Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Γροθιά» στην τρομοκρατία

Μαζική συγκέντρωση και πορεία μαθητών Πετρούπολης και Ιλίου

«Ο,τι και να κάνει ο εισαγγελέας, το στόμα δε θα κλείσει της νεολαίας». Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες μαθητές Λυκείων του Ιλίου και της Πετρούπολης, που στις εφόδους αστυνομικών δυνάμεων στα σχολεία και στις προσπάθειες τρομοκράτησής τους, απάντησαν με αποχές και καταλήψεις και με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στο τέρμα της λεωφόρου Θηβών στο Ιλιον.

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, με εντολή της κυβέρνησης, αστυνομικοί πήγαν σε όλα τα Λύκεια της περιοχής που τελούσαν υπό κατάληψη και απείλησαν μαθητές με συλλήψεις. Παράλληλα κάλεσαν εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων στο τμήμα και τους ρωτούσαν αν γνώριζαν ποιοι και πόσοι ψήφισαν υπέρ των καταλήψεων σε κάθε σχολείο και να τους... ενημερώσουν ότι θα είναι υπεύθυνοι για τυχόν ζημιές στα σχολεία.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης και η αστυνομοκρατία ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στους μαθητές, που σε συνελεύσεις χτες το πρωί αποφάσισαν είτε αποχή είτε συνέχιση της κατάληψης. Λίγο μετά τις 11πμ με πορεία από κάθε σχολείο κατευθύνθηκαν στο τέρμα της Θηβών που ήταν το αγωνιστικό τους «ραντεβού».

Εκεί τους «υποδέχτηκαν» αστυνομικοί που με σπρωξιές επιχείρησαν να τους περιορίσουν στο πεζοδρόμιο. Το σύνθημα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» ακούστηκε βροντερό και οι διαδηλωτές κατέβηκαν στο δρόμο και με συνθήματα, ταμπούρλα και τραγούδια πορεύτηκαν προς το Περιστέρι.

Φτάνοντας η πορεία στο ύψος του νεκροταφείου των Αγ. Θεοδώρων, έστριψε και κατευθύνθηκε και πάλι προς το Ιλιον. Το σύνθημα «Είμαστε νέοι και δε μασάμε, αυτό το νόμο δεν τον ακολουθάμε.Ολη η Ελλάδα, όλοι στο δρόμο, θα καταργήσουμε εμείς αυτό το νόμο», δόνησε τους κεντρικούς δρόμους του Ιλίου. Οι διαδηλωτές έφτασαν στο Δημαρχείο Ιλίου, όπου αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε τον αντιδήμαρχο Παιδείας Κ. Στάθη και ζήτησε ο Δήμος να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους και να καταδικάσει το νέο ιδιώνυμο. Με ήξεις - αφήξεις τους αντιμετώπισε ο αντιδήμαρχος, για να τους παραπέμψει τελικά στο δημοτικό συμβούλιο για όταν θα... συνεδριάσει.

Στους μαθητές μίλησε ο πρόεδρος της Γ` ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής Θ. Τσιριγώτης, ο οποίος κατάγγειλε την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και εξέφρασε τη συμπαράσταση της ΕΛΜΕ στον αγώνα των μαθητών και τόνισε πως η ΕΛΜΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη καλώντας όλους να συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Ο Ν. Τριανταφύλλου, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Γονέων Δήμου Ιλίου χαρακτήρισε φασιστικής έμπνευσης την κυβερνητική απόφαση να στείλει εισαγγελείς και αστυνομία στα σχολεία, εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ενωσης στα δίκαια αιτήματα των μαθητών και τόνισε πως η Ενωση διοργανώνει την Πέμπτη 9 Δεκέμβρη στις 7μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Με το σύνθημα «Αρσένη δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης, δεν είμαστε τα πρόβατα που ό,τι θέλεις κάνεις» οι μαθητές προχώρησαν στην κεντρική πλατεία Ιλίου, όπου αποφάσισαν όλοι μαζί να συνεχίσουν με διάφορες μορφές τις κινητοποιήσεις και να συμμετέχουν μαζικά στο αυριανό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ