Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Ετοιμη η πολεμική μηχανή της ΕΕ
  • Τη συγκρότηση 13 μονάδων ταχείας επέμβασης, 1.500 ανδρών η καθεμία, αποφάσισαν χτες οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ
  • Θα επεμβαίνουν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μέσα σε 5-15 μέρες
  • Στην «πρώτη γραμμή» η ελληνική κυβέρνηση

Eurokinissi

Τη δική της πολεμική μηχανή, απολύτως συμβατή σε «πρώτη φάση» με αυτή του ΝΑΤΟ, αποκτά το 2005 η ΕΕ, προκειμένου να παρεμβαίνει άμεσα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη απαιτούν οι ανάγκες της «νέας τάξης» συνολικά και του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού ξεχωριστά.

Σταθμό στην κατεύθυνση αυτή αποτελούν οι χτεσινές αποφάσεις των υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών της ΕΕ για τη συγκρότηση 13 μονάδων ταχείας επέμβασης, η καθεμία εκ των οποίων θα απαρτίζεται από 1.500 στρατιώτες και θα μπορεί να επεμβαίνει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου μέσα σε 5-15 μέρες.

Πραγματοποιώντας ένα άλμα στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ οι υπουργοί Αμυνας των χωρών-μελών της πήραν χτες, κατά τη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, την απόφαση να προχωρήσει η ΕΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στη συγκρότηση στρατιωτικών μονάδων, οι οποίες θα λειτουργούν μεν σε συνεργασία με τις αντίστοιχες από το ΝΑΤΟ αλλά θα είναι και ανεξάρτητες από αυτές. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε τη συγκρότηση 13 μονάδων ταχείας επέμβασης, αποκαλούμενων και Battle Groups. Το καθένα από τα στρατιωτικά αυτά σώματα θα απαρτίζεται από 1.500 άντρες που θα προέρχονται από 13 διαφορετικές χώρες της Ενωσης και θα είναι σε θέση να επεμβαίνουν σε περιοχές κρίσεων μέσα σε 5-15 μέρες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ολλανδός υπουργός Αμυνας, Χενκ Καμπ, ήδη από την επόμενη χρονιά οι μονάδες αυτές θα είναι έτοιμες να επέμβουν, ενώ θα αποκτήσουν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα από το 2007. Τότε, σύμφωνα με τον Καμπ, η ΕΕ θα μπορεί να επεμβαίνει ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές περιοχές κρίσεων. Ο Ολλανδός υπουργός διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ο τρόπος λειτουργίας των Battle Groups θα είναι συμβατός με εκείνον της μονάδας ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Ολα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μετάσχουν σε τουλάχιστον μία εκ των μονάδων ταχείας αντίδρασης. Στην «εμπροσθοφυλακή» η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία, που θα συγκροτήσουν η καθεμία από μία μάχιμη μονάδα στις αρχές του νέου έτους. Οι χώρες της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ θα στέλνουν δυνάμεις, εναλλάξ, τόσο στις μονάδες του ΝΑΤΟ, όσο και στα Battle Groups της Ενωσης.

Η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών προβλέπει, επίσης, ότι μία χώρα-μέλος της ΕΕ μπορεί να συμμετέχει μέχρι και σε 4 μονάδες ταχείας επέμβασης, ενώ σ' αυτές θα στέλνουν δυνάμεις και ουδέτερες χώρες της ΕΕ, όπως είναι η Αυστρία και η Φινλανδία. Αλλά και η Νορβηγία θα συμμετέχει στα ευρωπαϊκά Battle Groups, η οποία είναι απλώς συνδεδεμένη με την ΕΕ χώρα, ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Ολλανδός υπουργός πρόσθεσε ότι εντός του 2005 η ΕΕ θα διαθέτει μια πρώτη μόνιμη μάχιμη μονάδα και μια δεύτερη το 2006.

Στην πρώτη γραμμή η κυβέρνηση

«Δυναμικό παρών» στον ευρωστρατό έσπευσε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση, προσφέροντας ένα λόχο πεζοναυτών, ένα αρματαγωγό στη μονάδα που συγκροτούν Ιταλία και Ισπανία και πολυεθνικό επιχειρησιακό στρατηγείο.

Σε δηλώσεις ο υπουργός Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, επισήμανε ότι η ειδοποιός διαφορά των χτεσινών αποφάσεων των υπουργών Αμυνας της ΕΕ σε σχέση με τις προηγούμενες είναι ότι «για πρώτη φορά τα κράτη-μέλη έκαναν συγκεκριμένες προσφορές και δεσμεύτηκαν για τη συγκρότηση των Ευρωπαϊκών Τακτικών Σχηματισμών Μάχης, τα γνωστά ως "Battle groups"». Οι μονάδες αυτές, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, θα κληθούν να αναλάβουν επιχειρήσεις της ΕΕ για τις οποίες απαιτείται άμεση αντίδραση, καθώς έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στην περιοχή των επιχειρήσεων σε διάστημα από 5 έως 15 μέρες.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο υπουργός, συμμετέχει με ένα λόχο πεζοναυτών και ένα αρματαγωγό στον Αμφίβιο Τακτικό Σχηματισμό της Ιταλίας και της Ισπανίας, στον οποίο θα πάρει μέρος και η Πορτογαλία. Μάλιστα, καυχήθηκε για το γεγονός ότι «η χώρα μας είναι από τα πρώτα κράτη-μέλη τα οποία δήλωσαν και έγιναν αποδεκτές οι δυνάμεις τους, με ετοιμότητα να αναλάβουν επιχειρήσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2006. Επιπλέον, η Ελλάδα, όπως είπε, προσέφερε προς υποστήριξη του συνόλου των τακτικών σχηματισμών μάχης το Συντονιστικό Κέντρο Θαλάσσιων Μεταφορών και 135 εμπορικά πλοία για μεταφορά προσωπικού και υλικού σε χρόνο συμβατό με την ταχεία αντίδραση».

Παράλληλα, ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα συμμετέχει από το αρχικό στάδιο της συγκρότησης του ευρωστρατού, επικαλούμενος το «ευρωσύνταγμα», το οποίο, όπως είπε, προβλέπει τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα κρατών-μελών που είναι σε θέση και επιθυμούν να προχωρήσουν ταχύτερα στην ανάπτυξη της Ασφάλειας και Αμυνας, στα πρότυπα της ΟΝΕ. Ανέφερε ακόμα ότι υπέγραψε συμφωνία για τη συμμετοχή μας στον αμφίβιο σχηματισμό Ιταλίας-Ισπανίας. Και έπονται και άλλες συνεργασίες. Η Ελλάδα, σημείωσε, είναι μια από τις πέντε χώρες που έχουν προσφέρει Πολυεθνικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο. Οι άλλες είναι οι Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία.

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο των εξελίξεων», συνόψισε ο υπουργός, και πρόσθεσε: «Στοχεύουμε σε μια αποτελεσματική Ευρώπη, πιο ασφαλή και με διεθνή ειρηνοποιό ρόλο σε έναν πολυπολικό κόσμο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και εντός της διεθνούς νομιμότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ