Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ
Ενισχύει το δικομματισμό

Κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ συμφώνησαν να ισχύει και στα ψηφοδέλτια για τα Τοπικά Συμβούλια

Με το πρόσχημα της δήθεν συμμετοχής των γυναικών στα κοινά, η κυβέρνηση ορθώνει νέα «τείχη» στη δυνατότητα παρατάξεων να συμμετάσχουν και κατά συνέπεια να εκπροσωπηθούν στα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια.

Σε συνάντηση που είχαν προχθές ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης και η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), συμφώνησαν η συμμετοχή κατά 33% των γυναικών στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών, να ισχύει όχι μόνο για το κεντρικό ψηφοδέλτιο (δηλαδή του δήμου), αλλά και για τα ψηφοδέλτια των Τοπικών Συμβουλίων (δηλαδή των δημοτικών διαμερισμάτων). Αυτό σημαίνει πως ένας συνδυασμός που κατεβαίνει στις εκλογές ενός δήμου με πέντε, για παράδειγμα, δημοτικά διαμερίσματα, θα πρέπει εκτός από το κεντρικό ψηφοδέλτιο για το δήμο, στο οποίο το 1/3 των υποψηφίων να είναι γυναίκες, να συγκροτήσει και πέντε ψηφοδέλτια για τα Τοπικά Συμβούλια, στο καθένα από τα οποία το 1/3 των υποψηφίων να είναι επίσης γυναίκες.

Είναι προφανές ότι αυτό το μέτρο ευνοεί τους προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ συνδυασμούς και ιδιαίτερα στην επαρχία. Ενισχύεται έτσι απροκάλυπτα ο δικομματισμός, στο όνομα μάλιστα της δήθεν συμμετοχής των γυναικών στα κοινά, οι οποίες είναι από τα πρώτα θύματα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που προωθούνται. Υπογραμμίζουμε ότι η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια δεν εξασφαλίζει και την εκπροσώπησή τους στα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια.

Κατά τ' άλλα στη συνάντηση του υπουργού με την ΚΕΔΚΕ συζητήθηκε το ζήτημα της ροής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θυμίζουμε πως οι κυβερνήσεις, από το 1990 μέχρι σήμερα, έχουν παρακρατήσει περίπου 1,7 τρισ. δραχμές από τους ΚΑΠ που δικαιούνται οι δήμοι. Η ΚΕΔΚΕ κάνει λόγο για 715 δισ. δραχμές, χωρίς ουσιαστικά να έχει κάνει κάτι για τη διεκδίκησή τους.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση του πριμ παραγωγικότητας στους εργαζόμενους στην ΤΑ, το υπουργείο επιδιώκει να δοθεί κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά 50% από τους δήμους. Η ΚΕΔΚΕ ζητά να δοθεί εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος συμφωνήθηκε να προωθηθεί με γρήγορους ρυθμούς η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ