Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενταση στρατιωτικοποίησης και καταστολής

Γρηγοριάδης Κώστας

Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κατέχουν υψηλή θέση στην ατζέντα των θεμάτων της ελληνικής προεδρίας, στον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας αναφέρει: «Γενικότερα, και πάντοτε με την επιδίωξη της ασφάλειας του πολίτη, εναποτίθεται στην ελληνική προεδρία να επιτύχει το Γενικό Στρατιωτικό Στόχο, που έχει προσδιοριστεί στην ΚΕΠΑΑ, καθώς επίσης τους στόχους ανάπτυξης δυνατοτήτων στους τομείς πολιτικής διαχείρισης κρίσεων. Η ενίσχυση της Ενωσης στον τομέα ασφάλειας και άμυνας έχει εξαρχής αποτελέσει πολιτική επιδίωξη της Ελλάδας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πορεία του θέματος του «ευρωστρατού», ο οποίος θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμος το Μάρτη του 2003. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε στο θέμα μια έντονη ελληνοτουρκική διάσταση. Το κείμενο της Αγκυρας, υπαγορευμένο από τις ΗΠΑ και υπογεγραμμένο από τη Βρετανία και την Τουρκία, έδινε στην τελευταία το δικαίωμα να εξαιρεί το Αιγαίο από τα πεδία δράσης του «ευρωστρατού» και να αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στη Σύνοδο των Βρυξελλών (Οκτώβρης 2002) η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε μια τροπολογία, η οποία όμως δεν αναιρεί την ουσία του κειμένου της Αγκυρας. Ωστόσο, η τουρκική ηγεσία απέρριψε και αυτή την τροπολογία, εντάσσοντας το θέμα του «ευρωστρατού» σε ένα «πακέτο» μαζί με το Κυπριακό και τα θέματα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας. Ετσι, το θέμα του «ευρωστρατού» θα βρεθεί στα χέρια της ελληνικής προεδρίας αφού περάσει από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης (12 Δεκέμβρη του 2002), όπου πιθανότατα θα συζητηθεί.

Η δημιουργία ενός νέου επεμβατικού στρατιωτικού σώματος στην υπηρεσία της Νέας Τάξης και η απειλή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, δίνουν το διπλά αρνητικό χαρακτήρα του θέματος του «ευρωστρατού».

Σχετικά με την τρομοκρατία, η ελληνική προεδρία οφείλει να συνεχίσει στην κατεύθυνση που έχουν χαράξει οι προηγούμενες Σύνοδοι Κορυφής. Ειδικότερα, θα ασχοληθεί και θα συντονίσει τις διαδικασίες συνεργασίας των κρατών - μελών, θα προχωρήσει, για λογαριασμό της ΕΕ στην υπογραφή ειδικών συμφωνιών με τρίτες χώρες και θα προωθήσει τη συζήτηση για την «αξιολόγηση της τρομοκρατικής απειλής» και τη χρήση στρατιωτικού, ή μη στρατιωτικού δυναμικού.

Είναι χαρακτηριστικό το σχετικό απόσπασμα από το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας το οποίο αναφέρει: «Στη λογική της εξασφάλισης στήριξης των πολιτικών της Ενωσης από τους πολίτες, η ελληνική προεδρία θα δώσει έμφαση και στο θέμα της Ασφάλειας. Θα επικεντρωθεί στις δράσεις για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, της πάταξης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης».

Ενα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής προεδρίας αφορά στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης και των μεταναστών. Το πρώτο εξάμηνο του 2003 θα προωθηθεί το πλαίσιο που περιλαμβάνει τη δημιουργία μηχανισμών αποτροπής των λαθρομεταναστών, την αυστηροποίηση των όρων για την παροχή ασύλου, τη συγκρότηση του σώματος των συνοροφυλάκων, την κοινή εκπαίδευση των αστυνομικών που θα στελεχώσουν αυτούς τους μηχανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ