Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΤΑ 13/20 ΟΚΤΩΒΡΗ 2002"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συμπεράσματα από την εκλογική μάχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 13 και 20 Οκτώβρη 2002

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ συνεδρίασε στις 30 του Νοέμβρη 2002 και συζήτησε τα συμπεράσματα από την εκλογική μάχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πήρε υπόψη της τη συζήτηση που προηγήθηκε στις συνελεύσεις των ΚΟΒ και στις συνεδριάσεις των καθοδηγητικών οργάνων των Οργανώσεων Πόλεων και Περιοχών. Κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:

Η απόφαση της ΚΕ για τις τοπικές εκλογές που πάρθηκε τον Ιούνη του 2001 και εγκρίθηκε σε συνελεύσεις των ΚΟΒ ήταν σωστή. Η συμφωνία των κομματικών μελών φαίνεται και μετά τις εκλογές, κατά τη συζήτηση που έγινε στις οργανώσεις και τα όργανα. Η πολιτική γραμμή που χάραξε το Κόμμα το βοήθησε να δώσει μια δύσκολη εκλογική μάχη από καλύτερες θέσεις. Το ΚΚΕ ανέδειξε τον πολιτικό χαρακτήρα της εκλογικής μάχης. Υπογράμμισε ότι αυτή θα διεξαχθεί σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, και με την έννοια αυτήν, διαφορετικές από το 1998.

Στο επίκεντρο της πολιτικής του Κόμματος τέθηκαν τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή στην πράξη των αναδιαρθρώσεων, αλλά και από τις αρνητικές εξελίξεις στον ίδιο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) που καλείται να αναδειχτεί σε βασικό μοχλό των ιδιωτικοποιήσεων, της φορομπηχτικής πολιτικής, της πλήρους εμπορευματοποίησης της παιδείας, της υγείας, γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών.

Το ΚΚΕ συνέδεσε τη μάχη των εκλογών με τη συσπείρωση ριζοσπαστικών δυνάμεων, τη συγκρότηση ψηφοδελτίων συνεργασίας. Κάλεσε το λαό να επιβάλει και μέσω της ψήφου ρήγματα στο δικομματισμό, στη δύναμη και τις θέσεις που κατείχε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Στη βάση της αντιπαράθεσης με την πολιτική των κομμάτων εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ανέδειξε την ανάγκη στο δεύτερο γύρο, αφενός να περάσουν ριζοσπαστικά ψηφοδέλτια στις νομαρχίες και στους δήμους, αφετέρου να δοθεί λευκή ή άκυρη ψήφος εκεί που αντίπαλοι στο δεύτερο γύρο, θα είναι οι δυνάμεις του δικομματισμού και της συναίνεσης.

Το ΚΚΕ επιδίωξε να διαμορφώσει πολιτική συμμαχιών στο χώρο της ΤΑ με βάση την αντίθεση στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και την αντίθεσή του στις επιδιώξεις τους να προωθηθούν, μέσα από σχήματα συνεργασίας, τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά σενάρια. Πήρε υπόψη τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται να παραμείνει ο λαός εγκλωβισμένος στην κυρίαρχη πολιτική και με την επιχείρηση αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, με τη δημιουργία ή στήριξη αναχωμάτων. Απέκλεισε τη συνεργασία και με το ΣΥΝ, παίρνοντας υπόψη τη γενική του πολιτική γραμμή και στάση, αλλά και πως πολιτεύτηκε με τη συμμετοχή του στις τοπικές διοικήσεις. Πάρθηκε επίσης υπόψη η πολιτική συνεργασιών που άσκησε το κόμμα αυτό με το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ πραγματοποίησε συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, τη Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση σε τοπική βάση, εκεί που κυρίως είχε ωριμάσει από τα κάτω η πολιτική συνεργασία, με βάση τα κινήματα των εργατοϋπαλλήλων, της αγροτιάς κλπ, παίρνοντας υπόψη τη στάση των τοπικών δυνάμεων στα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο του θεσμού. Σε πολλές περιπτώσεις διευρύνθηκε η συνεργασία με άλλες τοπικές συλλογικές δυνάμεις και άτομα που είχαν αγωνιστική δράση ή επιθυμούσαν τη συνεργασία μαζί μας.

Γενικά συγκροτήθηκαν πολύ πλατύτερα ψηφοδέλτια συσπείρωσης από κάθε προηγούμενη μάχη τοπικών εκλογών.

Εκτίμηση του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος και των αποτελεσμάτων που είχαν οι συνδυασμοί, τους οποίους στήριξε το ΚΚΕ

1. Είναι αρνητικό για το λαό ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων και των νομαρχιών κυριάρχησαν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο βασικός στόχος να επιτευχθούν ρήγματα στην πολιτική δύναμη και επιρροή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παραμένει ανοιχτός. Βεβαίως, το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Ομως αυτή κυρίως στράφηκε προς τη ΝΔ. Είναι ολοφάνερο, και μέσα από αυτήν τη μάχη, ότι ο λαός δε συνειδητοποιεί ακόμα την ανάγκη της πάλης για ριζική εναλλακτική λύση. Κυρίως δε γίνεται ορατό και κατανοητό ότι η ανάγκη αυτή υπάρχει και μπορεί να γίνει πραγματικότητα με λαϊκή δράση και πρωτοβουλία.

2. Τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ ως γενικό σύνολο, ιδιαίτερα στις νομαρχίες, δείχνουν μικρή άνοδο σε ψήφους. Παρατηρείται ανισομετρία αποτελεσμάτων. Βαραίνει αρνητικά η μείωση σε ψήφους και ποσοστά στην υπερνομαρχία Αθήνας, σε δήμους της Αθήνας -Πειραιά και σε ορισμένα άλλα αστικά κέντρα, που το 1998 είχαμε μεγάλο ποσοστό σε δημοτικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Είναι πίσω από τους στόχους που είχαμε θέσει. Στο σύνολό τους συνιστούν προειδοποιητικό σινιάλο. Το ζητούμενο είναι να συνειδητοποιηθεί το πρόβλημα και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες, που τις ξέρουμε, όμως ακόμα δεν καταφέρνουμε να τις αντιπαλέψουμε, να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Οι πάγιες αδυναμίες που και το 16ο Συνέδριο γλαφυρά ανέδειξε εκδηλώθηκαν εξίσου ανάγλυφα και στη μάχη αυτή.

Η παραπάνω εκτίμηση δεν έχει καμία σχέση με την προσπάθεια που έγινε από διάφορα κέντρα και με παραπλανητικό τρόπο, να εμφανιστεί υποχώρηση και καταποντισμός του ΚΚΕ.

3. Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε απώλειες εξαιτίας της πολιτικής του. Η ψήφος, και στο β' γύρο, επιβεβαίωσε τη δυσαρέσκεια αυτή. Στη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων και των νομαρχιών έγινε αλλαγή βάρδιας με τη ΝΔ, ενώ σε έναν αριθμό άλλων, λιγότερων, έγινε το αντίθετο. Το ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της «αντιδεξιάς» πάλης εξακολουθεί να κρατά καθηλωμένα εργατικά λαϊκά στρώματα, φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η ΝΔ άντλησε νέες δυνάμεις, τόσο από την εργατική τάξη όσο και από άλλα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες.

Ο δικομματισμός άντεξε συνολικά. Είναι σωστή η εκτίμηση που γίνεται στον αστικό Τύπο, ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε λιγότερα απ' ό,τι περίμενε ή φαινόταν, ενώ η ΝΔ, στις συγκεκριμένες τοπικές εκλογές, δεν πήρε όσο ανέμενε ή εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις, ώστε να δείξει μια σταθερά αυξανόμενη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.

Στην αναμέτρηση του δεύτερου γύρου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις τους, ότι θα ψηφίσουν «τους υποψηφίους της Αριστεράς», προχώρησαν σε τοπικές συμφωνίες, με αποτέλεσμα την καταψήφιση των ψηφοδελτίων που στήριζε το ΚΚΕ. Είχαν σταθερό τους στόχο τον αποκλεισμό των υποψηφίων του ΚΚΕ.

Το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε επιτυχία στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η δύναμή του δεν εκφράζει συνολική συσπείρωση στις ρατσιστικές και εθνικιστικές απόψεις που αναπτύσσει. Ενα μέρος της εκφράζει συγκυριακή δυσαρέσκεια προς την επιλογή της ΝΔ να στηρίξει ως υποψήφιο υπερνομάρχη τον Γ. Τζανετάκο. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, ότι δεν υπάρχει μια ορισμένη επιρροή των απόψεών του σε λαϊκά στρώματα που θεωρούν ότι πηγή των προβλημάτων αποτελούν οι ξένοι εργάτες. Οπως επίσης δεν πρέπει να υποτιμηθεί και ο αυξανόμενος ρόλος της ηγεσίας της Εκκλησίας στη διάδοση αναχρονιστικών και εθνικιστικών απόψεων. Οι εθνικιστικές θέσεις αποτελούν πλευρά της ιδεολογίας και πολιτικής του κεφαλαίου, όπως και ο κοσμοπολιτισμός. Γι' αυτό και αποτελούν όπλο του συστήματος. Ολα δείχνουν ότι θα αξιοποιηθεί για να χτυπηθούν οι αντιιμπεριαλιστικές ιδέες και γενικότερα ο αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού. Η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΛΑ.Ο.Σ. θυμίζει την πολιτική που χάραξε ο Μιτεράν για την αξιοποίηση του Λεπέν και του κόμματός του.

Καλλιεργήθηκε επίμονα από τα ΜΜΕ η εντύπωση ότι ο ΣΥΝ σημείωσε άνοδο στις τοπικές εκλογές. Η μελέτη των αποτελεσμάτων δείχνει το αντίθετο. Στόχος της εκστρατείας αυτής είναι να ισχυροποιηθεί η προπαγάνδα περί Κεντροαριστεράς. Ο Συνασπισμός εκεί που κατέβηκε αυτοτελώς είχε σοβαρές απώλειες. Ανάλογο είναι το αποτέλεσμα σε πολλούς συνδυασμούς που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ανοδο ο ΣΥΝ σημείωσε στο υπερνομαρχιακό ψηφοδέλτιο Αθήνας - Πειραιά, και σε ορισμένους δήμους όπως στην Ελευσίνα, την Καισαριανή, τη Νέα Ιωνία Βόλου.

Το ρεύμα του οπορτουνισμού είναι ισχυρό και δεν πρέπει να ταυτίζεται αποκλειστικά και μόνο με τα ποσοστά του ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ εμμένει, όπως είναι φυσικό, στην πολύγλωσση τακτική του. Ομως κινείται σε μια κατεύθυνση να βρει τρόπο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να διακινδυνεύσει την αυτοτέλειά του και χωρίς να υποστεί και αυτός τις απώλειες που έχει ή θα έχει στο άμεσο μέλλον το ΠΑΣΟΚ.

Από την άποψη αυτή υπάρχει αντικειμενική βάση να λειτουργήσει ο ίδιος ο ΣΥΝ με άλλα συναφή σχήματα ως ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών, ως εφεδρεία για τη στήριξη του συστήματος. Η πάλη κατά του οπορτουνισμού, ανεξάρτητα από τις μορφές που αυτός εκφράζεται, πρέπει να ενταθεί, γιατί αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο, δίπλα στα άλλα, στη διαμόρφωση αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού κινήματος. Ενισχύει τις τάσεις για συμβιβασμό και αναζήτηση ατομικής λύσης στα προβλήματα. Η δύναμη της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής, σε συνδυασμό με τη δράση αναχωμάτων συμβάλλουν σε ένα κλίμα γενικής συντηρητικοποίησης, δυσκολεύουν ή αναστέλλουν θετικές διεργασίες στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων.

Από εδώ προκύπτουν σοβαρά καθήκοντα για το Κόμμα τόσο στον ιδεολογικοπολιτικό αγώνα όσο και στην παρέμβασή του για αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή συσπείρωση, συμμαχία.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο και να υποτιμηθεί το γεγονός, ότι σε ορισμένους δήμους της Αθήνας αλλά και σε ορισμένες άλλες περιοχές, όπως Πάτρα, Θεσσαλονίκη κλπ, εμφανίστηκαν με μικρή αλλά σχετικά αξιόλογη δύναμη αριστερίστικα σχήματα.

Τα θετικά στοιχεία που πρέπει να αξιοποιηθούν από το Κόμμα, να σταθεροποιηθούν και να ενδυναμωθούν στην πορεία

Α. Εγινε σοβαρή προσπάθεια από την ΚΕ και τις ΚΟ για συσπειρώσεις και συμμαχίες στη βάση της συνολικής αντιπαράθεσης προς τις επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την αντιλαϊκή πολιτική που περνάει μέσα από το θεσμό της ΤΑ. Εκεί που δεν πραγματοποιήθηκε, χρειάζεται η ΚΕ, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα καθοδηγητικά όργανα, να παρέμβει, να βοηθήσει, ώστε να εντοπιστεί αν το πρόβλημα προέρχεται κυρίως από εμάς ή υπήρχαν αντικειμενικοί παράγοντες που επέδρασαν.

Για πρώτη φορά η προσπάθεια αυτή πήρε τέτοια έκταση. Εμφανίστηκε, καταγράφηκε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η δυνατότητα να διαμορφωθεί ένας άλλος πόλος στην ΤΑ. Ενας πόλος που, αν συνεχιστεί και διευρυνθεί, μπορεί να δώσει σοβαρή απάντηση στην πολιτική της λεγόμενης ενότητας της Αριστεράς, στην επιχείρηση συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ στο χώρο της ΤΑ. Η πολιτική συσπείρωσης του Κόμματος συνάντησε - όπως ήταν φυσικό - πολύμορφη και λυσσαλέα αντίδραση, η οποία μετεκλογικά δυναμώνει περισσότερο.

Ανέβηκε η πείρα των οργανώσεων στο καίριο αυτό ζήτημα. Αυτό φάνηκε καθαρά σε πολλές από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών Πόλεων και Περιοχών που προηγήθηκαν.

Οι πολιτικές συνεργασίες που πραγματοποίησε το ΚΚΕ δεν ήταν προϊόν πανελλαδικής συμφωνίας, με εξαίρεση τη συνεργασία με την Κομμουνιστική Ανανέωση. Κι αυτό, γιατί δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για κάτι τέτοιο, κυρίως από την πλευρά των άλλων δυνάμεων.

Ενα αδύνατο στοιχείο της δουλιάς, στον τομέα αυτό, κεντρικά και σε τοπικό επίπεδο, ήταν η αδύνατη προβολή της συνεργασίας και της δυναμικής της προοπτικά. Υπάρχει μια εξήγηση: ότι δηλαδή η συνεργασία έγινε βήμα το βήμα. Επομένως δεν μπορούσε να φανεί από την αρχή της εκλογικής περιόδου. Παρ' όλα αυτά, υπήρχαν περιθώρια για καλύτερη ανάδειξη και προπαγανδιστική προβολή της.

Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και σύσσωμος ο αστικός Τύπος επιχειρούν μετεκλογικά να υποβαθμίσουν τη συσπείρωση αυτή και μάλιστα να την εμφανίσουν ως συμμαχία που αποδοκιμάστηκε από το λαό.

Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπεράσματα που διατυπώθηκαν στις συνεδριάσεις των καθοδηγητικών οργάνων, τα οποία δείχνουν ότι οι συνεργασίες είχαν δυναμική και συσπείρωσαν δυνάμεις, εκεί που ήρθαν ως αποτέλεσμα προηγούμενης κοινής δράσης. Αντίθετα, δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν με δυναμική εκεί που έγιναν την τελευταία στιγμή, δεν πάταγαν στη δράση στο κίνημα. Αλλά και σ' αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι και αυτές οι συσπειρώσεις, αν προσεχτούν, μπορεί προοπτικά να δώσουν αποτελέσματα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, κάτω από την ανάγκη να γίνουν διευρυμένα ψηφοδέλτια, αναζητήθηκαν συνεργαζόμενοι με κριτήριο μόνο ότι δεν ήταν κομμουνιστές, κομμουνίστριες, ανεξάρτητα αν εκπληρούσαν κάποια ελάχιστα κριτήρια αγωνιστικής παρουσίας.

Σε αρκετές περιπτώσεις δεν έγινε η απαιτούμενη προσπάθεια, ώστε η γραμμή συσπείρωσης να αποκτήσει πιο ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο και βάθος. Να μην είναι επιφανειακή και ευκαιριακή συνάντηση, με στόχο μόνο κάποια καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι συσπειρώσεις που έγιναν δεν πρέπει καθόλου να υποτιμηθούν. Ομως ούτε και να υπερτιμηθούν. Εκφράζουν σε τελευταία ανάλυση την αντανάκλαση της δουλιάς του Κόμματος για συσπείρωση δυνάμεων, το επίπεδο του λαϊκού κινήματος, αλλά και το επίπεδο ταλάντευσης άλλων δυνάμεων και παραγόντων να προχωρήσουν σε συμμαχία με το Κόμμα σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Είμαστε - με τα σημερινά δεδομένα - ακόμα μακριά από τη διαμόρφωση μιας διακριτής συσπείρωσης σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Δηλαδή μιας συσπείρωσης που μάχεται επί της ουσίας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην ΤΑ και, πολύ περισσότερο, γενικότερα.

Δεν είναι καθαρό σε όλους, όσους συσπειρώθηκαν μαζί μας, ότι η μάχη κατά του δικομματισμού πρέπει να έχει το απαραίτητο πολιτικό βάθος. Οτι δεν εξαντλείται σε εκλογικές επιδιώξεις. Οτι πρέπει να συνεχίσει και να προχωρήσει ανεξάρτητα από τα άμεσα αποτελέσματα που αυτή είχε. Χρειάζεται σταθερή προσπάθεια, ώστε να συνεχιστεί η συσπείρωση και κοινή δράση με όρους ταξικής πάλης - λαϊκού κινήματος. Να προσελκύονται οι πιο σταθερές και συνεπείς δυνάμεις, συλλογικές και ατομικές. Και ταυτόχρονα αυτοί οι πυρήνες συσπείρωσης να παίξουν το ρόλο μοχλού για γενικότερες διεργασίες. Επομένως πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες μορφές, ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή.

Ηδη υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για προσπάθειες από το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό, να αποσυσπειρωθεί ο χώρος συνεργασίας των άλλων δυνάμεων και αγωνιστών με το ΚΚΕ. Πιο καθαρά φαίνεται σήμερα ότι υπάρχει σχεδιασμός να διαμορφωθεί ένα αριστερό «ανάχωμα». Ενας νέος πολιτικός φορέας, που όπως έχει γραφεί, «θα βασίζεται στα κόμματα ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, αλλά και ταυτόχρονα θα τα υπερβαίνει και θα τα καταργεί».

Β. Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι έγινε μια προσπάθεια να ανοίξει το θέμα του χαρακτήρα και του ρόλου της ΤΑ στην προώθηση της κυρίαρχης πολιτικής, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Το ΚΚΕ είναι η πολιτική δύναμη που προσπάθησε να ανοίξει το πραγματικό πρόβλημα που αφορά σήμερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να αποκαλύψει συγκεκριμένα, γιατί αυτή αποτελεί βασικό κρίκο της κεντρικής εξουσίας, βασικό μοχλό αποκέντρωσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Η δουλιά αυτή πέρα από τις αδυναμίες, ήταν έτσι και αλλιώς δύσκολη γιατί έπεφτε σε ένα έδαφος άγνοιας ή στρεβλής αντίληψης για το σημερινό ρόλο και τις δυνατότητες του θεσμού. Είχε να αντιμετωπίσει την πιο καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, σε ένα έδαφος οξυμένης πόλωσης.

Ο ρόλος των επιχειρηματιών στις τοπικές εκλογές ήταν ανεβασμένος και έντονος, πολύ περισσότερο από το 1998. Σε πολλούς δήμους και νομαρχίες υπήρχαν υποψήφιοι επιχειρηματίες ή στελέχη επιχειρήσεων, με διάθεση πολλών μέσων και κονδυλίων για τον επηρεασμό και κυρίως τον εγκλωβισμό λαϊκών μαζών. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρέμβασή τους σε δήμους και περιοχές που γίνονται ή πρόκειται να γίνουν ολυμπιακά και άλλα έργα, σε περιοχές με οξυμένα τοπικά λαϊκά προβλήματα.

Τα δύο παραπάνω στοιχεία, η προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων και το άνοιγμα μετώπου με τα σημερινά προβλήματα του θεσμού και το ρόλο του αποτελούν το εμφανές καινούριο στοιχείο στη δουλιά που δεν πρέπει να χαθεί κάτω από το βάρος του συνολικού αποτελέσματος. Θα εξαρτηθεί από την παραπέρα δουλιά αν θα λειτουργήσουν ως παρακαταθήκες για πρόοδο και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην πορεία.

Η δράση και η προσφορά της ΚΝΕ

Η οργάνωση με καλύτερους όρους και προσπάθεια μπήκε στη μάχη των εκλογών, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Καλύτερα προχώρησε το αυτοτελές πρόγραμμα της οργάνωσης για δράση στη νεολαία, παράλληλα εντάχθηκαν οι δυνάμεις της στο γενικό σχεδιασμό των ΚΟ. Υπάρχουν αδύνατες πλευρές που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως:

Δεν ήταν αυτή που έπρεπε η προετοιμασία του κνίτικου δυναμικού, ώστε να κατανοήσει τον πολιτικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης μάχης. Θα βοηθούσε να δουλέψει πολύπλευρα και να συνδυάζει τη δουλιά στα διάφορα μέτωπα δράσης.

Παραμένει η δυσκολία η κάθε ΟΒ να έχει δικό της πρόγραμμα δράσης, στο πλαίσιο βέβαια του γενικότερου σχεδιασμού.

Αδύνατα έγινε δουλιά στις συσπειρώσεις που υπάρχουν στους σπουδαστικούς χώρους, στα ΙΕΚ κλπ. Στα ΑΕΙ δυσκόλεψε η διπλή εξεταστική περίοδος, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούσε έγκαιρα να παρθούν μέτρα, με βάση την πρόβλεψη αυτής της αντικειμενικής δυσκολίας.

Και αυτή η μάχη ανέδειξε την ανάγκη να φροντίζουν οι ΚΟ, σε συνεργασία με τα όργανα της ΚΝΕ, την ιδεολογικοπολιτική προετοιμασία και το ατσάλωμα, το ξεπέρασμα οργανωτικών αδυναμιών που υπάρχουν σε όλους τους κρίκους και εκδηλώνονται με μεγαλύτερη οξύτητα στις ΟΒ.

Η δράση στη νεολαία επιβεβαιώνει ότι υπάρχει δυσαρέσκεια, αλλά και αναγνώριση των προβλημάτων και των αδιεξόδων. Ομως και αυτή η δυσαρέσκεια δεν έχει παγιωθεί στη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Από μόνη της δεν αρκεί για θετικές διεργασίες στο επίπεδο της συνείδησης.

Σε ένα κομμάτι της νεολαίας εμφανίζεται η λογική «όλοι το ίδιο είναι», «τίποτε δεν αλλάζει», λογική που οδηγεί σε παραίτηση ή σε απόσταση από την πολιτική πάλη, από τη δράση για τα προβλήματα. Η τάση της παθητικότητας και της αδιαφορίας αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας που σπρώχνεται στο περιθώριο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Από εδώ βγαίνει καθαρά πόσο επιτακτικό είναι να αναπτύξουν πρωτόβουλη δράση οι ΚΟ στη νεολαία παράλληλα με την έντονη προσπάθεια για βοήθεια και στήριξη της δράσης της ΚΝΕ.

Προβλήματα που αφορούν τη δουλιά και τη δράση του Κόμματος, τα οποία εμπόδισαν, στις δοσμένες αντικειμενικές συνθήκες, να υπάρχει καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, μαζικότερη συσπείρωση δυνάμεων

Σε ποια ζητήματα πρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή μας:

Α. Αν και είχαν επισημανθεί από την ΚΕ, τελικά στην προετοιμασία και την οργάνωση της δουλιάς υποτιμήθηκαν οι δυσκολίες και η συνθετότητα της μάχης, που σχετίζονταν με εξελίξεις και σοβαρά γεγονότα, τα οποία επιδρούν στη συνείδηση του λαού, αμβλύνουν τη θέληση αντίστασης.

Η ΚΕ περισσότερο από κάθε άλλη φορά καθόρισε ένα μακρύ διάστημα κλιμακωμένης προετοιμασίας των οργανώσεων για την εκλογική μάχη, που τελικά δεν αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα στο επίπεδο της λειτουργίας και της δράσης των ΚΟΒ. Δεν μπόρεσε η ΚΕ και ιδιαίτερα τα παρακάτω καθοδηγητικά όργανα να αξιοποιήσουν την περίοδο της προετοιμασίας για συστηματική πολιτική και ιδεολογική δουλιά, για μαζική δράση προς τις εκλογές. Αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι δεν έχουμε ξεφύγει από την τάση να διατίθεται λίγος χρόνος και δυνάμεις στην προετοιμασία μιας μάχης. Ετσι, την ώρα της μάχης προκύπτει η ανάγκη να λύνονται σε μικρό χρονικό διάστημα πολλά προβλήματα πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά, πράγμα που βαραίνει αποφασιστικά στην αποτελεσματικότητα.

Η έλλειψη συστηματικής προετοιμασίας δείχνει ότι υποτιμούνται δυσκολίες, η πολυπλοκότητα και η συνθετότητα των σημερινών συνθηκών. Αυτό αφορά τους γνωστούς αντικειμενικούς παράγοντες που επιδρούν στις συνειδήσεις και στο κριτήριο ψήφου: H επίδραση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οι πόλεμοι σε βάρος των λαών, οι τρομονόμοι, το κλίμα τρομοκρατίας με αφορμή τη σύλληψη της «17 Νοέμβρη», το γενικότερο κλίμα αυταρχισμού και βίας. Και όλα αυτά, σε συνθήκες που οξύνονται τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, μεγαλώνει η φτώχεια και η ανασφάλεια, σε συνθήκες που το λαϊκό κίνημα δε βρίσκεται στο ύψος των απαιτήσεων.

Είναι φανερό ότι αντιμετωπίσαμε, και θα αντιμετωπίζουμε και στο άμεσο μέλλον, τη στάση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων που αναζητούν εδώ και τώρα ατομικές λύσεις έστω και προσωρινές, έστω και μέτρα «ασπιρίνης». Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι νέα, όμως είναι πιο έντονη. Σε τέτοιες συνθήκες περνάει πιο εύκολα η λογική των αναχωμάτων, η ρουσφετολογία και η εξαγορά.

Δεν πάρθηκε υπόψη όσο έπρεπε η δράση των επιχειρηματιών μέσα από το θεσμό της ΤΑ στη διαμόρφωση του ατομικού κριτηρίου ψήφου.

Το ΠΓ, η Γραμματεία, τα αρμόδια Τμήματα της ΚΕ έπρεπε σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας να φροντίζουν συστηματικά ώστε να γίνουν υπόθεση των κομματικών οργανώσεων οι εξελίξεις και οι αλλαγές στην ΤΑ, η πάλη για τα λαϊκά προβλήματα που προέκυπταν από τις αναδιαρθρώσεις στο θεσμό.

Θα ήταν καλύτερη η προετοιμασία για τη μάχη των τοπικών εκλογών, αν είχαν αξιοποιηθεί από τα στελέχη και τις ΚΟ συγκεκριμένα στοιχεία και υλικά που είχαν δοθεί με σημειώματα του ΠΓ και δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη», που αφορούσαν πλευρές της εκλογικής μάχης, θέσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Τα ίδια αυτά σημειώματα αν τα μελετούσαν τα στελέχη και οι εκλεγμένοι στην ΤΑ, θα μπορούσαν να αναπτύξουν έγκαιρα και ορισμένες διεκδικητικές δραστηριότητες, παράλληλα με την αντιπαράθεση που γινόταν μέσα στα ίδια τα θεσμικά όργανα από τους εκλεγμένους.

Υπήρξε δυσκολία σε ορισμένες περιπτώσεις να προβληθεί με συγκεκριμένα στοιχεία πώς εξελίσσονται τα πράγματα στους δήμους και τις νομαρχίες. Το πρόβλημα αυτό είχε αντανάκλαση και στην ποιότητα της προπαγάνδας.

Β. Εγιναν οι συνελεύσεις των ΚΟΒ και οι συνεδριάσεις των οργάνων για να συζητηθούν οι θέσεις και εγκρίθηκαν. Τελικά όμως ένας μικρός αριθμός μελών και στελεχών πήρε ευθύνη να συμβάλει στην επεξεργασία και το δούλεμα των θέσεων με βάση τις ανάγκες μιας μάχης με πολιτικό χαρακτήρα, αλλά και με έκφραση σε τοπικό επίπεδο, δήμου και νομαρχίας. Το κυριότερο είναι ότι δεν αξιοποιήθηκε ο «Ριζοσπάστης» ως όργανο που προβάλλει θέσεις και ταυτόχρονα παίζει καθοδηγητικό ρόλο στην καθημερινή δράση, συμβάλλει στην κομματική οικοδόμηση και οργάνωση των μαζών.

Δε συνεχίστηκε ως το τέλος η σταθερή δουλιά για τον εξοπλισμό των μελών και στελεχών, των υποψηφίων, με αποτέλεσμα οι θέσεις να προβάλλονται είτε με γενικό τρόπο, αποσπασμένες από τις εμπειρίες και τα στοιχεία που αφορούν τον κάθε χώρο, είτε να γλιστρούν σε στενά τοπικά ζητήματα, μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων. Και μάλιστα στη λογική που ήθελαν να περάσουν οι άλλες δυνάμεις για αντιπαράθεση σε θέματα έργων ή αποσπασματικών τοπικών ζητημάτων.

Γ. Το παγιωμένο μακροχρόνια πρόβλημα της μικρής σχετικά έκτασης και της χαμηλής ποιότητας των δεσμών του Κόμματος με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο το θέμα των δεσμών στο επίπεδο της απλής επαφής και επικοινωνίας. Αφορά δεσμούς μέσα από τη δράση για τα διάφορα προβλήματα. Δεσμούς, οι οποίοι να στηρίζονται και στην ιδεολογικοπολιτική δουλιά, την πολιτική ενημέρωση και συζήτηση. Δεν αρκεί μόνο η δουλιά για την άνοδο των αγώνων, αλλά και η δουλιά για να προσελκύονται στη δράση και άλλες λαϊκές μάζες που βρίσκονται σε αδράνεια. Είναι εφεδρείες που υπάρχει να δυνατότητα να μπουν στη δράση. Χρειάζεται να δίνεται συνέχεια με ειδική πολιτική δουλιά, με την ανάπτυξη της κυκλοφορίας και της μελέτης του «Ριζοσπάστη», με την προσωπική συζήτηση, την πραγματοποίηση συσκέψεων με ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε ή επιδιώκουμε να συνεργαστούμε. Να εκλαϊκεύονται οι προτάσεις μας, να μελετάμε άλλες προτάσεις και θέσεις που προβάλλονται και είναι χρήσιμες και για εμάς.

Δουλεύοντας «καμπανιακά» και κατά διαστήματα δεν μπορεί να κλιμακώνονται ενέργειες, να υπάρχουν αποτελέσματα. Αφήνονται στη μέση δουλιές, χάνονται μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη και αποτελέσματα. Καταλήγει, σε μεγάλες μάχες να φαίνεται σαν να ξεκινάμε συνεχώς από την αρχή.

Το γεγονός ότι πλατιές λαϊκές μάζες μάς εκτιμούν και υπολογίζουν το Κόμμα, είναι θετικό, αν πάρουμε υπόψη τις δυσμενείς αλλαγές που έφεραν στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων οι διεθνείς εξελίξεις και η κρίση στο Κόμμα την περίοδο 1990-'91. Ομως απαιτείται σήμερα ουσιαστική και συνειδητή προσπάθεια για να κερδηθούν λαϊκά στρώματα με την πολιτική και την ιδεολογία του ΚΚΕ. Δε φθάνει η αντιπαράθεση μόνο με τη μορφή του πολιτικού συστήματος που κυριαρχεί σήμερα, δηλαδή τη δικομματική εναλλαγή, για να διαμορφωθεί αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή συνείδηση, να κατανοείται η αναγκαιότητα, ο χαρακτήρας και ο ρόλος του Μετώπου. Απαιτείται η δράση στο λαό να βοηθάει στο να κατανοείται, σε όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του, η κατεύθυνση και η προοπτική που πρέπει να αποκτήσει ο αγώνας του.

Τα ανοίγματα στις λαϊκές μάζες είναι ευκαιριακά, συγκυριακά. Δε γίνονται μελετημένα και σχεδιασμένα, με στόχο τη σταθεροποίηση «κεκτημένων» και συνεχή κλιμάκωση για να διευρύνεται ο κύκλος πολιτικής επιρροής και επίδρασης, να διευρύνονται οι συσπειρώσεις. Οι δυνάμεις που κινούνται λιγότερο ή περισσότερο σταθερά στο πλευρό του Κόμματος δεν αξιοποιούνται στη δράση, ώστε να αποκτήσουν και αυτές πείρα, να κατασταλάξουν στο κίνημα. Το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο στο επίπεδο των αχτιδικών επιτροπών, που έχουν την ευθύνη καθοδήγησης των ΚΟΒ, και στις ίδιες τις ΚΟΒ.

Δ. Παρά το γεγονός ότι η ΚΕ είχε θέσει ως πρώτο στόχο την επίτευξη όσο γίνονταν καλύτερων αποτελεσμάτων στην πολιτική μάχη των νομαρχιών, στην πράξη δεν έγινε δυνατό να προσανατολιστούν σωστά οι ΚΟ, που τελικά έκαναν πρώτο και κύριο μέτωπο τη μάχη σε επίπεδο του δήμου. Ο χαρακτήρας της εκλογικής μάχης ήταν τέτοιος που μπορούσε να συνδυαστεί η δουλιά στο νομό και στο δήμο, να γίνει ενιαία. Υπήρχαν αντιστάσεις στον τομέα αυτό και από λαθεμένες αντιλήψεις, ότι η ενιαία δράση θα ήταν ζημιά για το δημοτικό αποτέλεσμα. Αδυναμίες έγκαιρης συστηματικής δουλιάς εμφανίστηκαν παντού. Επισημαίνεται όμως ιδιαίτερα ότι το πρόβλημα αυτό βάρυνε στην περιοχή Αθήνας - Πειραιά, όπου σημειώθηκε σοβαρή καθυστέρηση σε σχέση με τις απαιτήσεις της μάχης.

Ε. Η πολιτική συμμαχιών στην πράξη δεν αποτελεί μόνιμο στοιχείο προσανατολισμού και δράσης σε όλη την κλίμακα του Κόμματος, στοιχείο της καθημερινής μας δουλιάς.

Ζ. Η σωστή γενικά γραμμή δε δουλεύεται συλλογικά. Η παραπέρα επεξεργασία και εξειδίκευσή της γίνεται από έναν πολύ μικρό αριθμό συντρόφων, εξαρτάται πόσο εύληπτη και σωστή είναι από τις υποκειμενικές δυνατότητες π.χ. ενός υποψηφίου. Το κυριότερο: η γραμμή μας μεταφέρεται, δε δουλεύεται δηλαδή από τα όργανα, ιδιαίτερα σε αχτιδικό επίπεδο, και από τις ΚΟΒ. Αυτό το, χρόνιο πια, πρόβλημα που δεν έχει ξεπεραστεί, παρά τις γενικά σωστές υποδείξεις και κατευθύνσεις, αποτελεί την κύρια αιτία που η γραμμή μας κακοπαθαίνει στην πράξη. Φθάνει στο λαό αποσπασματική, παραμορφωμένη ή με τη μορφή ακατάληπτου τσιτάτου. Μια αδούλευτη κατεύθυνση γεννά λάθη και παρεκκλίσεις.

Η. Παρά το γεγονός ότι σ' αυτή την εκλογική μάχη είχαμε καλύτερη από το 1998 προβολή της αυτοτελούς δράσης του Κόμματος, εν τούτοις φάνηκε καθαρά, ότι πολύ δύσκολα μπορεί να συνδυάζεται η πολιτική δουλιά του Κόμματος με άλλες μάχες, με δουλιά στις συσπειρώσεις. Αναδείχτηκαν και λαθεμένες αντιλήψεις κατά πόσο πρέπει το Κόμμα να έχει τη δική του παρουσία στην πολιτική μάχη παράλληλα με τη δουλιά των ίδιων των συνδυασμών και των δημοτικών κινήσεων. Σ' ένα αριθμό κομματικών δυνάμεων και δυνάμεών μας που δρουν στο χώρο της ΤΑ θεωρείται ότι η ψήφος εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη δράση στα θεσμικά όργανα.

Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της καθοδηγητικής δουλιάς που εμφανίστηκαν στην εκλογική μάχη, τα οποία έπαιξαν ρόλο στο αποτέλεσμα, έχουν όμως και γενικότερη και μονιμότερη σημασία

1. Να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά, με βάση και τις κατευθύνσεις και τα μέτρα που υπέδειξε το 16ο Συνέδριο και η συνεδρίαση της ΚΕ το Σεπτέμβρη του 2001, το πρόβλημα της ζωντανής και αποτελεσματικής λειτουργίας και δράσης της ΚΟΒ, οι ελλείψεις και τα προβλήματα καθοδηγητικής δουλιάς, που αντανακλώνται ιδιαίτερα στο επίπεδο των Αχτιδικών Επιτροπών. Το ζήτημα δε θα λυθεί στο επίπεδο των ΚΟΒ, αν στο επίπεδο της ΚΕ και των Επιτροπών Πόλεων, Περιοχών, στο επίπεδο των Νομαρχιακών Επιτροπών, δεν αναληφθεί με πλήρη ευθύνη το δικό τους μερίδιο ευθύνης στη σωστή καθοδήγηση των Αχτιδικών Επιτροπών, οι οποίες έχουν την άμεση ευθύνη των ΚΟΒ. Ο κάθε κρίκος πρέπει να φροντίζει για την επεξεργασία και το δούλεμα των αποφάσεων στο χώρο. Για τη διάταξη δυνάμεων, τον καταμερισμό και τον έλεγχο δουλιάς, την παρακολούθηση από κοντά όλων των τεκταινομένων στο χώρο τους. Να σταματήσει η μεταφορά καθηκόντων, που αποτελεί κύριο καθοδηγητικό στιλ των οργάνων προς τα κάτω. Η δουλιά αυτή δε θα έχει αποτελέσματα αν δε συνδεθεί αποφασιστικά και με την ιδεολογική δουλιά, με τον έλεγχο πώς προωθείται η γενική πολιτική του Κόμματος σε κάθε χώρο. Αν δε συνδεθεί με μόνιμη δουλιά για βαθύτερη αφομοίωση του Προγράμματος του Κόμματος, των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου, των επεξεργασιών που γίνονται. Να δυναμώσει η συζήτηση σε όλα τα όργανα και στις ΚΟΒ για τη γενίκευση της συλλογικής και κατά χώρο πείρας.

2. Ενόψει και των συνδιασκέψεων, να υπάρξει αναλυτική εκτίμηση του στελεχικού δυναμικού. Να γίνουν αναδιατάξεις με βάση είτε την απόδοση του κάθε στελέχους και την ανάγκη ανάδειξης και νέων, είτε τη συγκέντρωση δυναμικού σε καίριους τομείς που υπάρχει καθυστέρηση ή πρέπει να συγκεντρωθεί προσοχή. Από εδώ και εμπρός με αποφασιστικότητα να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη σημασία που έχει η προσωπική βοήθεια του κάθε στελέχους. Ταυτόχρονα να σχεδιαστεί η ανάδειξη νέων στελεχών με όλα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε στις μεθεπόμενες συνδιασκέψεις, που θα είναι προσυνεδριακές, να υπάρξει η ανάδειξη πιο ώριμου και ικανού στελεχικού δυναμικού.

3. Να ενταθεί η πάλη με τον οπορτουνισμό. Να αποκτήσει πληρότητα και ποιότητα το ιδεολογικό μας μέτωπο στον τομέα αυτό.

4. Να διαμορφωθεί διαφορετικό κλίμα και στάση στα ζητήματα κομματικής τάξης, με στόχο την κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση, την άνοδο της προσφοράς και της θυσίας. Την ανάγκη να κατακτηθούν οι απαιτούμενες γνώσεις. Την ανάγκη μέλη και στελέχη να δουλεύουν μέσα στις λαϊκές μάζες, να βγάζουν πείρα και συμπεράσματα από τους αγώνες. Πρόκειται για ουσιαστικούς παράγοντες που συνδέονται με την κομμουνιστική πειθαρχία και την κομματικότητα.

Ειδικά σήμερα πρέπει να ακτινοβολεί η παρουσία του Κόμματος. Να γίνεται καθαρό ότι δεν είναι διαφορετικό μόνο επειδή έχει μια άλλη πολιτική, αλλά επειδή λειτουργεί και με διαφορετικές αρχές και κανόνες. Ξεχωρίζει για το βάθος των γνώσεων και την ικανότητα στην αντιπαράθεση και την επιχειρηματολογία. Αναπόσπαστο στοιχείο της κομμουνιστικής προσφοράς και πειθαρχίας η αγορά, μελέτη και αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ και των άλλων κομματικών εντύπων.

Σκέψεις για τις εξελίξεις

1. Σοβαρά πρέπει να παρθεί υπόψη ότι θα οξυνθούν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του λαού, εξαιτίας των συνεπειών της διεθνούς ύφεσης, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Από την πλευρά του συστήματος η απάντηση στην ύφεση, στην κρίση, θα είναι να πέσουν νέα μέτρα στις πλάτες των εργαζομένων. Επίδραση επίσης θα ασκήσουν οι εξελίξεις στην περιοχή μας, όπως το κλείσιμο του Κυπριακού με τη μορφή της συγκαλυμμένης συνομοσπονδίας και διχοτόμησης, τα αμερικανικά σχέδια επίθεσης στο Ιράκ, οπωσδήποτε οι αντιθέσεις που φουντώνουν, λόγω ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Επίσης όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα οξυνθεί η δικομματική πόλωση ως τις εθνικές εκλογές. Ταυτόχρονα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα προωθήσουν πολιτική συμμαχιών, ώστε να κερδίσει ο καθένας την πρωτιά σε βάρος του άλλου. Να υπάρχει στενή παρακολούθηση των εξελίξεων γενικά και τοπικά. Ιδιαίτερα να θωρακιστούν δυνάμεις και μεμονωμένοι παράγοντες που μπορεί να πέσουν στη λογική της κεντροαριστερής ή κεντροδεξιάς διαχείρισης. Να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες για συσπείρωση δυνάμεων. Να ανοίξει πλατιά το ζήτημα «συμμαχία ναι, αλλά σε ποια γραμμή και με ποιο στόχο».

2. Να υπάρχει πιο ανοιχτό και συγκεκριμένο μέτωπο με τις ακροδεξιές, εθνικιστικές, ρατσιστικές απόψεις. Αυτές θα τροφοδοτηθούν με βάση τις αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό και τις εξελίξεις που φέρνει η διεύρυνση της ΕΕ. Το Κόμμα πρέπει να προσεγγίσει τα λαϊκά στρώματα που συνειδητοποιούν τις συνέπειες της νέας τάξης πραγμάτων και του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, δεν έχουν όμως το απαιτούμενο υπόβαθρο για να πάρει η αντίδρασή τους αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο.

3. Να κωδικοποιηθούν και κυρίως να εμπλουτιστούν με συγκεκριμένες αποκαλύψεις οι μηχανισμοί εξαγοράς και ρουσφετολογίας, που είναι συνυφασμένοι και με την άσκηση τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό να αντιμετωπιστούν και οι ιδεολογικές συνέπειες από τη μεθοδευμένη προσπάθεια να οργανωθεί ένα αριστερίστικο ρεύμα για να εγκλωβίσει λαϊκές μάζες, ώστε να υπάρχουν από κάθε πλευρά αναχώματα. Να αναδειχτεί πιο πολύ και να ανοίξει μέτωπο με τους μηχανισμούς εξαγοράς και τρομοκρατίας.

Αμεσα καθήκοντα στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Τα καθοδηγητικά όργανα με τη βοήθεια της Γραμματείας και του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επεξεργαστούν ένα πλαίσιο διεκδικητικής πάλης από τα εκλεγμένα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, με βάση τις προεκλογικές προγραμματικές θέσεις και διεκδικήσεις του Κόμματος. Να παρθούν υπόψη οι νέες ρυθμίσεις που έρχονται με νέο κύμα συνενώσεων κλπ. Οι νέες ρυθμίσεις που αναγγέλθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών επιβάλλουν ακόμα περισσότερες αλλαγές σε αντιδραστική κατεύθυνση. Η μαζική διεκδικητική δράση περνάει μέσα από τα συνδικάτα, γενικά και τοπικά, τις μαζικές οργανώσεις, τα άλλα τοπικά κινήματα. Και, βεβαίως, μέσα από τις συσπειρώσεις στο χώρο της ΤΑ.
  • Να μελετηθεί η δυνατότητα να εκφραστεί η συσπείρωση στα όργανα ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ και σε πανελλαδικό επίπεδο στη ΝΑΣ. Να γίνονται τακτικά συσκέψεις για τον τομέα αυτό. Να γίνεται συζήτηση με τους συνεργαζόμενους στις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους. Τα καθοδηγητικά όργανα ελέγχουν σε τακτά διαστήματα την κατάσταση στην ΤΑ στο χώρο τους. Οι τοπικές κινήσεις που υπάρχουν έχουν νόημα από τη στιγμή που αποτελούν χώρους συσπείρωσης. Οταν δεν περιορίζεται η δράση μόνο στα συμβούλια, αλλά πραγματοποιούν γενικότερες διεκδικητικές δραστηριότητες. Επομένως μαζί με τις δυνάμεις με τις οποίες υπάρχει συνεργασία, ατομικές και συλλογικές, να επανεξεταστεί το θέμα των κινήσεων. Να προσαρμοστούν στις σημερινές ανάγκες και συνθήκες, ώστε να μην περιορίζονται σε ένα στενό κύκλο δράσης μέσα στα όργανα. Η συσπείρωση πρέπει να αγκαλιάσει όλα τα μεγάλα και επίκαιρα προβλήματα. Τα οικονομικά και εργασιακά. Τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, των τελών και φόρων, αλλά και τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσει η «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003». Να διαμορφωθούν παρεμβάσεις στον τοπικό Τύπο, να υπάρχουν κατά διαστήματα εκδόσεις του Κόμματος ή των τοπικών συσπειρώσεων - κινήσεων για τα λαϊκά προβλήματα κλπ. Τα θέματα της ΤΑ να ενταχθούν στον έλεγχο και την παρακολούθηση των οργάνων και των Τμημάτων της ΚΕ στο πνεύμα αυτό.
  • Να συνεχιστεί η μελέτη των αποτελεσμάτων και των τάσεων, ώστε και από αυτήν την πλευρά να υπάρχει ετοιμασία που θα βοηθήσει στις εθνικές εκλογές. Επίσης το πρόβλημα των εκλογικών καταλόγων να παρακολουθείται στη συνέχειά του.
  • Να παρακολουθείται από κοντά, σχεδιασμένα και μεθοδευμένα η στενή σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιχειρηματιών. Να αναδειχτεί το πρόβλημα στην πολιτική δράση, στην πολιτική συμμαχιών, με συγκεκριμένα παραδείγματα και πιο βαθιά γνώση του τι συμβαίνει.

30 Νοέμβρη 2002

Η ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ