Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γνωστές οι θέσεις για Τουρκία

... άγνωστες οι προθέσεις για τις 17 Δεκέμβρη

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει θέσει σαφώς ενώπιον των οργάνων της EE τις θέσεις της σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αυτό δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρος Χρυσοστομίδης. Ωστόσο, δεν είπε μέχρι πού προτίθεται να φτάσει, προς στήριξή τους. Αλλωστε εδώ και καιρό η Λευκωσία δείχνει να προσανατολίζεται στην αναμονή κινήσεων από Τουρκία και ΕΕ υπέρ της επίλυσης του κυπριακού, πριν κλείσει το δρόμο της Αγκυρας προς το ευρωμόρφωμα, με βέτο. Αν όντως προτίθεται να το χρησιμοποιήσει.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχουν δοθεί γραπτώς οι θέσεις της Λευκωσίας στην Ολλανδική Προεδρία σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος είπε πως «οι θέσεις μας έχουν τεθεί σαφώς ενώπιον των οργάνων της ΕΕ». Πρόσθεσε πως οι θέσεις της Λευκωσίας έχουν δοθεί σε όλους όσους χρειάζεται να δοθούν ενώ διευκρίνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους του ενόψει του Συμβουλίου της ΕΕ της 17ης Δεκέμβρη. Ανέφερε επίσης ότι οι θέσεις της Λευκωσίας διατυπώνονται και στις επαφές του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τη σημασία της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι είναι υποχρέωση της Αγκυρας έναντι τις ΕΕ αλλά και της Λευκωσίας. Σε σχέση με πληροφορίες από την Αθήνα ότι η ελληνική κυβέρνηση στις οδηγίες που έχει δώσει στο Μόνιμο Αντιπρόσωπό της στις Βρυξέλλες ενόψει της 17ης Δεκέμβρη δεν περιλαμβάνει το Κυπριακό και ερωτηθείς αν υπήρξε συνεννόηση με την Αθήνα στο τι θα επιδιωχτεί ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος απάντησε πως «υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και κυπριακής κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ