Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τουρκικά» τα στενά των Δαρδανελλίων

Δεν ενοχλείται η ελληνική κυβέρνηση

Δεν ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση η μεθόδευση της Αγκυρας να παγιώσει τον όρο «τουρκικά στενά» ως την ονομασία των στενών των Δαρδανελλίων. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε προφορική εντολή στην ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ να συμφωνήσει με την τουρκική απαίτηση. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Συνθήκη του Μοντρέ που καθορίζει τους κανόνες ναυσιπλοΐας στα στενά, τα ονομάζει Δαρδανέλλια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με αυτό το θέμα, υποστήριξε ότι «έχει σημασία, η ουσία της Συνθήκης αυτής να μην παραβιάζεται από κανέναν. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Οσον αφορά τη γεωγραφική ονοματολογία, η οποία αλλάζει κατά καιρούς (είναι τέσσερις - πέντε ονοματολογίες, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα, "Στενά", "Στενά Ινσταμπούλ", "Στενά του Βοσπόρου", "τουρκικά Στενά") δεν έχει καμία σημασία. Είναι γεωγραφικός όρος».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας ότι «το θέμα της ονομασίας των στενών ή των τουρκικών στενών είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια το ΝΑΤΟ, επανέρχεται κατά καιρούς στις συζητήσεις σε σχέση με στρατιωτικές ασκήσεις ή επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Να θυμίσω για την ιστορία και για όσους δεν το γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 χρησιμοποιεί σε αποφάσεις του το γεωγραφικό όρο "τουρκικά στενά", ενώ τον ίδιο όρο χρησιμοποιεί και ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υποστήριξε, επίσης, ότι «κατά την άποψή μας, δεν υφίσταται κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, στο βαθμό που δεν επηρεάζονται οι διεθνείς υποχρεώσεις ενός συμβαλλόμενου μέρους, όπως είναι η Τουρκία, σε σχέση με τη διεθνή Συνθήκη του Μοντρέ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ