Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμάζουν ελληνική δύναμη για το Ιράκ

Ο υπουργός Τύπου επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα στείλει «μη επιχειρησιακές δυνάμεις», ενόψει της απόφασης που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στη Βοσνία πήγαμε, στο Κόσσοβο πήγαμε, στο Αφγανιστάν πήγαμε. Αντε τώρα και στη Βαγδάτη...
Στη Βοσνία πήγαμε, στο Κόσσοβο πήγαμε, στο Αφγανιστάν πήγαμε. Αντε τώρα και στη Βαγδάτη...
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για άμεση ελληνική στρατιωτική εμπλοκή στην κατοχή του Ιράκ. Ως πρόσχημα θα χρησιμοποιηθεί η επιδιωκόμενη από τους Αμερικανούς έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα νομιμοποιεί την αμερικανική κατοχή και την αποστολή πολυεθνικής δύναμης υπό τις εντολές των Αμερικανών. Το θέμα συζητήθηκε και στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Ιταλία, ενώ ουσιαστικά επιβεβαιώνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι των Αμερικανών εμφανίζονται πλέον να ανταποκρίνονται θετικά στο ενδεχόμενο δικής τους στρατιωτικής εμπλοκής και αποστολής στρατιωτικής δύναμης, αφού, όπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, «διαπιστώθηκε μια κοινή θέληση για σταθερή διακυβέρνηση στην περιοχή και για κυβέρνηση Ιρακινών το συντομότερο δυνατόν». Δηλαδή, διορισμός κυβέρνησης ανδρεικέλων, η οποία θα στηρίζεται στα κατοχικά στρατεύματα κάτι, όπως στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας, που ρωτήθηκε σχετικά χθες, απάντησε: «Φαίνεται ότι τελικά ο ΟΗΕ θα αναλάβει τον αναβαθμισμένο ρόλο που ζητούσε στο Ιράκ, αλλά αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Εχει, όμως, προδιαγραφεί μια πορεία προς τα εκεί, κάτι το οποίο είχαμε περιγράψει ως αναγκαίο και τώρα δικαιωνόμαστε. Στην περίπτωση που ολοκληρωθεί αυτή η πορεία, όπως διαφαίνεται αυτή τη στιγμή - είμαστε στο στάδιο των διεργασιών - και υπάρξει μια ανάληψη της ευθύνης από τον ΟΗΕ στο Ιράκ, με προοπτική πολύ σύντομα οι Ιρακινοί να αναλάβουν τις τύχες της χώρας τους, είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια κατ' αρχάς πολιτικά, μέσα στην ΕΕ. Από εκεί και πέρα, αν το ερώτημά σας είναι, αν θα αποστείλουμε επιχειρησιακές δυνάμεις, γνωρίζετε ότι έχουμε την πάγια αρχή να μη στέλνουμε μάχιμες δυνάμεις και αυτή η αρχή δεν έχει αλλάξει. Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί τρόποι συμμετοχής, που μπορεί να συμβάλουν στη γενικότερη ανοικοδόμηση του Ιράκ, ανάλογοι με αυτούς στο Αφγανιστάν».

Το συμπέρασμα από τη δήλωση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι, αφ' ενός μεν, ότι δε γίνεται κουβέντα για την προοπτική αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και, αφ' ετέρου, όσον αφορά στην ελληνική εμπλοκή, αυτή έχει ήδη αποφασιστεί και σε πρώτη φάση θα έχει τη μορφή αποστολής μη «επιχειρησιακών δυνάμεων». Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, είναι ήδη έτοιμη στρατιωτική μονάδα και στρατιώτες που θα υποστηρίξουν τη διανομή της «ανθρωπιστικής βοήθειας», στα πλαίσια της «ειρηνευτικής δύναμης» του ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομόφωνα σε νέα φάση κατοχής και αντιπαράθεσης (2004-06-13 00:00:00.0)
Στο Ιράκ υπό την «ομπρέλα» του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ (2004-05-26 00:00:00.0)
Με ενστάσεις στην ευθεία της ψηφοφορίας (2003-10-16 00:00:00.0)
Θα πάνε ελληνικά στρατεύματα στο Ιράκ; (2003-09-12 00:00:00.0)
Σκοτώνουν αλλά δεν κάμπτουν την αντίσταση (2003-07-25 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο διπλωματικός «πόλεμος» (2003-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ