Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ιδια στάση και στους δύο γύρους σ' όλους τους δήμους και τις νομαρχίες

Μεγάλο μέρος από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους απασχόλησε η πολιτική συμμαχιών και συνεργασιών του ΚΚΕ, μπροστά, μάλιστα, στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

-- Αναφέρατε ότι οι συνεργασίες που κάνετε, θα έχουν συνέχεια και μετά τις εκλογές. Κατά βάση συνεργαστήκατε με το ΔΗΚΚΙ. Τι μορφή θα έχει αυτή η συνεργασία μετά;

-- Σας είπα, συνεργαστήκαμε με το ΔΗΚΚΙ, με την Κομμουνιστική Ανανέωση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κινήματα και ομάδες, άτομα με τα οποία έχουμε συνεργαστεί.

Η δική μας λογική είναι: Από τη στιγμή που σήμερα δεν υπάρχουν δυνατότητες μιας γενικής πολιτικής συνεργασίας, π.χ., με το ΔΗΚΚΙ -- γιατί έχουμε και διαφορές -- επιδιώκουμε συνεργασίες σε διάφορα μέτωπα πάλης, κοινής δράσης. Αν θέλετε, αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να δοκιμαστούμε και εμείς και όλοι οι άλλοι. Από αυτή την άποψη δεν μπορώ εγώ να κάνω μια πρόβλεψη σήμερα -- και ούτε αφορά μόνο στο ΚΚΕ αυτή η πρόβλεψη, αφορά και στις άλλες δυνάμεις -- αν μπορεί αυτό να οδηγήσει σε μια γενίκευση συνεργασίας. Προς το παρόν αυτό που υπάρχει είναι οι συνεργασίες σε σημαντικά και μεγάλα μέτωπα πάλης.

-- Γίνεται λόγος για υπόγεια συνεργασία ΚΚΕ με ΝΔ στις επικείμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Τι απαντάτε;

-- Αυτοί οι οποίοι κατασκευάζουν αυτές τις ειδήσεις ας σας απαντήσουν. Εμείς από τον Ιούνη του 2001 βγήκαμε με ξεκάθαρη θέση. Με όποιο κόστος μπορεί να έχει, αυτή τη θέση θα κρατήσουμε. Που για μας δε θα έχει κόστος. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι μια καθαρή θέση μπορεί να αποσπάσει και περισσότερες ψήφους, με την έννοια ότι μεγαλώνει η τάση μέσα στο λαό να θέλει όχι διγλωσσίες, αλλά μια συγκεκριμένη καθαρή και συνεπή γλώσσα και όχι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Εμείς πήραμε αυτή τη θέση γιατί ακριβώς θέλουμε να σημειώσουμε και να το πούμε ότι σήμερα τα δύο αυτά κόμματα ταυτίζονται σε στρατηγικά ζητήματα, ανεξαρτήτως των όποιων ιστορικών διαφορών έχουν. Οτι στην Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί να περιμένουμε την εναλλαγή των δύο κομμάτων και τη διαδοχή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για μια ριζικά διαφορετική λύση, που βεβαίως δεν είναι η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά, όλα αυτά τα σχήματα τα οποία στην Ευρώπη κατέληξαν στην ίδια πολιτική. Και επομένως, δεν μπορούμε από τη μια μεριά να λέμε «όχι» στα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά σενάρια, «όχι» στο δικομματισμό και στο διπολισμό και από την άλλη μεριά να πηγαίνουμε στις δημοτικές εκλογές και να λέμε, ε, ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι καλύτερος από τον κ. Βούγια, ή, βρε παιδί μου, ο κ. Βούγιας είναι καλύτερος από τον κ. Παπαγεωργόπουλο. Πρέπει να είμαστε συνεπείς στην πολιτική μας εκτίμηση για το ρόλο του δικομματισμού και του διπολισμού. Και οι δημοτικές εκλογές είναι επίσης πολιτικές εκλογές, όχι όπως οι εθνικές βεβαίως, αλλά έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

Ηδη ο κ. Σημίτης έχει πει σε σώμα του ΠΑΣΟΚ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μέρος του κράτους. Είναι ένας θεσμός δεμένος με το κράτος. Ενας θεσμός που βοηθάει στην αποκέντρωση του κράτους. Αρα, λοιπόν, όταν μιλάμε για κράτος, μιλάμε για πολιτική. Πώς λοιπόν εμείς εδώ θα την τροποποιήσουμε τη γενική μας θέση και θα δουλεύουμε είτε για τον κ. Παπαγεωργόπουλο είτε για τον κ. Βούγια;

-- Ο λόγος γίνεται για μικρότερους δήμους.

-- Τι διαφορά έχει ο μεγάλος ή ο μικρός δήμος; Σήμερα έχουμε 1.000 δήμους και ξέρετε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές πάμε για 400. Ενοποιούνται οι δήμοι. Επομένως, μιλάω επίσης για ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, ιδιωτικοποιήσεις, φορομπηχτική πολιτική, κλπ., όπου οι δήμαρχοι έχουν λόγο είτε συμβουλευτικό, είτε ανοχής, είτε και πρωταγωνιστικό σε πώληση γης κλπ. Από τη στιγμή λοιπόν που έχεις ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο νεοφιλελεύθερο, δεν μπορείς να πεις: Αλλα ισχύουν στη Θεσσαλονίκη και άλλα ισχύουν στον Εύοσμο. Τι διαφορές μπορεί να υπάρξουν; Αν θέλετε, όσο πιο μεγάλος είναι ο δήμος τόσο πιο καθαρό πολιτικό χαρακτήρα έχει μια μάχη, όσο πιο μικρός είναι ο δήμος κατά κάποιο τρόπο είναι δεμένος με τοπικά χαρακτηριστικά. Αυτό μπορεί να το πω. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει το πρόβλημα του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει σήμερα για την ΤΑ.

Η απάντηση λοιπόν η δική μας είναι η εξής: Εχουμε ένα αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο -- μπορεί να σας φαίνεται πολύ βαρύγδουπη αυτή η έκφραση αλλά έτσι είναι -- άρα λοιπόν χρειάζεται μια αγωνιστική τοπική αρχή που να μπορέσει να απειθαρχήσει ή να μη συναινέσει σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο και να μπορέσει στην πράξη να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση και να γίνει ένας αγωνιστικός πόλος. Η στάση μας λοιπόν είναι ενιαία. Επίσης, και η στάση των άλλων κομμάτων είναι ενιαία και στους μικρούς δήμους. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υποδεικνύουν σε έναν μικρό δήμο και το ΚΚΕ θα πει είναι μικρός δήμος και άρα δεν υποδεικνύει; Είναι πολιτική η μάχη σε όλους τους δήμους. Αλλού ο βαθμός της πολιτικοποίησης είναι πιο μεγάλος, αλλού είναι λίγο μικρότερος, αλλά η επιλογή δεν παύει να έχει πολιτικά κριτήρια.

-- Μήπως τελικά, λόγω και του ανοίγματος που έχει γίνει στις συνεργασίες σας, υπάρξουν τελικά φυγόκεντρες τάσεις; Και πείτε μας, τι συζητήσατε νωρίτερα με τον κ. Μπουτάρη;

-- Δε συζήτησα απολύτως τίποτα, ούτε για πρώτο ούτε για δεύτερο γύρο. Ζήτησε να με γνωρίσει. Ξέρει ότι το ΚΚΕ στηρίζει αυτόν τον συνδυασμό, στον οποίο ο υποψήφιος, ο Αγ. Σαχίνης, προέρχεται από το ΚΚΕ. Για λόγους ευγενείας ο άνθρωπος ήθελε να με γνωρίσει.

Εμάς, ως Κόμμα, δε μας φοβίζουν τα ανοίγματα. Και όχι μόνον αυτό. Είναι επιδίωξη του ΚΚΕ η ευρύτερη συμπαράταξη. Και εδώ να η διαφορά των τοπικών από τις εθνικές εκλογές. Καταλάβατε; Στις τοπικές εκλογές δημοτικές-νομαρχιακές, υπάρχει δυνατότητα μιας ευρύτερης συσπείρωσης σε σχέση με τις απαιτήσεις των εθνικών εκλογών. Υπάρχουν ιδιομορφίες. Είναι άλλο πράγμα η πολιτικοποίηση των εκλογών και άλλο πράγμα το περιεχόμενο της πολιτικοποίησης ανάλογα σε ποιο πεδίο δρας. Πάρτε παράδειγμα το μαζικό κίνημα, τους κοινωνικούς αγώνες. Και εκεί πρέπει να υπάρξει πολιτικοποίηση και εκεί επίσης, με άλλους όρους, μπορεί να εκφραστεί η ίδια συσπείρωση. Εμείς λοιπόν δεν τα φοβόμαστε καθόλου τα ανοίγματα. Εχουμε πει σε όσους συνεργαζόμαστε τη θέση μας, ως Κόμμα, και δεν απομακρυνόμαστε από αυτή. Στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο το ΚΚΕ θα έχει αυτή τη θέση, η οποία, σημειώνω, δεν είναι καινούρια. Την είχαμε και το '98, και το '94 και την είχαμε και πριν το '90, στη δεκαετία του '80. Αυτή τη θέση θα την παλέψουμε και θα καλέσουμε τους ψηφοφόρους, πριν απ' όλα τους κομμουνιστές, τους φίλους και οπαδούς αλλά και όλους τους άλλους ψηφοφόρους, να την ακολουθήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ