Τρίτη 8 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Σαρωτικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί και απειλές κλιμάκωσης

2024 The Associated Press. All

Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο συναντά σημαντική αντίσταση για δεύτερη βδομάδα και χτες βράδυ ανακοινώθηκε και 11ος νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης από πυρά μαχητών της Χεζμπολάχ, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται το ίδιο διάστημα πως έχουν σκοτώσει πάνω από 250 με 300 ενόπλους της σιιτικής οργάνωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, οι νεκροί Λιβανέζοι από τα μέσα Σεπτέμβρη έως σήμερα εκτιμάται πως ξεπερνούν τους 2.000 και οι τραυματίες τους 9.400. Οι εκτοπισμένοι είναι ήδη πάνω από 1.200.000, δεκάδες χιλιάδες εκ των οποίων έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην πολύπαθη από την ιμπεριαλιστική επέμβαση Συρία.

Σε αυτό το σκηνικό ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε το βράδυ της Κυριακής 6 Οκτωβρίου και τρίτη μεραρχία στρατού στα σύνορα με τον Λίβανο, ανεβάζοντας τις δυνάμεις στην περιοχή σε τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες. Χτες βράδυ, Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως ο στρατός ετοιμάζεται να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στην «παράκτια ζώνη», καλώντας τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και ομάδα εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με «ρουκέτες και οβίδες». Αυτά ενώ εντείνει τις εκτοξεύσεις πολλών δεκάδων ρουκετών και πυραύλων σε κεντρικό και βόρειο Ισραήλ. Χτες το πρωί για παράδειγμα πολλές έπεσαν στη Χάιφα τραυματίζοντας πέντε άτομα και στην κεντρική πόλη Χολόν τραυματίζοντας άλλους δύο.

Από την άλλη, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές σε Νότιο, Ανατολικό, Κεντρικό Λίβανο βομβαρδίζοντας αρκετές φορές το 24ωρο τις τελευταίες μέρες την πρωτεύουσα Βηρυτό και γαλλικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της «Total», εξηγώντας τη μετέπειτα έντονη αντίδραση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με αποτέλεσμα την απόφασή του για τερματισμό της εξαγωγής γαλλικών όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, παρά το επακόλουθο κατευναστικό τηλεφώνημα που είχε την Κυριακή το βράδυ με τον Νετανιάχου και την επιβεβαίωση του λεγόμενου «δικαιώματος αυτοάμυνας» του Ισραήλ.

Σοκ προκάλεσε χτες στον Λίβανο ισραηλινή επίθεση στην περιοχή Baraachit του Νοτίου Λιβάνου κατά ομάδας πυροσβεστών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 10 εξ αυτών. Το υπουργείο Υγείας της χώρας έκανε λόγο για «καθαρή σφαγή» και «έγκλημα πολέμου». Από τον Οκτώβριο του 2023 οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 118 διασωστών και πυροσβεστών.

Στη διάρκεια της νύχτας, οι εκρήξεις συντάραξαν όλη τη Βηρυτό, ενώ στήλες φωτιάς με ερυθρό και λευκό χρώμα ήταν ορατές για περίπου 30 λεπτά σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων μακριά από την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απαίτησε ξανά (όπως κάνει καθημερινά εδώ και 10 μέρες) τους κατοίκους περίπου 25 περιοχών στον νότιο Λίβανο, να φύγουν από την περιοχή.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή ανάγκασε χτες την αμερικανική «Chevron» να ανακοινώσει πως σταματά έως τον Απρίλιο του 2025 τις εργασίες κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου στο υποθαλάσσιο κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ.

Επαφές στη Βηρυτό με ξένους αξιωματούχους

Σε αυτό το φόντο ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι εντείνει τις τελευταίες μέρες τις επαφές με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους προσπαθώντας να περιορίσει τις ασυγκράτητες επιθέσεις του Ισραήλ και να πετύχει εκεχειρία στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι συζήτησαν τηλεφωνικά την Κυριακή τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και την ανθρωπιστική κατάσταση στον Λίβανο.

Χτες ο Ν. Μικάτι συνάντησε τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, εξέφρασε την υποστήριξή του στη Βηρυτό, ανέφερε ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη της κλιμάκωσης και του πολέμου, αλλά «και για όποια μελλοντική σύρραξη» αντιμετωπίσει η Μέση Ανατολή. Τόνισε επίσης πως η Ιορδανία στηρίζει τις προσπάθειες για την εκλογή νέου Προέδρου στον Λίβανο (μετά τη λήξη της θητείας του Μισέλ Αούν πριν περίπου δύο χρόνια). Απέρριψε επίσης την προσπάθεια «οποιασδήποτε χώρας να χρησιμοποιήσει τον ιορδανικό εναέριο χώρο για αντίποινα» προσθέτοντας: «Δεν θα γίνουμε πεδίο μάχης κανενός».

Ο Μικάτι κατά πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ συναντήθηκε πριν λίγες μέρες και με τον επιτελάρχη στρατηγό Ζοζέφ Αούν, συμφωνώντας πως ο λιβανέζικος στρατός δεν θα πρέπει να εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ - Χεζμπολάχ, αλλά από την άλλη να μην υποχωρήσει από τις θέσεις του κοντά στην «μπλε γραμμή» των (μη οριοθετημένων) συνόρων με το Ισραήλ και να απαντήσει σε πυρά εάν προκληθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, όπως και έπραξε την περασμένη βδομάδα μετά τον θάνατο δύο Λιβανέζων στρατιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ