Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Αλλη μια ... «δίκαιη» δίκη

Οι δοσίλογοι που «κυβερνούν» στο Ιράκ λένε ότι θα δικάσουν τον Σαντάμ. Και ότι η δίκη του θα είναι «δίκαιη». Κατ' αρχάς, βεβαίως και πρέπει να δικαστεί ο Σαντάμ. Αλλά από τον ιρακινό λαό. Και όχι από τα ανδρείκελα των Αμερικάνων. Οι Αμερικάνοι και οι «κουίσλινγκ», που τοποθέτησαν στο Ιράκ, ανήκουν σε εκείνο το θρασύτατο είδος δολοφόνων, που, όπως έλεγε ο Καμί στον «Επαναστατημένο Ανθρωπο», έχουν την ξεδιαντροπιά να συμπεριφέρονται σαν δικαστές και σαν κατήγοροι.

***

Από εκεί και πέρα, λογικό είναι ότι ακόμα και ο Σαντάμ πρέπει να έχει μια δίκαιη δίκη. Αλλά μια δίκαιη δίκη του Σαντάμ σημαίνει ότι πρέπει στο ίδιο σκαμνί με αυτόν να κάτσουν και οι φίλοι του. Οπως, για παράδειγμα, ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος το 1984 τον επισκεπτόταν στη Βαγδάτη για να του μεταφέρει την υποστήριξη των αφεντικών του και να κλείσει μαζί του «μπίζνες». Εκείνος ο αξιωματούχος, στην πορεία ...προόδευσε, μέχρι και υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ έγινε, Ράμσφελντ το όνομά του. Θα κάτσει στο εδώλιο μαζί με τον Σαντάμ, για να είναι η δίκη «δίκαιη»;..

***

Στο ίδιο σκαμνί επίσης με τον Σαντάμ, θα πρέπει να καθίσουν εκείνοι, οι οποίοι, στα τέλη της δεκαετίας του '70, τον εφοδίασαν με χημικά και του έδωσαν την «εντολή» να παίξει το παιχνίδι τους, προκαλώντας τον περσο-ιρακινό πόλεμο με τους 1.000.000 νεκρούς, ώστε να εμποδιστεί μια πιθανή εξάπλωση της Ιρανικής Επανάστασης σε ολόκληρη την περιοχή. Οι τότε φίλοι του Σαντάμ έχουν όνομα: Αμερικάνους, τους λένε. Οι τότε σύμμαχοι του Σαντάμ, αυτοί που τον εξόπλισαν και τον «καθοδηγούσαν», έχουν όνομα: Αμερικάνους, τους λένε. Θα κάτσει κάποιος τους στο σκαμνί, δίπλα στον Σαντάμ, για να είναι η δίκη «δίκαια»;..

***

Ο Σαντάμ, λένε, θα δικαστεί. Αλλά, για να είναι «δίκαιη» η δίκη, θα πρέπει να δικαστούν μαζί του και κείνοι στους οποίους αναφέρεται η έκθεση του ΟΗΕ (η ίδια έκθεση, που πάνω της πάτησε το ψήφισμα 1441 για να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ την εισβολή). Και η έκθεση είναι πολύ συγκεκριμένη. Τι λέει η έκθεση; Πολύ απλά: Ούτε μια ούτε δυο, αλλά 150 πολυεθνικές ήταν αυτές που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με το καθεστώς Σαντάμ, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Ηταν αυτές οι εταιρίες (αμερικάνικες, βρετανικές, γαλλικές, γερμανικές), που ...«φρόντισαν» για την ενίσχυση του οπλοστασίου του Σαντάμ, προ του '91. Από αυτές τις 150 εταιρίες, οι 50 είναι πολυεθνικές αμερικανικών συμφερόντων, ενώ πάνω από 20 έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ!

*

Ανάμεσά τους οι αμερικανικές πολυεθνικές ατομικών όπλων («Leybold», «Finnigan», «Dupont», «Consarc», «Cerberous», «Canberra», «Axel»), χημικών όπλων («Rockwell», «Spektra», «Bechtel», «Carl Zeis»), πυραυλικών συστημάτων («Sperry», «Semetex», «Honeywell», «TeKtronix», «Eastman Kodak», «Elektronic Assiciates», «EZ Logic Data Systems»), ατομικών και χημικών όπλων («Unisys», «TI Coating», «Hewlett»), πληροφορικής («International Computer»), βιολογικών όπλων («American Type Culture»).

***

Αλήθεια, σε πόσες από αυτές τις εταιρίες έχει μετοχές η οικογένεια ...Μπους; Και πόσες από αυτές θα δικαστούν - στο ίδιο σκαμνί με τον Σαντάμ - για να είναι «δίκαιη» η δίκη;...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ