είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 127 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Νέα δολοφονία παιδιού στη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται τα ισραηλινά εγκλήματα και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Χτες το μεσημέρι, σε εισβολή του στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό της Καλάντια, που βρίσκεται βόρεια της Ιερουσαλήμ, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν ένα 12χρονο αγόρι και τραυμάτισαν τουλάχιστον άλλα 7 άτομα, τα τρία παιδιά.

Συνέλαβαν επίσης άλλα 20 άτομα στην ίδια επιχείρηση, ενώ επίσης πάνω από 45 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από το βράδυ της Κυριακής ως χτες το πρωί σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Οχθης.

Χτες επίσης σκοτώθηκε ένας 66χρονος Παλαιστίνιος μετά από επιδρομή του κατοχικού στρατού στο σπίτι του στις 3 τα ξημερώματα. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι για να συλλάβουν τον γιο του 66χρονου, και όταν ο πατέρας επιχείρησε να τους εμποδίσει επιτέθηκαν και τον χτύπησαν επανειλημμένα στο στήθος, με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα να υποκύψει στα τραύματά του.

«Ξέπλυμα» των εγκλημάτων του κράτους - δολοφόνου

Με αφορμή την 1η επέτειο των επιθέσεως της Χαμάς, «Δυτικοί» ηγέτες και αξιωματούχοι επιχείρησαν να «ξεπλύνουν» με δηλώσεις τους τα εγκλήματα που διαπράττει εδώ και έναν χρόνο σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού το Ισραήλ, προσποιούμενοι παράλληλα «άγνοια» για τις δεκαετίες κατοχικής βίας και εκτοπισμών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χτες «απόλυτα αφοσιωμένος» στην «ασφάλεια του Ισραήλ», ενώ επιχείρησε να εμφανίσει τη Χαμάς ως υπεύθυνη για τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ με αμερικανικά όπλα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ε. Μακρόν, αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις επιπτώσεις του ισραηλινού πολέμου στον Λίβανο σε βάρος των γαλλικών συμφερόντων, ανακοινώνοντας τον τερματισμό της εξαγωγής γαλλικών πυρομαχικών στο Ισραήλ (μετά από έναν χρόνο σφαγής στη Γάζα!), προέβη χτες σε νέα δήλωση, λέγοντας πως ο πόνος στο Ισραήλ έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς παραμένει «οξύς». Πρόσθεσε ότι ο πόνος είναι πλέον «αυτός του ισραηλινού λαού, του δικού μας, της πληγωμένης ανθρωπότητας».

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, στήριξε το Ισραήλ δηλώνοντας ότι «οι τρομοκράτες της Χαμάς πρέπει να πολεμηθούν».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, επίσης στήριξε «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται και να ζει ειρηνικά εντός των συνόρων του», προσθέτοντας προσχηματικά «την ανάγκη αυτό να πραγματοποιηθεί με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Η ίδια επιχείρησε να ταυτίσει τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό με τον «αντισημιτισμό».

Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ανέφερε ότι «ολόκληρη η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους ανάφλεξης που η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μην μπορεί να ελέγξει» - την ώρα που η ΕΕ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, εξέφρασε ανησυχία «που η περιοχή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» και στήριξε το Ισραήλ τονίζοντας ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα ενόψει αυτής της επιθετικότητας»...

Στο μεταξύ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου πολέμου, ο Χαλίλ Αλ Χάγια, ηγετικό στέλεχος τη Χαμάς στο Κατάρ, εξήρε την «ένδοξη επίθεση» μαχητών της οργάνωσης στις 7 Οκτώβρη 2023 κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι «κατέστρεψε τις ψευδαισθήσεις που είχε δημιουργήσει ο εχθρός, πείθοντας τον κόσμο και την περιοχή για την ανωτερότητά του και τις υποτιθέμενες δυνατότητές του».

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, ο οποίος ηγείται της ομάδας διαπραγματευτών της Χαμάς, ζήτησε επίσης να σταματήσουν διάφορες χώρες «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά τους» για Γάζα και Λίβανο.

Εκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου

Στο Ισραήλ, με αφορμή την επέτειο της 7ης Οκτώβρη, το Φόρουμ Συγγενών Ομήρων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, στη Δυτική Ιερουσαλήμ ζητώντας την απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων που παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, περίπου 97 Ισραηλινοί όμηροι παραμένουν στη Γάζα (ζωντανοί ή νεκροί), καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση για να προωθήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας στην περιοχή εμποδίζει τη σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων. Χτες ανακοινώθηκε από το Φόρουμ Συγγενών ο θάνατος του 29χρονου ομήρου Ιντάν Στιβ.

Ο Νετανιάχου σε νέο μήνυμά του υποσχέθηκε ότι θα νικήσει τους «εχθρούς» του Ισραήλ, μία βδομάδα αφότου ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο. «Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε», είπε.

Χτες το απόγευμα ο Νετανιάχου πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενόψει των σχεδίων εξαπόλυσης επίθεσης κατά του Ιράν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, ενώ νωρίτερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας του Ισραήλ, Χ. Χαλέβι, υποστήριξε ότι η χώρα του διεξάγει έναν «πόλεμο μακράς διαρκείας» εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Εξαιτίας αυτής της έκτακτης συνόδου, ματαιώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, με τον Γάλλο ΥΠΕΞ, Ζαν Νοέλ Μπαρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ