Σάββατο 15 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Περιορίζουν το δικαίωμα έκφρασης

Προτείνεται τροποποίηση του κανονισμού σε βάρος των «ενοχλητικών» πολιτικών ομάδων και ευρωβουλευτών

Στην παρέμβασή του, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας κατήγγειλε τον περιορισμό του δικαιώματος έκφρασης των «ενοχλητικών» ευρωβουλευτών και πολιτικών ομάδων που επιχειρείται μέσα από την έκθεση R. Corbett. To κείμενο της ομιλίας του Στρ. Κόρακα είναι το εξής:

«Η πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού που προτείνεται, παρά ορισμένα θετικά σημεία, οδηγεί βασικά σε παραπέρα περιορισμό της έκφρασης και των δικαιωμάτων των βουλευτών.

Στην ουσία, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς του εισηγητή και πολλών άλλων βουλευτών, έχουμε να κάνουμε με μια προσπάθεια μεγαλύτερης παρεμπόδισης των διαφορετικών απόψεων και ιδίως αυτών που εναντιώνονται στις επιλογές των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ. Πρόκειται για μια προσπάθεια ενίσχυσης του διπολικού μοντέλου και περιθωριοποίησης των άλλων, ιδιαίτερα των «ενοχλητικών» πολιτικών δυνάμεων στο Κοινοβούλιο. Ηδη οι βουλευτές έχουν απολέσει το δικαίωμα να καταθέτουν ατομικά στην Ολομέλεια τροπολογίες, ψηφίσματα ή άλλες προτάσεις.

Τώρα προτείνεται:

- Η κατάργηση της διαδικασίας των επίκαιρων θεμάτων.

- Να γίνουν ακόμη δυσμενέστεροι οι όροι για την ίδρυση πολιτικών ομάδων.

- Να επεκταθεί ο θεσμός της ψήφισης εκθέσεων χωρίς συζήτηση στην Ολομέλεια.

- Οι μικρές ομάδες να μην έχουν το δικαίωμα κατάθεσης τροπολογιών, αν αυτές δεν πάρουν το 10% στην αρμόδια Επιτροπή, ή να μην μπορεί μια πολιτική ομάδα να καταθέσει τροπολογίες αν αυτές θεωρηθούν αντιφατικές μεταξύ τους, αγνοώντας έτσι το συνομοσπονδιακό ή πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα ορισμένων πολιτικών ομάδων.

Υπάρχουν περισσότερα παραδείγματα, αλλά απ' όσα προανέφερα δείχνουν την κατεύθυνση της έκθεσης, και φυσικά οι βουλευτές του ΚΚΕ θα την καταψηφίσουμε».

Φταίνε οι άνεργοι για την ανεργία!

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην έκθεση για την κοινωνική ένταξη, σημείωσε τα εξής:

«Το κείμενο της απόφασης για την κοινωνική ενσωμάτωση, όπως διαμορφώθηκε μετά την ψηφοφορία επί των τροπολογιών, απέχει σημαντικά από το αρχικό κείμενο της έκθεσης Figueiredo που ενέκρινε η Επιτροπή Απασχόλησης. Οχι μόνον απαλείφθηκαν αναφορές στα καταστρεπτικά αποτελέσματα της Φιλελευθεροποίησης, της πολιτικής ανταγωνισμού, της γεωργικής και αλιευτικής πολιτικής, του συμφώνου σταθερότητας και στην ανάγκη για κοινωνικές παροχές, κοινωνική προστασία, ανακατανομή πόρων και ευκαιριών, αλλά προστέθηκε ότι η απασχόληση είναι δικαίωμα και ευκαιρία για όσους "θέλουν να εργαστούν" η δε προσωρινή εργασία θεωρείται ότι "παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για πολλούς από αυτούς που είναι απρόθυμοι να αναζητήσουν, ή αδυνατούν να εξεύρουν, μόνιμη απασχόληση". Μ' άλλα λόγια, για την ανεργία φταίνε οι άνεργοι που δε θέλουν να δουλέψουν».

Η εξέλιξη της ψηφοφορίας δείχνει για μια ακόμα φορά, το χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δεν μπορεί να υπερβεί το ρόλο του υπερασπιστή των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και της πολιτικής της άρχουσας τάξης.

Για τους λόγους αυτούς οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουμε την έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ