Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Να διαπαιδαγωγούμε στην πλήρη αφοσίωση στους στόχους που θέτουμε

Συζήτηση για τη μέχρι τώρα πορεία της Οικονομικής Εξόρμησης

Στα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα δουλιά των κομμουνιστών στην Οικονομική Εξόρμηση, στην ανάγκη ξεπεράσματος των αδυναμιών στη δράση, προκειμένου να εκπληρωθούν τα πλάνα, καθώς και στους γενικότερους πολιτικούς στόχους, που συνδέονται με τη μάχη της Εξόρμησης, αναφέρεται ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη σημερινή συνέντευξη στο «Ριζοσπάστη». Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Δε μας ταιριάζει η επίκληση των δυσκολιών

- Πώς εκτιμάτε τα αποτελέσματα των πρώτων ημερών της Οικονομικής Εξόρμησης;

- Το ξεκίνημα, θα το πούμε ευθέως, δεν ήταν καλό. Την πρώτη μέρα της Οικονομικής Εξόρμησης, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά ορισμένες μεγάλες Οργανώσεις. Δεν πλησίασαν το στόχο τους. Μπορεί το ύψος του οικονομικού στόχου να είναι μεγάλο. Μπορεί να βγήκαμε από μια σκληρή μάχη, όπου, επίσης, χρειάστηκε να συγκεντρωθούν αρκετά οικονομικά μέσα. Δε δικαιολογείται η καθυστέρηση αυτή και δεν πρέπει να αναζητούνται δικαιολογίες. Για τους κομμουνιστές, οι στόχοι είναι στόχοι και δεν είναι ούτε στις παραδόσεις τους, ούτε στο χαρακτήρα τους να μην τους κατακτούν. Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε όλοι καλύτερα αυτό το ζήτημα και, κυρίως, όλοι εμείς που έχουμε την άμεση ευθύνη. Είναι ένα γενικότερο ζήτημα.


Τίποτα δεν είναι εύκολο στον αγώνα των κομμουνιστών, ειδικά στις σημερινές συνθήκες. Αυτό είναι δεδομένο και αφετηρία στους υπολογισμούς κάθε σχεδιασμού. Δε μας ταιριάζει, επομένως, η επίκληση των όποιων δυσκολιών για να δικαιολογήσουμε τις καθυστερήσεις. Πρέπει ευθέως και άμεσα να αναζητήσουμε, αρχίζοντας από πάνω, τις πραγματικές αιτίες. Και αυτές, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία, έχουν να κάνουν με την όχι καλή προετοιμασία αυτών των Οργανώσεων, με την όχι καλή οργάνωση, με υποτίμηση των δυσκολιών ή προχειρότητες στην αντιμετώπισή τους. Δεν αφιερώθηκε εκείνος ο απαραίτητος χρόνος για την αντίστοιχη ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική προετοιμασία. Δεν εξασφαλίστηκε, από κακό έλεγχο, η εκπλήρωση των στόχων της πρώτης μέρας και πιθανόν και της συνέχειας, αν δεν επιδειχθεί αποφασιστικότητα. Καμία μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί, αν δε σχεδιαστεί καλά σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου υλοποίησης, και ειδικά εκεί που κρίνεται το αποτέλεσμά της, στην ΚΟΒ.

Ευθύνη της καθοδήγησης, η καλή προετοιμασία

- Αναφερθήκατε σε μια σειρά αδυναμίες στην προετοιμασία, που επέδρασαν στο όχι καλό ξεκίνημα. Τι θα έπρεπε και τι θα μπορούσε να γίνει, ώστε οι στόχοι να εκπληρωθούν;

- Ενα πρώτο και καθοριστικό στοιχείο καλής προετοιμασίας, για παράδειγμα, έχει να κάνει με την καλή και εξαντλητική συζήτηση και, μάλιστα, με εξασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής και συμβολής όλων των μελών για τη σημασία, για την αξία και το χαρακτήρα αυτής της μάχης. Φαίνεται, στο κύριο αυτό ζήτημα, δεν τα καταφέραμε παντού καλά.

Η Οικονομική Εξόρμηση για το ΚΚΕ δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Δε γίνεται για τα «μάτια του κόσμου», όπως γίνεται από ορισμένα κόμματα, για να δικαιολογήσουν τα τεράστια ποσά που ξοδεύουν. Για το ΚΚΕ είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα ύπαρξης και συνέχισης της δραστηριότητάς του.

Η συγκέντρωση των απαραίτητων οικονομικών είναι ένας από τους όρους, για να μπορέσει να ανταποκριθεί το Κόμμα και οι Οργανώσεις του στοιχειωδώς στις αυξανόμενες ανάγκες του αγώνα. Είναι μια σοβαρή προσπάθεια, που είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλαμβάνουμε κατά διαστήματα, γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο έξω από τη στήριξή μας στο φτωχό βαλάντιο των μισθοσυντήρητων, τις εισφορές οπαδών και φίλων του ΚΚΕ και στις μόνιμες, τακτικές συνδρομές των μελών. Το ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δεν σημαίνει ότι είναι μιά εξόρμηση ρουτίνας. Κάθε εξόρμηση έχει τις ιδιαιτερότητές της.

Οι οικονομικές πηγές του Κόμματος είναι μια ακόμη απόδειξη, στην πράξη, για το χαρακτήρα του ΚΚΕ, ως κόμματος πλήρως αφοσιωμένου στα ζωτικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού. Για να μην τα πολυλογούμε, η Οικονομική Εξόρμηση είναι μια δύσκολη μάχη, γιατί είναι ανάγκη να συγκεντρώσουμε μεγάλα ποσά, αλλά παίρνοντας, αναγκαστικά, λίγα από πολλούς. Μάχη, που απαιτεί καλή οργάνωση και καλή συζήτηση έγκαιρα, και μάλιστα σε συνθήκες πολέμου σε βάρος του Κόμματος.

Συζήτηση με πολύ καλή προετοιμασία. Τα μέλη του Κόμματος στην ΚΟΒ, για να αναλάβουν ευθύνη και να έχουν συμβολή στην οργάνωση της Εξόρμησης, για να αναπτύξουν την πρωτοβουλία τους και να κάνουν το προσωπικό σχέδιό τους, πρέπει να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα και για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης Οικονομικής Εξόρμησης, αλλά και το σχεδιασμό δράσης και κυρίως μέσα σε ποιές πολιτικές συνθήκες διεξάγεται. Καλή προετοιμασία, που θα υπολογίζει και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ΚΟΒ. Ευθύνη δική μας, της καθοδήγησης, δεν είναι απλά να αριθμούμε καθήκοντα, αλλά, πριν απ' όλα, να πείθουμε για τη σημασία ή την αξία του ενός ή του άλλου καθήκοντος και να βρίσκουμε τρόπους συμβολής όλων των μελών στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Εδώ ακριβώς, στο σχεδιασμό, αποκαλύπτονται σε αρκετές Οργανώσεις πολλά κενά και εδώ βρίσκεται η κυριότερη αιτία της καθυστέρησης που παρουσιάστηκε.

Δε διατέθηκαν, στην ώρα που έπρεπε, περισσότερος χρόνος και περισσότερες δυνάμεις για την καλή συζήτηση κατά την προετοιμασία. Είναι μια γενικότερη και μονιμότερη αδυναμία, που οφείλουμε να παλέψουμε και να ξεπεράσουμε. Εκεί όπου έγινε μιά αντίστοιχη προσπάθεια -και έγινε σε αρκετές οργανώσεις- είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Θα συνεχιστεί αυτή η καθυστέρηση, αν δεν εξαλειφθεί γρήγορα το κενό που σημειώσαμε.

Για το ανέβασμα της απαιτητικότητας και της συνειδητότητας

- Θέσατε, ήδη, μια σειρά ζητήματα, όσον αφορά στην προετοιμασία της Οικονομικής Εξόρμησης, που έχουν σχέση με την καθοδηγητική δουλιά των Οργάνων. Τι χρειάζεται να γίνει, ώστε να ξεπεραστούν;

- Να δούμε κατ΄αρχήν από πού πρέπει να αρχίσουμε. Δεν είναι δείγμα καλού σχεδιασμού, όταν η Γραμματεία της ΚΕ, γραμματείς Περιοχών, μέλη Γραφείου των Περιοχών ανακαλύπτουν σοβαρά κενά, αδυναμίες, κακή προετοιμασία ΚΟΒ και ολόκληρων Νομαρχιακών και Αχτιδικών Οργανώσεων την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα της Εξόρμησης. Τα όποια προβλήματα πρέπει να είναι γνωστά, όχι την ώρα της μάχης, αλλά αρκετά πριν αυτή ξεκινήσει και, κατά συνέπεια, να έχουν αντιμετωπιστεί, στο μέτρο του δυνατού, έγκαιρα. Την ώρα της μάχης συμπληρώνεις, διορθώνεις και δε λύνεις πρωταρχικά ζητήματα. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε γενικότερα έναν τέτοιο τρόπο δουλιάς. Δεν είναι δίκαιο να φορτώνουμε αδυναμίες καθοδηγητικών οργάνων στις ΚΟΒ, στα μέλη, όταν δεν έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν.

Είμαι βέβαιος ότι το τελικό πλάνο θα καλυφθεί, τα στελέχη, οι Οργανώσεις θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, πολύ περισσότερο που υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και εκτίμηση για το ΚΚΕ, την πολιτική του, το ρόλο του και κατανόηση των οικονομικών δυσκολιών και αναγκών του.

Το ζήτημα είναι να καλυφθεί το πλάνο στην ώρα του, να καλυφθεί από όλες τις Οργανώσεις, από όλα τα μέλη και να πάρουν μέρος σ' αυτήν την Εξόρμηση όσο γίνεται περισσότεροι οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ. Να αξιοποιείται ο χρόνος με τον καλύτερο τρόπο και να μη σπαταλάμε δυνάμεις για να διορθώσουμε στραβά, που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, αλλά για να αναπτύξουμε τη δράση και σε περισσότερους στόχους. Το ζήτημα είναι, μέσα από κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη, να διαπαιδαγωγείται όλο το Κόμμα, αλλά και ο περίγυρος του Κόμματος, στην καλή οργάνωση, στην πλήρη αφοσίωση στους στόχους που τίθενται και στην εκπλήρωσή τους.

Να δυναμώνει, μέσα από κάθε δραστηριότητα, το επίπεδο οργανωτικότητας, να βελτιώνεται η εσωκομματική λειτουργία, η δημοκρατία και η πειθαρχημένη δουλιά, η ικανότητα καλού σχεδιασμού και ελέγχου. Σ' αυτήν την κατεύθυνση όλοι, χωρίς εξαίρεση, πρέπει να γίνουμε πιο απαιτητικοί και πιο αποτελεσματικοί οργανωτές και καθοδηγητές.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υπολογίζουμε σε κάθε βήμα μας ότι οι συνθήκες, μέσα στις οποίες παλεύουμε, είναι δύσκολες και έχουμε απέναντί μας αδίστακτους αντίπαλους και χρέος να ανοίξουμε νέους δρόμους στην κοινωνική πρόοδο και, επομένως, κάθε μας δραστηριότητα να προετοιμάζεται, να οργανώνεται καλά, έτσι που να ανεβάζει τη συνειδητότητα και αποτελεσματικότητα όλου του Κόμματος και να το προετοιμάζει για πιο μεγάλες και καθοριστικές μάχες. Να μην επιτρέπουμε, όσο εξαρτάται από μας, να βρίσκουν έδαφος η χαλάρωση, η αμορφία, η προχειρότητα και η τυπική διεκπεραίωση των υποθέσεων του Κόμματος, του αγώνα.

Σταματάω εδώ, γιατί σε ειδικό ένθετο στο «Ριζοσπάστη», υπάρχει απόφαση της ΚΕ με τα συμπεράσματα από την πρόσφατη εκλογική μάχη και στην οποία γίνεται εκτεταμένη αναφορά σε ζητήματα καθοδήγησης και η μελέτη και η αξιοποίησή τους θα μας βοηθήσει να μπούμε πιο ορμητικά και για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, αλλά και άλλων καθηκόντων σε όλους τους τομείς δράσης, να βελτιωνόμαστε συνέχεια.

Πολύπλευροι στόχοι

- Με την έως τώρα συζήτηση, επικεντρώσατε στο ζήτημα της αντιμετώπισης των αδυναμιών, προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι της Οικονομικής Εξόρμησης. Υπάρχουν και άλλοι γενικότεροι στόχοι, που συνδέονται με τη συγκεκριμένη μάχη;

- Οπωσδήποτε η συγκέντρωση των απαραίτητων, των βασικών οικονομικών για τη συνέχιση της πάλης του Κόμματος, της ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις του και της βελτίωσης της λειτουργίας του, είναι ο πρώτος και κύριος στόχος. Δεν είναι, όμως, ο μόνος στόχος. Ταυτόχρονα και παράλληλα, επιδιώκουμε και άλλους, εξίσου σημαντικούς πολιτικούς και οργανωτικούς στόχους. Ανάπτυξη και σταθεροποίηση των δεσμών από κάθε ΚΟΒ με τους οπαδούς, φίλους του Κόμματος, στη βάση μιας πιο μόνιμης και ουσιαστικής ανταλλαγής σκέψεων και απόψεων για τα φλέγοντα προβλήματα του Κόμματος και του κινήματος. Διεύρυνση των δεσμών με νέα τμήματα εργαζομένων, νεολαίας. Εξασφάλιση μόνιμων ενισχυτών κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Προετοιμασία και ένταξη στο Κόμμα και την ΚΝΕ νέων μελών. Καλή αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», για να μπορούμε να κάνουμε σωστή δουλιά και αύξηση της κυκλοφορίας του.

Θα πρόσθετα ότι πολλά πράγματα μπορούν ταυτόχρονα να προχωρήσουν, αν εδώ καταφέρουμε και βάλουμε σε κίνηση την πρωτοβουλία, κεντρίσουμε τον προβληματισμό και το μεράκι των συντρόφων μας. Αν καλλιεργήσουμε την άμιλλα, όχι μόνο σε αποτελέσματα, αλλά και σε δραστηριότητες και μεθόδους δουλιάς. Και ένα καλό γλέντι είναι μέσα στο λογαριασμό και μια οργανωμένη παρακολούθηση μιας θεατρικής ή κινηματογραφικής παράστασης και η διάδοση και συζήτηση ενός καλού βιβλίου και πολλά άλλα ακόμα.

Είναι στόχοι και καθήκοντα, που μπορούν να επιτευχθούν, φτάνει να δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα συζήτησης, έμπνευσης, ενθουσιασμού και, κυρίως, καλού σχεδιασμού και ελέγχου.

Στις κατευθύνσεις αυτές, όλες οι Οργανώσεις μπορούν και πρέπει να θέσουν φιλόδοξους στόχους και να τους πλησιάσουν. Να βγούμε από την Εξόρμηση πιο ισχυροί από κάθε άποψη και προετοιμασμένοι όλοι για τις επόμενες πολιτικές μάχες που έρχονται και δεν είναι εύκολες.

Ετοιμότητα και θέληση για προσφορά

- Υπάρχουν μέλη του Κόμματος, που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις;

- Κατ' αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι το όποιο προσωπικό πλάνο δε σημαίνει ότι θα καλυφθεί από το ίδιο το μέλος του Κόμματος, δηλαδή από την τσέπη του. Θα συγκεντρωθεί κυρίως από τους φίλους, από κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο. Επομένως, κάθε μέλος του Κόμματος πρέπει να απευθυνθεί τολμηρά σε όσο μπορεί περισσότερους ανθρώπους. Με αυτήν την έννοια, υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που δυσκολεύονται να κινηθούν με ένα τέτοιο σχέδιο για διάφορους λόγους. Εδώ χρειάζεται βοήθεια, στήριξη, ενθάρρυνση κλπ. Μερικές Οργανώσεις δε δείχνουν πάντα την απαραίτητη υπομονή και φροντίδα να βοηθήσουν αυτούς τους συντρόφους ή παραιτούνται εύκολα στις πρώτες δυσκολίες.

Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την αδυναμία, να προσπαθήσουμε. Θα είναι ένα βηματάκι μπροστά στη βελτίωση της λειτουργίας μας.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, που αρνούνται συνειδητά να δώσουν τη συνδρομή τους ή να συγκεντρώσουν οικονομικά, δε νομίζω να υπάρχουν. Αν παρουσιαστούν μέλη με παρόμοια συμπεριφορά, οι ΚΟΒ οφείλουν να συζητήσουν συλλογικά και σοβαρά τη θέση τους στο Κόμμα. Το ζήτημα είναι απλό. Αν δε δέχεται αυτήν τη μικρή θυσία να πληρώσει τη συνδρομή του ή να στηρίξει οικονομικά το Κόμμα, δεν είναι σε θέση ή δεν είναι έτοιμος για περισσότερες και πιο μεγάλες θυσίες. Το Κόμμα έχει ανάγκη από μέλη, που θα είναι έτοιμα ή θα έχουν τη θέληση να προσφέρουν όλο και περισσότερα. Το Κόμμα δε χρειάζεται μόνον πολλά μέλη, χρειάζεται και μαχητές.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ