Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στους δρόμους σπάει η τρομοκρατία

Πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά συνεχίζουν οι μαθητές της Πάτρας τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, παρά την τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, στέλνοντας αστυνομικούς και εισαγγελείς να καταδιώκουν τα παιδιά σαν εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου. Και, σε πείσμα των διώξεων και της τρομοκρατίας, το κίνημα των καταλήψεων και των κινητοποιήσεων, όχι μόνο δεν κάμπτεται, αλλά διευρύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς σε κατάληψη και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία βρίσκονται 36 από τα 50 σχολεία της πόλης.

Χθες το πρωί, δυνάμεις καταστολής, με επικεφαλής εισαγγελέα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, επέδραμαν σε πολλά σχολεία, προσπαθώντας να εφαρμόσουν τα τρομοκρατικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση. Πήγαν στο 6ο, στο 4ο, στο 3ο, στο 7ο και το 11ο Λύκειο, στο 6ο ΤΕΕ, καθώς και στο Λύκειο στα Δεμένικα και με σιδεροπρίονα και λοστούς έσπασαν τις αλυσίδες στις πόρτες των λυκείων, ενώ οι μαθητές τους παρακολουθούσαν χωρίς να λυγίζουν, φωνάζοντας πως «ό,τι και να κάνει ο εισαγγελέας, το στόμα δε θα κλείσει της νεολαίας». Μόλις τελείωνε το «παιδαγωγικό έργο» της παραβίασης της πόρτας κάθε Λυκείου, οι μαθητές ξεσπούσαν σε ειρωνικές ζητωκραυγές, χλευάζοντας τα όργανα της κυβέρνησης και αποχωρούσαν από το σχολείο τους, πραγματοποιώντας πορεία στους δρόμους της Πάτρας. Ετσι, οι δρόμοι και το κέντρο της Πάτρας γέμισαν χθες για πολλές ώρες από αποφασισμένους μαθητές, οι οποίοι βροντοφώναζαν πως η τρομοκρατία δε θα περάσει και πως «στους δρόμους του αγώνα θα σπάσει η τρομοκρατία». Μάλιστα, μετά από αρκετή ώρα, γύριζαν πάλι στα σχολεία τους αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Φυσικά, δεν έλειψαν και περιπτώσεις επέμβασης των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επιθεωρούσαν το έργο των «ένστολων συντρόφων τους», παίρνοντας ανοιχτά μέρος στη μάταιη απόπειρα βίαιης καταστολής του αγωνιστικού φρονήματος των μαθητών. Ετσι, στο 17ο Γυμνάσιο Πάτρας, την ώρα που οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να σπάσουν τις αλυσίδες και επιτίθονταν φραστικά σε γονείς που στήριζαν τον αγώνα των παιδιών τους, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Αχαϊας της ΑΔΕΔΥ και γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Δ. Κόρδας παρακολουθούσε με απάθεια, ενώ ο νομαρχιακός σύμβουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κυριακόπουλος επευφημούσε τα κατορθώματα των αστυνομικών και εμφανιζόταν «αρσενικότερος του Γ. Αρσένη».

Παρ' όλα αυτά, η αγωνιστική διάθεση των μαθητών ανέβηκε στα ύψη, ενώ σημαντική και συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των γονέων και της κοινής γνώμης στον αγώνα των μαθητών. Μάλιστα, συνδικαλιστές καλούσαν τον κόσμο να συμπαρασταθεί ενεργά στα παιδιά που διώκονται από τις δυνάμεις καταστολής. Χθες το βράδυ, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Μετάλλου και το Σωματείο Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος πραγματοποίησαν συλλαλητήριο συμπαράστασης στους μαθητές.

Στα περισσότερα σχολεία έγιναν μαζικότατες Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και η επιτυχία του παμμαθητικού συλλαλητηρίου, που θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Κόρινθος

Σε λαοθάλασσα μετέτρεψαν τους αγωνιζόμενους μαθητές της Κορίνθου οι διώξεις και η τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής, οι οποίες «έκαναν το λάθος» να συλλάβουν 3 μαθητές του 3ου Λυκείου με τη δικαιολογία πως «παρεμπόδιζαν το έργο τους», δηλαδή την απόπειρα να ανοίξουν τα υπό κατάληψη σχολεία. Το νέο διαδόθηκε αστραπιαία και από το ΤΕΕ ξεκίνησε μια πορεία, που σε λίγη ώρα είχε μετατραπεί σε αφρισμένο ποτάμι πάνω από 2.000 μαθητών, οι οποίοι έφθασαν στη Νομαρχία Κορινθίας και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, απαιτώντας την απελευθέρωση των συμμαθητών τους. Κάτω από την κατακραυγή, οι 3 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα, ήδη, σε κατάληψη βρίσκονται 11 σχολεία.

Στην Ηλεία, σε κατάληψη βρίσκονται 8 σχολεία, ενώ στη Ζάκυνθο 6 σχολεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διώξεις μαθητών στο Βόλο (2013-12-07 00:00:00.0)
Συνεχίζουν, παρά το όργιο τρομοκρατίας (1999-02-02 00:00:00.0)
Σταθερά στον αγώνα (1999-01-21 00:00:00.0)
Οι μαθητές αντιστέκονται στην τρομοκρατία (1999-01-14 00:00:00.0)
Δυναμική συνέχεια (1999-01-12 00:00:00.0)
Αγώνας παρά την τρομοκρατία και τις απειλές (1998-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ