Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι «θυροφύλακες» στην Υγεία

Στο προσκήνιο φέρνουν ξανά δημοσιεύματα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, που προβλέπουν την καθιέρωση οικογενειακού γιατρού και τη λειτουργία υπό ενιαίο σύστημα όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στο οποίο θα ενταχθούν οι ασφαλισμένοι όλων των βασικών Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημόσιο, ΤΕΒΕ και Οίκος Ναύτου).

Η κυβέρνηση, μέσα από αυτές τις ενοποιήσεις, στοχεύει στη μείωση στο ελάχιστο των παροχών για τους ασφαλισμένους και τον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των κρατικών δαπανών για την Υγεία, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, στην επίδειξη ανύπαρκτου έργου, αλλάζοντας ουσιαστικά ταμπέλα στις σημερινές δομές, που έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ο οικογενειακός γιατρός, που σχεδιάζει, μεταφράζεται σε ιδιώτες γιατρούς, που θα υπογράφουν σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία και θα λειτουργούν ως «θυροφύλακες», προκειμένου να αναχαιτίσουν την πρόσβαση των ασθενών στις μονάδες Υγείας. Σχέδιο, που δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για οικογενειακό γιατρό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σ' ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, διασυνδεμένο σε όλες τις βαθμίδες.

Το σύστημα, αναφέρεται, θα στηρίξουν οι «υπάρχουσες μονάδες». Τα περιβόητα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου, που ποτέ δε δημιουργήθηκαν, τα ΚΥ αγροτικού τύπου που υπολειτουργούν, και τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, στα οποία, εκτός από τα 4,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων του ιδρύματος, θα απευθύνονται και οι ασφαλισμένοι των υπόλοιπων Ταμείων, οξύνοντας τις σημερινές εικόνες ντροπής με τις ατελείωτες λίστες αναμονής.

Ο ανθυγιεινός εκσυγχρονισμός, δηλαδή, σε όλο του το μεγαλείο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ