Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι θέσεις των ελληνικών κομμάτων

Ο ευρωενωσιακός προσανατολισμός για το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΝ είναι δεδομένος, όπως και η συμφωνία τους για την ενίσχυση του συγκεκριμένου ιμπεριαλιστικού κέντρου. Ποικίλει μόνο ως εκ της θέσεως της κάθε πολιτικής δύναμης ο... τόνος της κριτικής. Για παράδειγμα, η ΝΔ εξασκείται στη δημαγωγία, ασκώντας κριτική στις κυβερνητικές επιλογές ή καλύτερα στις διαχειριστικές ικανότητες της κυβέρνησης, όταν η ίδια συμφωνεί και επαυξάνει με στρατηγικές επιλογές της ΕΕ σε όλους τους κρίσιμους τομείς (ευρωστρατός, αγροτικό, εργασιακά κ.ά.). Και είναι το λιγότερο υποκρισία να αποθεώνεις το πρωτότυπο και να μέμφεσαι την ελληνική μετάφρασή του.

Ο ΣΥΝ από την πλευρά του συγκεντρώνει την κριτική του σε επιμέρους πλευρές της ευρωενωσιακής πορείας, έχοντας όμως αποδεχτεί και μάλιστα ως ανάγκη τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, έχοντας συμφωνήσει με τη διεύρυνση, τον ευρωστρατό, την ΟΝΕ, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, εν ολίγοις με όλες τις στρατηγικής σημασίας επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου. Ολα αυτά βέβαια τα συνοδεύει με κραυγές για «περισσότερη κοινωνική Ευρώπη», συλλογιζόμενος πως πρέπει να υπενθυμίζει και τις αριστερές του καταβολές. Αντικειμενικά όμως, αυτές του οι τοποθετήσεις συγκαλύπτουν τον ταξικό χαρακτήρα της ΕΕ, ως συνασπισμό καπιταλιστικών τάξεων για την προώθηση των κοινών τους συμφερόντων και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Συνασπισμός που θωρακίζεται παραπέρα με αποφάσεις συγκρότησης στρατού, τις οποίες ο ΣΥΝ αποδέχεται σε μια λογική αμυντικής αυτονομίας της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΝ ανήκει σε εκείνες τις δυνάμεις που επιδιώκουν να απονευρώσουν τις κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται ενόψει της προεδρίας στη χώρα μας, να τις μετατρέψουν σε ανώδυνη διαμαρτυρία κατά της «παγκοσμιοποίησης» γενικά, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της ΕΕ και αποπροσανατολίζοντας με συνθήματα περί «κοινωνικής Ευρώπης», την ίδια στιγμή που ξεδιπλώνονται αντιδραστικότατες εξελίξεις για τις οποίες δεν αρθρώνουν λέξη.

Γίνεται λοιπόν πασιφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη και της ΝΔ και του ΣΥΝ κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Αναμένεται όμως να έχει απέναντί της έναν όγκο δυνάμεων, που συσπειρώνονται σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και προετοιμάζονται να υποδεχτούν αγωνιστικά την ελληνική προεδρία και να αντιπαλέψουν τα μέτρα που αυτή επιδιώκει να προωθήσει, αντεργατικού και αντιλαϊκού χαρακτήρα.

Στόχοι πάλης του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ θα βρεθεί στο πλευρό αυτών των δυνάμεων, με πολύ συγκεκριμένους στόχους πάλης: Την πλήρη αντίθεση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ και στην εμπλοκή της χώρας μας, στη διεύρυνση της ΕΕ, στη διχοτόμηση της Κύπρου και την αξιοποίηση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων σε όφελος του εργατικού κινήματος. Ακόμα, τη συσπείρωση του εργατικού κινήματος ενάντια στις νέες εργασιακές σχέσεις που προωθούνται από την ΕΕ, την κυβέρνηση και τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Την ανάπτυξη του αγροτικού μαζικού κινήματος που θα συσπειρώνει τη μικρομεσαία αγροτιά σε σύγκρουση με τις επιταγές της ΚΑΠ. Την ουσιαστική συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διαμόρφωση ενός παλλαϊκού κινήματος για ριζικές αλλαγές στην Παιδεία και την κοινωνία. Την ανάπτυξη και το συντονισμό του φιλειρηνικού κινήματος, των κινήσεων δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, των οργανώσεων των μεταναστών, της νεολαίας σε ένα μέτωπο αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό, ενάντια στην κρατική καταστολή και την τρομοκρατία.

Το ΚΚΕ δίνει έμφαση και επιδιώκει σταθερά την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και πάλης στα σοβαρά ζητήματα που θα προωθήσει η ελληνική προεδρία. Παλεύει για την ανάπτυξη μαζικών και ταξικά προσανατολισμένων αγώνων που να στοχεύουν στη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, στην ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Στα πλαίσια αυτού του στόχου θα επιμείνει να αποκαλύπτει, να συσπειρώνει και να προωθεί συμμαχίες που θα αναπτύσσουν την ταξική πάλη, θα ενδυναμώνουν την αντίθεση λαού - μονοπωλίων και παράλληλα θα απεγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όσο και από τα κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά αναχώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ