Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα «τροφή» στο δικομματικό σκηνικό

Το χαρτί, λοιπόν, που επωαζόταν εδώ και καιρό, των «αμαρτωλών» εξοπλιστικών προγραμμάτων, φαίνεται πως βγαίνει στην πολιτική σκηνή της χώρας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αξιοποιηθεί τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, για την αναζωπύρωση μιας στείρας δικομματικής αντιπαράθεσης, που θα κινείται μακριά και θα αφήνει στο απυρόβλητο τον χαρακτήρα όλων αυτών των εξοπλισμών, που κατά το μεγαλύτερό τους μέρος τους υπαγορεύονται από τους Αμερικανούς και εξυπηρετούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση για «σκανδαλολογία», με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, με δηλώσεις του έσπευσε να αξιοποιήσει το θέμα, προκειμένου να συντηρήσει την «επικοινωνιακή» αντιπαράθεση μεταξύ του δικομματισμού και να πολώσει το κλίμα, αφού χτες προέβλεψε ακόμα και πρόωρες εκλογές με αφορμή την «εμμονή της ΝΔ» για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Την ίδια στιγμή που τεράστια χρηματικά ποσά δαπανώνται για να καλύψουν ουσιαστικά τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και οι γνωστοί... μεσάζοντες «θησαυρίζουν» από τις προμήθειες, ο Γ. Παπανδρέου σε μια επιχείρηση συγκάλυψης και συμψηφισμού του θέματος, ανέφερε χτες ότι σκοπός της κυβέρνησης «είναι να διαμορφώσει ένα πολιτικό κλίμα, και να προετοιμάσει τις όποιες εκλογικές αναμετρήσεις».

Ο Γ. Παπανδρέου, απέφυγε να πάρει θέση για σύσταση ή όχι της εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα και υποστήριξε ότι το κόμμα του «θα παλέψει και θα υπερασπιστεί τη διαφάνεια, θα υπερασπιστεί την αλήθεια, θα υπερασπιστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς». Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θα επιτρέψει να συνεχιστεί το παιχνίδι της ομηρίας και το παιχνίδι της σπίλωσης ευρύτερα του πολιτικού κόσμου».

Πάντως στο παρασκήνιο στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαχωρίζουν το θέμα, υποστηρίζοντας ότι άλλο πράγμα είναι αν οι δικογραφίες στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων υπουργών του ΠΑΣΟΚ και άλλο εναντίον του ΚΥΣΕΑ στο σύνολό του, το οποίο εξάλλου έλαβε και τις σχετικές αποφάσεις. Επίσης ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο αν το ερώτημα στη Βουλή αφορά συγκεκριμένους πρώην υπουργούς, το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί υπέρ της σύστασης επιτροπής διερεύνησης.

Επί του θέματος υπήρξε τοποθέτηση και των δύο πρώην υπουργών Αμυνας του ΠΑΣΟΚ. Ο Α. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα έγιναν από όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και παρέπεμψε στη «συλλογικότητα» αποφάσεων. O δε Γ. Παπαντωνίου είπε ότι για τα θέματα αυτά έχουν «επανειλημμένως και διεξοδικά δοθεί αποστομωτικές απαντήσεις» και σημειώνονταν από την πλευρά του ότι η προμήθεια των δύο επίμαχων εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν έγινε επί υπουργίας του.

Με κλειστά χαρτιά η κυβέρνηση

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η κυβέρνηση όσον αφορά τη σύσταση ή μη Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Επικαλούμενη τη «μη ενημέρωσή» της για το δικαστικό πόρισμα, παραπέμπει στις επόμενες μέρες, την οριστικοποίηση της στάσης της, αφήνοντας να αιωρούνται όλα τα ενδεχόμενα, ενώ παρατηρεί ταυτόχρονα τις αντιδράσεις της «απέναντι πλευράς».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει το σχετικό πόρισμα μόλις φτάσει στη Βουλή και στη συνέχεια θα κρίνει τι θα κάνει. «Είναι θέμα λίγου χρόνου», είπε ο Ευ. Αντώναρος, αποφεύγοντας να γίνει περισσότερο σαφής.

Η τελική θέση της κυβέρνησης θα διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη την προεκλογική «δέσμευση» του πρωθυπουργού για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών στις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα, εφόσον το απαιτούν τα πορίσματα της δικαιοσύνης. Παράλληλα, θα συνεκτιμηθεί και η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των «κατηγορουμένων» στελεχών του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα προσπαθήσει να αποφύγει τις κατηγορίες για «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής», χωρίς, όμως, να σταματάει να επισείει διαρκώς τα δικαστικά πορίσματα, τα οποία βέβαια θα εκμεταλλεύεται και μικροκομματικά στο πλαίσιο του ανταγωνισμού εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ