Τρίτη 4 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΙΣΤΟΡΙΑ
60 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνεστ Τέλμαν

Ερνστ Τέλμαν
Ερνστ Τέλμαν
Πέρασαν 60 χρόνια από την τραγική νύχτα της 17 με 18 Αυγούστου 1944, όταν οι χιτλερικοί δήμιοι, αισθανόμενοι ότι το αιματηρό τους καθεστώς έφθασε στο τέλος του, ύπουλα δολοφόνησαν τον αξέχαστο γιο του γερμανικού λαού, τον αλύγιστο επαναστάτη - κομμουνιστή, ηγέτη του γερμανικού λαού, Ερνεστ Τέλμαν.

Ο Ερνεστ Τέλμαν, πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΓ, γεννήθηκε στις 16 Απρίλη 1886 στην πόλη Αμβούργο της Γερμανίας. Από τα νεανικά του χρόνια, άρχισε να εργάζεται σαν φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι του Αμβούργου, όπου, σαν μέλος του συνδικάτου των λιμενεργατών, αναδείχτηκε σε δραστήριο παράγοντα.

Στην περίοδο του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου (1914-1918), μιλώντας σε κομματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, τάχθηκε ενάντια στις προσπάθειες των ρεφορμιστών να περιορίσουν τα δικαιώματα των εργατών.

Μετά την επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, ο Τέλμαν χωρίς δισταγμό τάχθηκε υπέρ της επανάστασης των εργατών της Ρωσίας και ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα για την παράλυση των ενεργειών της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας εναντίον της νεαρής τότε Σοβιετικής Ρωσίας.

Δουλεύοντας με αυταπάρνηση, γρήγορα κατέκτησε τη θερμή εκτίμηση των εργατών, οι οποίοι τον εξέλεξαν πρόεδρο στην ανεξάρτητη οργάνωση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της πόλης Αμβούργο. Συγχρόνως ατσαλώνεται σε ακλόνητο επαγγελματία - επαναστάτη νέου τύπου.

Το 1920 γίνεται μέλος του ΚΚΓ και τον επόμενο χρόνο για τις ικανότητές του και την αφοσίωσή του στο Κόμμα εκλέγεται μέλος της ΚΕ της ΚΚΓ. Το 1925 εκλέγεται πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΓ. Στην περίοδο αυτή, ο Τέλμαν με ιδιαίτερη προσοχή τονίζει την ανάγκη της σωστής κομματικής ανοικοδόμησης, τη στενή σύνδεση του κόμματος με τις μάζες.

Από το 1924 μέχρι το 1928 χρημάτισε αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ` Διεθνούς, όπου δουλεύει δραστήρια και καρποφόρα, εκτελεί ειδικές αποστολές της Διεθνούς, μιλά σε εργατικές συγκεντρώσεις, αναπτύσσει εξαιρετική δραστηριότητα και οργανωτική δουλιά στο ΚΚ της Γερμανίας. Το 1933, με την εγκαθίδρυση της χιτλερικής τυραννίας στη Γερμανία, όλα τα δημοκρατικά κόμματα και οργανώσεις διαλύθηκαν. Στον Τέλμαν ανήκει η γνωστή θέση «ο Χίτλερ είναι πόλεμος». Στις 3 του Μάρτη 1933 ο Τέλμαν συλλαμβάνεται από τη χιτλερική αστυνομία και έως το 1944 βρίσκεται σε αυστηρή απομόνωση. Σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες έδειξε τον ηρωικό και ευγενικό χαρακτήρα του. Ούτε οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή, ούτε η απομόνωσή του, ούτε οι χλευασμοί, ούτε οι ταπεινώσεις μείωσαν την πίστη του στη νίκη της δίκαιης υπόθεσης της εργατικής τάξης, για την οποία ο ίδιος αφιέρωσε όλη τη ζωή του.

«Οποιος παλεύει για ιδέες, υπογράμμιζε σε γράμμα του προς τη γυναίκα του Ρόζα, για τις μεγάλες και ακατανίκητες ιδέες, αυτός είναι υποχρεωμένος με ωραιότητα και με συναίσθηση της ευθύνης, όπως άξιζε σε κάθε τίμιο επαναστάτη, με μεγάλη υπομονή να υποφέρει όλες τις δυσκολίες σ' αυτόν τον απαραίτητο αγώνα. Μόνο οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου, και πριν απ' όλα το προλεταριάτο θα κρίνει και θα αποφασίσει ποιος πραγματικά θα βοηθήσει τη Γερμανία στην εθνική της απελευθέρωση».

Ο Τέλμαν ήταν άνθρωπος με μεγάλο μυαλό και ήταν γερά οπλισμένος με την πείρα της ζωής, ήταν αγωνιστής με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Ερνεστ Τέλμαν ήταν συνεπής διεθνιστής, φλογερός αγωνιστής για τη φιλία των λαών. Τόνιζε πάντοτε ότι πρέπει σωστά να συνδυάζεται ο πατριωτισμός με το διεθνισμό. Η αγάπη προς την πατρίδα και ο διεθνισμός είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Στις 18 Αυγούστου 1944, ο γερμανικός λαός και το διεθνές επαναστατικό κίνημα έπαθαν σοβαρό πλήγμα. Από τους χιτλερικούς δημίους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ δολοφονήθηκε ο Τέλμαν.

Πέρασαν από τότε 60 χρόνια. Ο γερμανικός λαός σέβεται με ευλάβεια τη μνήμη του. Η υπόθεση, για την οποία ο Τέλμαν έδωσε τη ζωή του, ενσαρκώθηκε στη ζωή της κάποτε Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και πέρασε στον αμέτρητο κατάλογο των Αθανάτων ηρώων της παγκόσμιας επαναστατικής ιστορίας για έναν καινούριο κόσμο της δουλιάς και της πανανθρώπινης ειρήνης.


Επιμέλεια:
Νίκος Τσάγκας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ