Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Καμπάνια κατά του «ευρωσυντάγματος»

Πολύμορφη συντονισμένη δράση η απάντηση του Τμήματος Ευρώπης του ΠΣΕ στην επίθεση της ΕΕ

Από διαδήλωση στην Ιταλία ενάντια στο «ευρωσύνταγμα»

Associated Press

Από διαδήλωση στην Ιταλία ενάντια στο «ευρωσύνταγμα»
Μετά το πετυχημένο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) το Μάη στην Αθήνα, το Τμήμα Ευρώπης πήρε πρώτο τη σκυτάλη της υλοποίησης των αποφάσεων του ΠΣΕ. Αντιπροσωπείες από 11 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ισπανία, Τσεχία και Γερμανία) συναντήθηκαν στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση του Τμήματος Ευρώπης του ΠΣΕ και του γερμανικού κινήματος ειρήνης. Την ΕΕΔΥΕ εκπροσώπησε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της.

Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η πρόσφατη υπογραφή του σχεδίου «Συνταγματικής Συνθήκης» από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με κήρυξη επίθεσης στο κίνημα ειρήνης και στις φιλειρηνικές μάζες της Ευρώπης. Και αυτό γιατί το περιβόητο «ευρωσύνταγμα» εκτός των άλλων προβλέπει σε μια σειρά από άρθρα τη ραγδαία άνοδο των εξοπλισμών, την ικανότητα επέμβασης όπου Γης, την πολεμική δράση στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τη συντονισμένη έρευνα και παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων και τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνο του το Συμβούλιο της ΕΕ για πολεμικές επιχειρήσεις στο μέλλον.

Η συνάντηση των κινημάτων ειρήνης του ΠΣΕ στάθηκε κατηγορηματικά αντίθετη στο «στρατιωτικό ευρωσύνταγμα» της ΕΕ, κάθετα ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή, στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους και τους νέους, που ταυτόχρονα γεύονται την οικονομική αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων σε όλες τις σφαίρες της ζωής. Οι φιλειρηνικές οργανώσεις που συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο θα αναπτύξουν κοινή καμπάνια ενάντια στο «ευρωσύνταγμα», όπου θα καλούν για δημοψηφίσματα σε κάθε χώρα. Ταυτόχρονα, καλούν τους λαούς της Ευρώπης να υποστηρίξουν ένα καθαρό ΟΧΙ στη διαδικασία αυτή.

Στα επόμενα εξάμηνα και με αφορμή τις εναλλασσόμενες προεδρίες στην ΕΕ (Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βρετανία, Αυστρία), θα πρωτοστατήσουν σε κοινές πρωτοβουλίες λαϊκής διαμαρτυρίας και ανάδειξης του ζητήματος όπου συνεδριάζουν οι διάφοροι υπουργοί της ΕΕ. Το ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΣΕ θα διοργανώσει στο Λονδίνο τον Οκτώβρη, με αφορμή το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ», ξεχωριστή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα το «ευρωσύνταγμα» και τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Η επόμενη σύνοδος του Τμήματος Ευρώπης του ΠΣΕ θα πραγματοποιηθεί στις 6 του Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες.

Συμφωνήθηκε επίσης να αξιοποιηθούν όλες οι πρωτοβουλίες των κινημάτων ειρήνης το επόμενο διάστημα για την προβολή του όλου θέματος και να πυκνώσουν οι ανταλλαγές και ο συντονισμός της πάλης στα πλαίσια του ΠΣΕ. Το Τμήμα Ευρώπης του ΠΣΕ παίρνοντας ως αφετηρία του τον όρκο των αγωνιστών στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης «ποτέ πια πόλεμος - ποτέ πια φασισμός» καλεί σε κορύφωση της παραπάνω καμπάνιας για τις 9 του Μάη 2005, επέτειο των 60 χρόνων από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, και μέχρι τότε καλεί τα μέλη του ΠΣΕ και τις άλλες φιλειρηνικές οργανώσεις να οργανώσουν πλούσιες και πολύμορφες εκδηλώσεις ενάντια στο μιλιταρισμό της ΕΕ. Η καμπάνια αυτή θα συνδυαστεί και με την άλλη σημαντική επέτειο, του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, που κλείνει επίσης 60 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ