Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με το κόκκινο χρώμα των αγώνων

«Η αύξηση της κυκλοφορίας του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" - και η μελέτη του - προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του Κόμματος και την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων»

Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ και αυτά υπογράμμισε, με ιδιαίτερη έμφαση, η Αλέκα Παπαρήγα κατά την παρουσίαση ενός μνημειακού έργου, όπως είναι το λεύκωμα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» με ανατύπωση ιστορικών φύλλων του, της περιόδου 1941-1945 (έκδοση «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ» και «Ρ»).

Και ανατρέχοντας στα χρόνια εκείνα, ο Τάκης Τσίγκας αναφέρθηκε στους «μικρούς και μεγάλους» ηράκλειους άθλους των κομμουνιστών, καθώς συνέλεγαν πληροφορίες και έγραφαν (το «Ρ»), τον τύπωναν, τον μετέφεραν σε γιάφκες, τον διακινούσαν χέρι χέρι και τον διάβαζαν.

Και στο ίδιο πνεύμα, ένας από τους «παλιούς», ο Νίκος Καραντηνός, αναφέρθηκε στους πρωτοπόρους δασκάλους μας της αγωνιστικής δημοσιογραφίας, που την ανέδειξαν με προσφορά ζωής, με αγωνιστικότητα, ήθος και διδαχή.

Ο Λένιν συχνά και επίμονα επαναλάμβανε ότι η καπιταλιστική προπαγάνδα παραποιεί τα γεγονότα, αυτό, δηλαδή, που γίνεται σήμερα με την αναίσχυντη παραπληροφόρηση. Και ότι χρέος του προλεταριακού Τύπου είναι η αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα, των αντιθέσεων, της διαλεκτικής σχέσης των γεγονότων, της ανάδειξης των αγώνων για την αλλαγή.

Τριακόσιες εξήντα τέσσερις οι σελίδες του Λευκώματος, που θα μπορούσαν να τυπωθούν με το κόκκινο των αγώνων του ηρωισμού, του τιμήματος ζωής και του αίματος εκατοντάδων επώνυμων και ανώνυμων που πολεμούσαν και πληροφορούσαν.

Και να η τελευταία σελίδα του ιστορικού τόμου με ημερομηνία 8 του Φλεβάρη 1945: «Για να ειρηνεύσει ο τόπος πρέπει να εκκαθαριστεί το φασιστικό παρελθόν για να εμπεδωθεί το δημοκρατικό μέλλον».

Επίκαιρο τώρα που ο νεοφασισμός του Imperium σηκώνει κεφάλι.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ