Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Το Αιγαίο και πάλι στη «μέγκενη» του ΝΑΤΟ

Σε ένα ακόμα σημείο τριβής, στα πλαίσια της παγίδευσης της Ελλάδας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αναμένεται να εξελιχθεί η αναδιοργάνωση της δομής του ΝΑΤΟ με τη συζητούμενη είτε κατάργηση είτε αναδιάταξη των ΝΑΤΟικών στρατηγείων. Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα συνδέεται με τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο και κατ' επέκταση με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της αντιτρομοκρατικής ομπρέλας και της διεύρυνσης των ορίων του προς την Ανατολική Ευρώπη, συζητήθηκε στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που ολοκλήρωσε τις εργασίες της χτες στις Βρυξέλλες και οι τελικές αποφάσεις προβλέπεται να ληφθούν στη σύνοδο της Πράγας.

Ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου που ρωτήθηκε σχετικά χτες στις Βρυξέλλες και ειδικότερα για το θέμα του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου της Λάρισας, εμφανίστηκε αδύναμος να απαντήσει.

«Θα δώσω, είπε, μια γενική απάντηση. Η αναδιάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της δομής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, είναι αναπόφευκτη και αναγκαία, διότι με τις σύγχρονες τεχνολογίες είναι πράγματι περιττό να έχει κανείς πάρα πολλά στρατηγεία, τα οποία είναι κοντά μεταξύ τους, τακτικά κλπ. Χρειάζεται μια πιο ευέλικτη δομή, λιγότερα στρατηγεία. Υπάρχει μια τεράστια ανάπτυξη στις επικοινωνίες, η οποία καθιστά ευχερέστερη τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων με λιγότερα στρατηγεία, τα οποία θα είναι δυναμικά και ευέλικτα, είναι φανερό αυτό. Είναι λάθος πιστεύω, και σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο να είμαστε στατικοί σε δομές που ξεπερνιούνται από τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα, είναι προφανές, ότι στηρίζει την προσπάθεια αυτή». Ειδικά για την Ελλάδα είπε: «Η Ελλάδα απλώς σημείωσε ότι στη νέα δομή, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και πολιτικές ισορροπίες που είχαν χαρακτηρίσει και την προηγούμενη δομή. Τώρα, πότε θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις; Η αίσθηση που έχω είναι ότι τουλάχιστον τέλος του χρόνου ή το πιθανότερο αρχές του 2003, όχι νωρίτερα».

Παρέπεμψε δε, στις ομάδες εργασίες που συμμετέχουν εμπειρογνώμονες, που χειρίζονται τα θέματα «τα οποία εμείς οι υπουργοί, εκ των πραγμάτων δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε μεγάλο τεχνικό βάθος, αλλά θα αναμείνουμε τις εισηγήσεις, τα πορίσματα, θα τα αξιολογήσουμε τεχνικά στη συνάντηση κορυφής». Καταλήγοντας είπε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ομόφωνα και «άρα δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ