Κυριακή 1 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ποια στρατηγική;

Γρηγοριάδης Κώστας

Γνωστός κυβερνητικός δημοσιογράφος, που φημίζεται για το αντικομμουνιστικό πάθος του, έγραψε για το ΣΥΝ, ότι «όσοι θα ήθελαν να κατανοήσουν τα σχέδια της ανανεωτικής "εισαγγελικής" Αριστεράς, καλά θα έκαναν να ρωτήσουν ψυχαναλυτές»! Το ίδιο θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς και σε ό,τι αφορά στην ΚΕΔΑ και στις λοιπές ομάδες και πρόσωπα που συμπίπτουν με το ΣΥΝ.

Είναι τα πράγματα έτσι, όπως τα εκτιμά ο εν λόγω δημοσιογράφος, καθώς και πολλοί άλλοι αναλυτές; Φαινομενικά έτσι είναι. Αλλά μόνο φαινομενικά. Οχι όμως και κατά βάθος, δηλαδή όσον αφορά στις κρύφιες προθέσεις, επιδιώξεις και στη λογική που χαρακτηρίζει αυτά τα πολιτικά σχήματα. Απλώς η ανάγκη γίνεται φιλοτιμία. Και εξηγούμαστε.

Στο κείμενο των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ για το έκτακτο Συνέδριό του, όσο και αν ψάξει κανείς, δεν πρόκειται να βρει λέξη, για το ποια είναι η εξουσία που, κατά την άποψη του ΣΥΝ, θα αναλάβει να εφαρμόσει την εναλλακτική πολιτική που ο ίδιος προτείνει. Με τις θέσεις του ο ΣΥΝ κατηγορεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Περνάει γενεές δεκατέσσερις το ΚΚΕ. Απορρίπτει κάθε σκέψη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ (και με τη ΝΔ). Και θέτει ως ζητούμενο την ισχυροποίηση του εαυτού του, προκειμένου να επιδράσει σε θετικές πολιτικές εξελίξεις! Πώς; Με ποιον (ποιους); Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας της εξουσίας - κυβερνητικής ή και κρατικής; Καμιά απάντηση, καμιά θέση. Τα πάντα, κατά την ΚΕ του ΣΥΝ, σταματάνε στην ισχυροποίηση του ΣΥΝ (και της Αριστεράς, δηλαδή της ΚΕΔΑ, ΑΚΟΑ και ορισμένων απο τους τροτσκιστές που συνδιαλέγονται), ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις... Σημαίνει,άραγε, αυτό, πως ο ΣΥΝ και οι λοιποί δεν έχουν στρατηγική; Πως βαδίζουν στα τυφλά και ό,τι προκύψει; Οχι! Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και στελέχη του ΣΥΝ έχουν αντιδράσει σε αυτό το (ηθελημένο) κενό... Και γιατί πρόκειται για κενό ηθελημένο;

1. Αν δει κανείς τις θέσεις του ΣΥΝ (που είναι, βεβαίως, και η γνωστή πολιτική πρακτική του), εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το πρόγραμμα αυτού του κόμματος είναι ένα πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικό, πρόγραμμα διαχείρισης της κυριαρχίας του κεφαλαίου, και ας λένε οτι αντιπαρατίθενται με τη σοσιαλδημοκρατία. Ενα πρόγραμμα, που σαφώς τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού (του «καλού»), εναντίον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού (του κακού). Και ότι αυτή την ενίσχυση πρέπει να την αναλάβει το λαϊκό κίνημα, με την πρωτοκαθεδρία (!) της «σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς»!

Τα παραπάνω, κατ' ουσίαν, δεν τα αρνείται η ηγεσία του ΣΥΝ. Το θέμα είναι, ότι δεν τα ονοματίζει ιμπεριαλισμό, αλλά δημοκρατικό πεδίο του γίγνεσθαι και ρεαλισμό μετεξέλιξής του σε πιο... φιλολαϊκό, με την επίδραση της Αριστεράς... Αλλά και η ΚΕΔΑ, που τα ονοματίζει ιμπεριαλισμό (για τα μάτια του κόσμου), δε διστάζει να συμπίπτει με το ΣΥΝ, προφανώς διότι θεωρεί ότι (η υποτιθέμενη) αυτή διαφορά δεν είναι τόσο σημαντική!! Χάρη της ενότητας!..

Το πρόγραμμα, λοιπόν, του ΣΥΝ είναι τέτοιας κατεύθυνσης, που το μόνο λογικό «διά ταύτα» του θα ήταν να πει ο ΣΥΝ το ίδιο που λέει και η ΑΕΚΑ: Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή Κεντροαριστερά. Ομως, όχι... Και συνοδεύει αυτό το «όχι», με ριζοσπαστικού τύπου φραστικές κορώνες-άλλοθι...

2. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΝ επί πολύ καιρό (4-5 χρόνια) παρουσίαζε ως πρότυπο και για την Ελλάδα τη γαλλική κυβέρνηση Ζοσπέν! Μάλιστα, αξιοποιούσε τη συμμετοχή του Γαλλικού ΚΚ σ' αυτήν, για να δείξει πόσο... σεχταριστικό είναι το ΚΚΕ!!! Αλλά και για να δείξει, πόσο καλοί ήτανε οι του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας, σε αντίθεση με τους ομοϊδεάτες τους του ΠΑΣΟΚ, που είναι αλαζονικό!..

Ομως ο Χότζας ήξερε γιατί κατασκεύασε κινητό φούρνο! Μόλις η γαλλική κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς συντρίφτηκε εκλογικά, μόλις ξέσπασε κατακραυγή εναντίον της, ο ΣΥΝ ανέκρουσε πρύμναν (στα λόγια)! Στην καλύτερη περίπτωση έπαψε να μιλάει για την κυβέρνηση Ζοσπέν, ενώ δεν έλειπαν και αιχμές στελεχών του για την... πολιτική της, την οποία πριν από τις γαλλικές εκλογές εξυμνούσαν ως φιλολαϊκή... Ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μιλώντας στη ΝΕΤ (28/5/03), είπε, ότι αλλού τα κεντροαριστερά σχήματα πέτυχαν (πού, δεν είπε) και αλλού όχι (πού, πάλι δεν είπε)! Δύο μέρες μετά, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΝ υποστήριξε, οτι όλες οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Ευρώπης απέτυχαν!Αλλά δεν είπε, γιατί ο ΣΥΝ τις υποστήριξε ως φιλολαϊκές! Και γιατί απέτυχαν; Είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ:«Δε μπόρεσαν να κατανοήσουν οτι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν την επαφή με την παράδοσή τους ήταν να προωθήσουν την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης...»!

Εχασαν την επαφή με την παράδοσή τους! Δηλαδή, απο καλά που ήσαν, έγιναν κακά σοσιλδημοκρατικά κόμματα! Και δεν αντιλήφθηκαν την ανάγκη προώθησης της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης!! Και μετά διαμαρτύρονται όταν λέμε, οτι πηγαίνουν με τον «καλό» ιμπεριαλισμό.

Αλλά στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε και οτι:«Οι ιδιωτικοποιήσεις, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η συμπίεση μισθών και εισοδημάτων, οι διαφόρου τύπου απελευθερώσεις,υπήρξαν πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚικού εκσυγχρονισμού»!

«Παρέλειψε», όμως, να πεί, οτι το κόμμα του, ψηφίζοντας υπέρ των βασικών ευρωενωσιακών επιλογών (Μάαστριχτ κ.ά.), στήριξαν αυτή την πολιτική. Την στήριξαν και στο μαζικό κίνημα. Κατηγορούν, μάλιστα, το ΚΚΕ ως δογματικό, επειδή επι πολλά χρόνια προειδοποιούσε και προειδοποιεί τους εργαζόμενους για το τί έρχεται! Αρα;

3. Η ουσία είναι, ότι τα πάντα οδηγούν εξαντικειμένου σε συμμαχία του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, η συμμαχία τους στη μισή Ελλάδα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, το μέτωπό τους στα κεντρικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, η κοινή κατεύθυνση του ΣΥΝ με τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, η υπονόμευση που επιχειρεί ο ΣΥΝ στο ταξικό εργατικό κίνημα, στο αγροτικό και αλλού, αποτελούν συνέπεια της τάσης του να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.

Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται το περί ψυχαναλυτών, του κυβερνητικού δημοσιογράφου. Και ΟΝΕ και όχι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, λέει ο ΣΥΝ! Και ευρωστρατός και φιλειρηνική πολιτική της ΕΕ, λέει ο ΣΥΝ! Και Μάαστριχτ και χτύπημα της ανεργίας, λέει ο ΣΥΝ! Και πολλοί αγανακτούν: Μα αυτά ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση, λένε! Γιατί της επιτίθεστε; Η ΑΕΚΑ, σου λένε, κομμάτι του ΣΥΝ, θέλει την Κεντροαριστερά! Εσείς του ΣΥΝ, τι θέλετε τέλος πάντων;

4. Τι θέλουν; Θέλουν αυτό που δεν το ομολογούν: Δυνάμωμα της Αριστεράς (δηλαδή του ΣΥΝ), που θα δράσει ως καταλύτης, για προοδευτικές εξελίξεις! Πού θα δράσει; Στο ΠΑΣΟΚ! Δηλαδή, να το αδυνατίσει, για να το κάνει καλό!!! Η΄ να πάει με ένα... καλό τμήμα του! Πόσο καλό; Στα μέτρα του ΣΥΝ! Δηλαδή, και ΟΝΕ και «φιλολαϊκή» γραμμή! Κι ας κάνει το ΠΑΣΟΚ αυτό ακριβώς, και όταν είναι πολύ ισχυρό και όταν δείχνει να αποδυναμώνεται!.. Και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση...

Ομως υπερισχύει η ανάγκη του ΣΥΝ να επιβιώσει. Δηλαδή τις συμμαχίες του τις κανονίζει κατά τρόπο τυχοδιωκτικό. Ενώ γνωρίζουν, ότι με το ΚΚΕ τους χωρίζει άβυσσος, παριστάνουν ότι επιδιώκουν την ενότητα της Αριστεράς! (Ποιάς Αριστεράς και για ποιόν σκοπό;), για να παίζουν σε απογοητευμένους από το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους! Ενώ γνωρίζουν, ότι με το ΠΑΣΟΚ δεν τους χωρίζει ούτε ο τοίχος του σπιτιού τους, γίνονται τσακωμένες γειτόνισσες, μήπως και τσιμπήσουν καμιά ψήφο!

Το ΚΚΕ έχει προτείνει στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου, που στόχο του έχει την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Προτείνει στο λαό, ως ελάχιστη γραμμή συσπείρωσης, την πάλη κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, υπέρ των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που το κράτος και η κυβέρνηση χτυπάνε ανελέητα. Παλεύει για τον απεγκλωβισμό των λαϊκών δυνάμεων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ταυτόχρονα με την ιδεολογική συντριβή του οπορτουνισμού. Υπερασπίζει την προσφορά του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα, δίχως να χαρίζεται σε κριτική για λάθη οπορτουνιστικού χαρακτήρα. Καλεί σε λαϊκή αντεπίθεση, για να αναζωογονηθούν οι λαϊκοί αγώνες, για να οξυνθεί η ταξική πάλη. Επιδιώκει τη συσπείρωση δυνάμεων, κάτι που έχει γίνει πράξη σε μια σειρά χώρους (εργατικό και αγροτικό κίνημα, αντιπολεμικό κ.ά.), δίχως και να σημαίνει ότι αυτό είναι αρκετό για το λαό. Και υπογραμμίζει ταυτόχρονα, ότι η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ (όχι μόνο η εκλογική) είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ, για το προχώρημα του λαϊκού μετώπου, για την πολιτική αφύπνιση χιλιάδων και χιλιάδων απλών ανθρώπων, που θα πρωταγωνιστήσουν.

Η πρόταση του ΚΚΕ στο λαό για λαϊκό μέτωπο με στόχο τη λαϊκή εξουσία αντιστοιχεί στις αντικειμενικές ανάγκες. Δίνει απάντηση και προοπτική. Είναι η μόνη γραμμή που απαντάει στο σήμερα και στο αύριο του λαού. Η μόνη που απαντάει στην (ενιαία) στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.

Το κάθε κόμμα θα κριθεί σε σχέση με την απάντηση που δίνει στο ζήτημα της εξουσίας (ποιας και με ποιον;). Και πολύ περισσότερο θα κριθεί, όταν θέλει συνεταιριλίκι διαχείρισης και υποκρίνεται ότι δε θέλει. Αλλά και αν κάποιος αφελής δεχτεί αυτό το τελευταίο, τότε πρέπει να κρίνει το ΣΥΝ, όπως ο ίδιος δέχεται: Οτι δεν έχει στρατηγική!.. Παρότι έχει...


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ