Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κυβερνητικοί πολιτικάντηδες τάζουν και δε δίνουν...
  • Η Βάσω Παπανδρέου υπόσχεται έργα και κονδύλια για την ανάπτυξη της περιοχής, επιχειρώντας να «καλλωπίσει» την αντιαναπτυξιακή, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης
  • Ηχηρή η απουσία της θεσσαλικής νεολαίας από τα «πανηγύρια» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που «έστησε» ο Γ. Λιάνης

Να πείσει τους Θεσσαλούς ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «άλλαξε περπατησιά» και έχει, τώρα, την πρόθεση να προχωρήσει, γρήγορα κι αποφασιστικά, σε πολιτικές που θα φέρουν την ανάπτυξη της περιοχής, επιχειρεί η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, η οποία, στα πλαίσια του προγράμματος κυβερνητικών προεκλογικών εξόδων στην ελληνική επαρχία, περιοδεύει, επί τρεις ημέρες, στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς.

Δύσκολη η αποστολή της, καθώς η πάλαι ποτέ «φιλοπασοκική» Θεσσαλία έχει, πλέον, μετεξελιχθεί σε μια από τις πιο «εχθρικές», για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, εκλογική περιφέρεια της χώρας. Και, βεβαίως, αυτή η μετεξέλιξη δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι η πολιτική της κυβέρνησης που την προκάλεσε, «αναγκάζοντας» πολλούς Θεσσαλούς - ιδιαιτέρως αγρότες κι εργάτες - να χαλάσουν τις πολιτικές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα, με το οποίο είχαν αναπτύξει δεσμούς στο παρελθόν.

Αυτό το «κακό κλίμα» επιχειρεί ν' ανατρέψει η Βάσω Παπανδρέου, υποσχόμενη την άμεση έναρξη έργων που καθυστερούν πολύ να ξεκινήσουν, όπως η σήραγγα των Τεμπών και η Ε-65 και την ολοκλήρωση άλλων που καρκινοβατούν επί χρόνια, όπως ο ταμιευτήρας της Κάρλας και η περιβόητη εκτροπή του Αχελώου. Ταυτόχρονα, στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους μαζικών φορέων, δεν παρέλειψε να υποσχεθεί λύση του προβλήματος των αυθαιρέτων κτισμάτων, που αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας, κυρίως στα παράλια.

Λόγια προς «ομήρους»

Ομως, με προεκλογικά λόγια δε λύνονται τα προβλήματα και όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, πρόκειται για «λόγια που κράτησαν και κρατούν "ομήρους" χιλιάδες ανθρώπους που αγόρασαν ένα οικόπεδο στις πόλεις και τα παράλια και δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε στην επέκταση των σχεδίων πόλεων, ή δεν προχώρησε στη σύνταξη πολεοδομικών σχεδίων στα παράλια».

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η κυβέρνηση ούτε είχε, ούτε έχει πολιτική βούληση για σχέδια αξιοποίησης των παραλίων και για φτηνή, λαϊκή κατοικία. Λείπουν οι πολιτικές για έργα υποδομής που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, που να στηρίζουν την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, να βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων, να προστατεύουν το περιβάλλον».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τής ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, υπογραμμίζει: «Η "αναπτυξιακή" πολιτική της κυβέρνησης κινείται στα επιτρεπτά όρια της επιλεξιμότητας των έργων που επιχορηγούνται και επιτρέπονται από την ΕΕ και είναι γνωστό ότι εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι ο μόνος συμφέρων δρόμος που έχουν οι νέοι, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, είναι να ορθώσουν το ανάστημα σ' αυτή την αντιαναπτυξιακή και αντιλαϊκή πολιτική. Να την καταδικάσουν και με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές. Να δώσουν μαζική, πολιτική και εκλογική δύναμη στο ΚΚΕ».

Ταξίματα...

Με πρόθυμα «ΝΑΙ» σε όλους και για όλα - άλλωστε, «το τάξιμο και δη το προεκλογικό δεν κοστίζει, αλλά το δόσιμο» - αλλά και με πολλά «παρατράγουδα» ολοκληρώθηκε η περιοδεία του υφυπουργού Αθλητισμού στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Ο Γ. Λιάνης «μοίρασε» στους νομούς της Θεσσαλίας τα 20 από τα 60 δισ. ευρώ που προβλέπεται να μοιραστούν σ' όλη την Ελλάδα από τα δυο υποπρογράμματα του «Ελλάδα 2004»! (Χουβαρντάς προς τους Θεσσαλούς ο υφυπουργός, αλλά μη νομίζετε ότι δε θα τάξει ανάλογα και στις άλλες περιφέρειες της χώρας που θα επισκεφτεί στη συνέχεια, με αποτέλεσμα τα ίδια 60 δισ. να «μοιραστούν» παρά πολλές φορές...).

... τραγούδια...

Ομως, ο Γ. Λιάνης δεν πήγε στη Θεσσαλία μόνο για να «μοιράσει παράδες» για να «αγοράσει» ψήφους, αλλά και για να «διαφημίσει» στους Θεσσαλούς την Ολυμπιάδα της Αθήνας.

Προς τούτο, μάζεψε κι έφερε μαζί του, ως συνοδούς του, πρώην και νυν Ολυμπιονίκες, παλιούς συντρόφους που παραμένουν πολιτικοί του φίλοι, ενώ αξιοποιεί γνωστούς καλλιτέχνες που τους χρησιμοποιεί σαν «κράχτες» για να μαζεύει κόσμο στις «ολυμπιακές φιέστες» που στήνει.

Δυστυχώς, όμως, γι' αυτόν, οι Θεσσαλοί δεν είναι «για τα πανηγύρια». Ετσι, στις εκδηλώσεις που έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν λίγος, ενώ μερικοί πήγαν εκεί μόνο και μόνο για να εκφράσουν φωναχτά την αντίθεσή τους στην Ολυμπιάδα της ντόπας, της μίζας και του μπετόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο της Λάρισας, τοπική εφημερίδα έγραψε ότι «περισσότερους θα μάζευε ο Μαχαιρίτσας αν έκανε συναυλία με εισιτήριο», ενώ στην εκδήλωση που έγινε στα Τρίκαλα ήταν φανερό ότι ο κόσμος πήγε ν' ακούσει τους «Πυξ - Λαξ», παρά τους άλλους.

Σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη Λιάνη, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που έχουν μετατραπεί και με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε αντικείμενο ακόμα μεγαλύτερου πλουτισμού του μεγάλου κεφαλαίου, είναι φυσικό να μην αποτελούν υπόθεση των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, της μεγάλης πλειοψηφίας της νεολαίας μας, γιατί νιώθουν ότι δεν τους αφορά».

... και «παρατράγουδα»

Κατά την επίσκεψη στα Τρίκαλα είχαμε και «παρατράγουδα», καθώς:

-- Ενας από τους αθλητές, Ολυμπιονίκες και άλλοι, που ήταν να βραβευτούν από τον Γ. Λιάνη για την προσφορά τους στον αθλητισμό - ο πρώην βαλκανιονίκης των 200 μέτρων και νυν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τρικκαίων, Γιώργος Καΐκης - αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εκδήλωση βράβευσής του και δεν πήρε το βραβείο του, καταγγέλλοντας τις «φιέστες» που στήνονται, την εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων και κάθε αθλητικού ιδεώδους.

-- Ο υφυπουργός καθυστέρησε πάρα πολύ - για το «γιατί» της καθυστέρησης ακούστηκαν πολλές και διάφορες εκδοχές - να πάει στο ραντεβού του με τον νομάρχη Τρικάλων και τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων του νομού, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις τους.

-- Η προγραμματισμένη θεμελίωση του ποδηλατοδρομίου στην περιοχή που είναι τα ΤΕΦΑΑ δεν έγινε, επειδή ο Γ. Λιάνης δεν πήγε...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαθητική δημιουργία στις θεσσαλικές πρωτεύουσες (2010-06-16 00:00:00.0)
Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια (2008-05-13 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία (2005-05-07 00:00:00.0)
Ετοιμοι για μαχητικό «παρών» (2004-05-08 00:00:00.0)
Φοβού τους «δώρα φέροντας»! (2003-10-31 00:00:00.0)
Αγωνιστικά στο γιορτασμό (2000-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ