Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2003
Με τα πανό και τις σημαίες υψωμένες στα χέρια

Η φωνή του εργαζόμενου λαού κόντρα στις εξαγγελίες της κυβέρνησης και την αντιλαϊκή πολιτική που γεννά προκλητικά κέρδη για το κεφάλαιο και ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση για τον εργάτη και τα λαϊκά στρώματα, υψώθηκε μέσα από το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της 68ης ΔΕΘ. Εσπασε το φράγμα των τοίχων και έφτασε μέσα στις πολυτελείς αίθουσες, όπου ήταν σε εξέλιξη οι φανταχτερές φιέστες εξαπάτησης.

Χιλιάδες εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, άνεργοι, βρέθηκαν στο δρόμο του αγώνα συσπειρωμένοι κάτω από το κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα πως θα δυναμώσουν την αγωνιστική συσπείρωση και δράση στους τόπους δουλιάς, στους κλάδους, στις λαϊκές γειτονιές. Θα ενισχύσουν την προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και τη ριζική αλλαγή της κατάστασης σε όφελος των συμφερόντων τους.

Με τα πανό και τις σημαίες υψωμένες στα χέρια, πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για συνθήκες δουλιάς, ζωής και μόρφωσης που ν' ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Τόσο μέσα από τη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου (πλατεία Αρχαίας Αγοράς) όσο και μέσα από τη μεγάλη, μαχητική και δυναμική πορεία που πραγματοποίησαν προς το χώρο της ΔΕΘ, προς το Αμερικάνικο και Βρετανικό Προξενείο, καταδίκασαν την πολιτική της ΕΕ που πλήττει βάναυσα τα δικαιώματά τους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ματοκυλούν το λαό σε κάθε γωνιά της Γης.

Η πορεία


Τα τρακτέρ ανοίγουν το δρόμο. Σέρνουν πίσω το μόχθο της αγροτιάς. Τα προϊόντα που με τόσο κόπο παράγουν κόντρα στον καιρό και την ΚΑΠ, για να τα πουλήσουν στη συνέχεια σε εξευτελιστικές τιμές.

Μέσα από δρώμενα παρουσιάζεται η εξαγγελθείσα πολιτική της κυβέρνησης και οι επιπτώσεις της στο λαό. Μπροστά ο κ. Σημίτης να διακηρύσσει: «Εναν καφέ τζάμπα την ημέρα στους συνταξιούχους. 200 ολόκληρα ευρώ σύνταξη για τους αγρότες». Δίπλα του τρίβουν τα χέρια τους οι εφοπλιστές κύριοι Καρχαριάκης και Βουρδουλογιάννης.

Οι νέοι κουβαλούν στους ώμους τους τα φέρετρα με τους νεκρούς εργάτες της ΠΕΤΡΟΛΑ, της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, Σωληνουργίας Κορίνθου και των Ολυμπιακών έργων. Τα φέρετρα με τους νεκρούς ναυτεργάτες του «Δύστος», του «Αϊρον Αντώνης», του Εξπρές ΣΑΜΙΝΑ.

Σε κάθε βήμα, καταγγέλλουν τη φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μερική απασχόληση, την εντατικοποίηση της δουλιάς.

Εργάτες, αγρότες, φοιτητές μπροστά στο μέτωπο ενάντια στις πολυεθνικές. Με τις μαύρες σημαίες στα χέρια καταγγέλλουν το παρόν και τις κόκκινες σημαίες δείχνουν το δρόμο για το ελπιδοφόρο μέλλον.

Οι εργάτες, με τα δικά τους πανό απαιτούν δουλιά με πλήρη δικαιώματα, γονείς, μαθητές και φοιτητές διεκδικούν «σχολεία για τη μόρφωση του λαού και όχι γκέτο ημιμάθειας». Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ καταγγέλλουν το νέο εμπαιγμό. Οι εργατοϋπάλληλοι στον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών απαιτούν να σταματήσει «η ποινικοποίηση της απεργίας», οι εμποροϋπάλληλοι διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου και διεκδικούν «τώρα 35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο». Οι αγρότες διαδηλώνουν «όχι στην ΚΑΠ», το κίνημα ειρήνης καταγγέλλει πως οι «ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» και ζητά να σταματήσει η ιμπεριαλιστική κατοχή στο Ιράκ και λευτεριά στην Παλαιστίνη.

Και όλοι μαζί με μια φωνή διαδηλώνουν: «Φτώχεια και πόλεμοι, ίδια η αιτία με μέτωπο απαντάμε στην πλουτοκρατία». Σ' όλη τη διάρκεια της πορείας μέχρι και την πλατεία της ΧΑΝΘ έξω από τη ΔΕΘ, αλλά και στη συνέχεια μέχρι το Αμερικάνικο και Βρετανικό προξενείο διαδήλωναν ασταμάτητα πως «αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με αγώνες ταξικούς θ' ανατραπεί» και απαντούσαν στο κλίμα αστυνομοκρατίας που έστησε η κυβέρνηση, για να υπερασπίσει το αντιλαϊκό της πρόσωπο: «Στον αυταρχισμό, στη βία δε λυγάμε, εμείς αντιστεκόμαστε με μέτωπο το ΠΑΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ