Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Απύθμενο θράσος!

Οι «σύμμαχοί» μας Αμερικανοί, διαφημίζοντας την παντοδυναμία και την κυνικότητά τους, αλλά και την ετοιμότητά τους να επεμβαίνουν ένοπλα όπου Γης, όποτε και όπως νομίζουν, διατύπωσαν το πιθανό ενδεχόμενο μιας μονομερούς και ετσιθελικής στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα μας, με πρόσχημα, βέβαια, την όποια «τρομοκρατική» ενέργεια στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και, επομένως, την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών και τα «ύψιστα εθνικά τους συμφέροντα».

Πράγματι, περισσότερο αποκαλυπτικές και ταυτόχρονα προκλητικές δηλώσεις εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, δεν μπορούσαν να γίνουν. Το άκρον άωτον της φαυλότητας και της ξετσιπωσιάς. Το θράσος του επικυρίαρχου αποικιοκράτη δεν έχει όρια. Η ξεδιαντροπιά του ισχυρού και η απαξίωση κάθε κρατικής ή ανθρώπινης οντότητας αναδείχνεται σε όλη της την καταισχύνη. Ούτε καν τα προσχήματα της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας θα λάβουν υπόψη τους, εάν κρίνουν πως κάτι δεν πάει καλά με τη διεξαγωγή των Αγώνων - ή κάποιων άλλων εκδηλώσεων.

Και πέρα απ' όσα μπορεί να σκεφθεί ο καθένας, σύμφωνα με όλα όσα γνωρίζει για το χαρακτήρα και τις βαθύτερες ρίζες του φαινομένου της διεθνούς τρομοκρατίας, μας δημιουργούνται και ορισμένα ερωτηματικά: Μέχρι πού φτάνουν τα όρια των αμερικανικών «ύψιστων εθνικών συμφερόντων»; Π.χ. Αν ο Αμερικανός σπρίντερ, ο αυτοχριζόμενος ως φαβορί, χάσει την κούρσα των 100 μέτρων, αυτό μήπως σημαίνει ότι απειλούνται ή βλάπτονται τα αμερικανικά συμφέροντα;.. 'Η, αν ο Κεντέρης ξανατολμήσει και τους ξανακερδίσει, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αιτία μονομερούς επέμβασης, χωρίς τον ΟΗΕ και χωρίς τη συμμετοχή άλλων συμμάχων;.. Εάν ηττηθούν στο μπάσκετ ή τις σκυταλοδρομίες ή στα εμπόδια, όπου έχουν την πρωτοκαθεδρία, αυτό θα πρέπει να υπονοηθεί ως κάτι το επιλήψιμο και ό,τι ήθελε προκύψει;..

Στο άρπα - κόλλα, στα γρήγορα και τα πεταχτά;.. Εξοπλίσατε, σκοπεύσατε, πυροβολήστε (βάλτε μπουρλότο), σκουπίσατε, τελειώσατε. Επιστρέφετε!

Η οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, η οποιαδήποτε αμερικανική αποτυχία ή αποκάλυψη αθλητικού σκανδάλου ή διατροφική ανωμαλία ή στραβοκοίταγμα ή το όχι και τόσο ζεστό χειροκρότημα, θα μπορούσε να ληφθεί ως δάκτυλος τρομοκρατικός και ένδειξη κινδύνου ή βλάβης των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων; Θα προκληθεί πανικός και θα προκαλέσει μονομερή στρατιωτική επέμβαση;

Αντί, όλοι οι Λαοί να αγωνίζονται στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας του Ολυμπιακού Ιδεώδους, της Ιστορίας και του Πολιτισμού, για τη συναδέλφωση, την αλληλεγγύη, την αγάπη και την ειρήνη, θα φοβούνται μήπως συμβεί ή γίνει κάτι και κακοκαρδίσουν τους Αμερικανούς; Δε θα τολμήσουν να τους αγγίξουν ή να τους κοιτάξουν στα μάτια, μην παρεξηγηθούν πως τους υπονομεύουν, μια και αυτοί θα έχουν το γενικό πρόσταγμα και το γενικό κουμάντο;

Αφελείς σκέψεις και ερωτήματα, ίσως σκεφτείτε. Δε συμβαίνουν τέτοια πράγματα σήμερα. Θα συμφωνήσω μαζί σας. Πράγματι, τέτοια πράγματα και μ' αυτόν τον τρόπο δε συμβαίνουν σήμερα. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, όμως, ότι δε θα συμβούν στο μέλλον. Ποιος, άραγε, φανταζόταν, πριν πέντε ή περισσότερα χρόνια, ότι η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, θα σήμαινε τη μετατροπή της σ' ένα σύγχρονο «στρατόπεδο συγκέντρωσης» και θα καθιστούσε τους Αθηναίους σε σύγχρονες δεσμώτες;

Φυσικά όλα αυτά γίνονται με το «πράσινο φως» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είναι ένα θράσος, είναι μια δήλωση που ξεπερνά κάθε προηγούμενη πρόκληση και υποχρέωση του ελληνικού λαού να επαγρυπνά και ν' αντιστέκεται.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ