Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Στα σκαριά «νέα αγορά του αιώνα»
  • Αφορά στην προμήθεια 60 πολεμικών αεροσκαφών, ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ
  • Εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού και όχι τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας. Επιβεβαιώνει, έμμεσα πλην σαφώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Eurokinissi

Σε «νέα αγορά του αιώνα», ύψους 6-8 δισ. ευρώ για την προμήθεια 60 πολεμικών αεροσκαφών, προχωρά η κυβέρνηση, προς δόξαν των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για μείωση των δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα τα επόμενα χρόνια.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς, έκαναν γνωστή την περασμένη Παρασκευή πηγές του υπουργείου Αμυνας, ενώ επιβεβαίωσε, έμμεσα πλην σαφώς, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα - μαμούθ, το κόστος του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ (σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς τα 8 δισ. ευρώ) για την προμήθεια 60 μαχητικών αεροσκαφών. Η παράδοση των πρώτων αεροσκαφών θα πρέπει να ξεκινήσει από τα τέλη του 2008 ή αρχές του 2009. Ηδη, με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου, ειδική επιτροπή επεξεργάζεται τις νέες προδιαγραφές, με σκοπό να κατατεθούν αυτές προς ενημέρωση και έγκριση στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται να αποφασιστεί από το ΚΥΣΕΑ το Δεκέμβρη.

Η ειρωνεία είναι ότι η «νέα αγορά του (21ου) αιώνα» πραγματοποιείται σε μια στιγμή που «η εξ ανατολών απειλή» υποβαθμίζεται διαρκώς από την κυβέρνηση, λόγω της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της προσαρμογής στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Αποδεικνύεται έτσι, άλλη μια φορά, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας έχουν ελάχιστη σχέση με τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες και υπηρετούν πρώτα και κύρια τις ανάγκες των ιμπεριαλιστών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι δε δεσμεύεται από τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του Κ. Σημίτη για επιλογή του ευρωπαϊκού πολεμικού αεροσκάφους «Γιουροφάιτερ», που είναι προϊόν συνεργασίας των Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας. Επιδιώκει να ανοίξει το παιχνίδι και να βάλει μέσα όλους τους «παίκτες», πρώτα και κύρια τους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη υποστήριξη σε ορισμένα «ανοιχτά» θέματα εξωτερικής πολιτικής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει σε ποια θέματα και με ποιο τρόπο.

Ομολογεί ο εκπρόσωπος

Το θέμα τέθηκε χτες από τον «Ρ» στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος αρχικά επιχείρησε να το «προσπεράσει», ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι η νέα αγορά των αιώνα δεν έρχεται σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Στο τέλος, όμως, παραδέχτηκε, έμμεσα πλην σαφώς, ότι η προμήθεια των πολεμικών αεροσκαφών περιλαμβάνεται στα κυβερνητικά σχέδια. «Οταν και εάν πρόκειται να γίνει κάτι, θα ανακοινωθεί επισήμως», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Ακολουθεί ο σχετικός διάλογος:

Ερώτηση: «Πώς συμβιβάζονται οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για μείωση των δαπανών στα εξοπλιστικά προγράμματα με τη νέα αγορά του 21ου αιώνα που φαίνεται ότι δρομολογείται για την προμήθεια 60 νέων μαχητικών αεροσκαφών, προϋπολογισμού 6-8 δισ. ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού φαίνεται αυτό;

Ερώτηση: Από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν το ρεπορτάζ γίνει πραγματικότητα, θα σχολιάσω το θέμα.

Ερώτηση: Το διαψεύδετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να ασχολούμαι με κάθε φήμη και πληροφορία που δημοσιεύεται.

Ερώτηση: Οχι, αλλά μπορείτε να γνωρίζετε εάν η κυβέρνηση θα αγοράσει τα αεροσκάφη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα κάνει πράξη την πολιτική της στη διάρκεια της τετραετίας.

Ερώτηση: Υπήρξαν δημοσιεύματα, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την προμήθεια 60 νέων αεροσκαφών, ακυρώνοντας ένα προσύμφωνο που υπήρχε για την προμήθεια Eurofighter. Είναι αληθής αυτή η είδηση ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ για το συγκεκριμένο θέμα να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ωστόσο, απάντησα στην ερώτηση, προηγουμένως, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική της στη διάρκεια μιας τετραετίας.

Ερώτηση: Αυτό δεν απαντά στην ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν απαντά; Το ερώτημα ήταν εάν αυξάνονται ή μειώνονται τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ερώτηση: Η προμήθεια 60 μαχητικών αεροσκαφών δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι προφανώς μια κορυφαία απόφαση που λαμβάνεται από τον πρωθυπουργό. Ρωτώ, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που γράφονται στα δημοσιεύματα είναι αληθείς ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

Ερώτηση: Δε θα προχωρήσετε στην αγορά των 60 μαχητικών αεροσκαφών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν και εάν πρόκειται να γίνει κάτι, θα ανακοινωθεί επισήμως».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ