Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΟΠΛΩΝ
Ποινικές ευθύνες υπουργών βλέπουν οι εισαγγελείς

Στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα για τους πρώην υπουργούς Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου

Avaton

Τις τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου για την προμήθεια οπλικών συστημάτων καλείται να διερευνήσει η Βουλή στην οποία διαβιβάστηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετική δικογραφία.

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια έξι ραντάρ αντιπυροβολικού ΤΡQ και 21 αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων ΤΟR/M1 καθώς και τα αντισταθμιστικά οφέλη που προβλέπονταν από τη συγκεκριμένη σύμβαση.

Για την πρώτη περίπτωση, ο αρμόδιος εισαγγελέας μετά την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε εκτιμά ότι υπήρξε παραβίαση της νομιμότητας γιατί έγινε με απευθείας ανάθεση παρά το γεγονός ότι στην αγορά υπήρχαν διαθέσιμα και άλλα συναφή όπλα. Επικαλείται δε, εισηγήσεις των αρμόδιων στρατιωτικών προς τον τότε υπουργό Αμυνας, οι οποίο πρότειναν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την εταιρία που τα διέθετε, τη συναξιολόγηση σε πεδίο βολής όλων των υπαρχόντων σύγχρονων συστημάτων ραντάρ και την ακύρωση της εντολής προμήθειας. Κατά τον εισαγγελέα η δοκιμή που έγινε σε πεδίο βολής απέδειξε ότι τα συγκεκριμένα ραντάρ δεν ανταποκρίθηκαν στα απαιτούμενα τεχνικοεπισκευαστικά χαρακτηριστικά.

Για την περίπτωση των ερπυστριοφόρων TOR/M1 ο εισαγγελέας αναφέρει ότι επειδή ήταν ρώσικης κατασκευής δεν ήταν συμβατά με τα ήδη λειτουργούντα όπλα, κάτι που πρακτικά σήμαινε ότι αυτό «δεν μπορούσε να λάβει εικόνα από τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας και να χαρακτηρίσει ένα αεροσκάφος ως φίλιο ή εχθρικό». Αναφέρει και σε αυτήν την περίπτωση ότι η ιεραρχία δεν ήθελε το συγκεκριμένο όπλο αλλά τελικά το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την προμήθειά τους. Κατά τον εισαγγελέα διαφαίνονται ποινικές ευθύνες του Γ. Παπαντωνίου αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι τελέστηκε το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου από την οποία η ζημιά που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια δρχ.

Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι τα «αντισταθμιστικά οφέλη» από τη συγκεκριμένη σύμβαση, τα οποία ήταν ύψους 890 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί από τη ρωσική πλευρά έργο μόνο 15 εκατομμυρίων. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο εισαγγελέας εκτιμά ότι υπάρχει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη και του Α. Τσοχατζόπουλου και του Γ. Παπαντωνίου.

Πάντως, για όσα κατά τους εισαγγελείς «αδικήματα» έγιναν πριν το 2000 υπάρχει παραγραφή, αφού η Βουλή έπρεπε να ασχοληθεί με αυτά στην προηγούμενη βουλευτική περίοδο.

Τις δικογραφίες, που σχηματίστηκαν στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι εισαγγελείς Π. Αθανασίου και Ελένη Τουλουπάκη παρέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δ.Παπαγγελόπουλος.

Για να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να το ζητήσουν με αίτησή τους 60 βουλευτές και στη συνέχεια η Ολομέλεια να αποφασίσει με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τις επόμενες βδομάδες καταθέτουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ (2015-04-30 00:00:00.0)
Δικομματική αντιπαράθεση με αφορμή λογαριασμούς (2005-09-21 00:00:00.0)
Στην πρόεδρο της Βουλής σήμερα το πόρισμα (2005-01-14 00:00:00.0)
Δικομματικό σκηνικό συμψηφισμού (2004-12-10 00:00:00.0)
Αναποτελεσματικό το σύστημα προμηθειών (2004-12-02 00:00:00.0)
Διαστάσεις σκανδάλου με προεκτάσεις (2004-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ