Τρίτη 4 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζουν το έδαφος για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Η προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην ακριτική Κάρπαθο, πέρα από προσπάθεια έκφρασης ενός ανύπαρκτου στην πραγματικότητα ενδιαφέροντος για τα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας, θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως προσπάθεια απόδρασης από ένα σκηνικό κάθε άλλο παρά ευχάριστο και ευοίωνο για την κυβέρνηση.

Η έλευση του νέου χρόνου βρίσκει όλα τα κοινωνικά μέτωπα ανοιχτά, με την κυβέρνηση να διαπιστώνει την οξυμένη λαϊκή δυσαρέσκεια για ζητήματα που αφορούν στην ακρίβεια, την ανεργία, τα καθηλωμένα εισοδήματα, τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων που οδηγούν στους δρόμους του αγώνα χιλιάδες αγρότες, και να προσπαθεί ανεπιτυχώς να τη διασκεδάσει. Προσπάθεια που τορπιλίζεται και εκ των ενόντων, καθώς την Πρωτοχρονιά ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, προειδοποίησε για νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, εκτιμώντας ότι το 2005 τα προβλήματα θα χειροτερεύσουν στον οικονομικό τομέα. Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να προχωρήσει αποφασιστικά σε διαρθρωτικές αλλαγές και βαθιές τομές που δεν τόλμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ προεξόφλησε με το γνωστό προκλητικό του ύφος τη διαθεσιμότητα του ελληνικού λαού να υποστεί νέες θυσίες.

Οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, αλλά και τα δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση να «ανησυχεί» για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και για το αν θα χρειαστεί λήψη πρόσθετων μέτρων, προϊδεάζουν και τον πλέον ανίδεο για το τι μέλλει γενέσθαι και ενδεχομένως αποσκοπούν στην προετοιμασία της κοινής γνώμης για νέα σφοδρά αντιλαϊκά μέτρα εντός του έτους.

Ο «βασικός μέτοχος» και άλλα...

Σε πονοκέφαλο όμως εξελίσσονται για τον Κ. Καραμανλή και μια σειρά άλλων ζητημάτων. Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο και οι επικριτικές δηλώσεις επ' αυτού του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, αλλά και του επιτρόπου, Στ. Δήμα, σχετικά με τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με το κοινοτικό δίκαιο.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά από τη συνάντησή του με τον Στ. Δήμα, ενώ δήλωσε πως «γράφτηκαν τόσα πολλά και επομένως εάν αρχίσουμε αυτό το γαϊτανάκι δε θα τελειώσουμε ποτέ», πρόσθεσε με νόημα ότι «εγώ δεν έχω πει τίποτα αυτές τις μέρες περισσότερο από αυτά τα οποία είπα από την αρχή», εμμένοντας προφανώς στη διαφοροποίησή του από την κυβερνητική τακτική στο θέμα αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος, Στ. Δήμας, δήλωσε ότι έχει εκφράσει τις απόψεις του για το νόμο που είχε ψηφιστεί το 2002. Οσον αφορά το σημερινό σχέδιο νόμου είπε ότι περιμένει να δει τι θα ψηφιστεί από τη Βουλή, προκειμένου να τοποθετηθεί. «Ο σκοπός που επιδιώκει η κυβέρνηση - ανέφερε, ωστόσο - είναι απόλυτα θεμιτός και σωστός, είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Οπωσδήποτε, όμως, ο νόμος θα πρέπει να είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και βεβαίως με το κοινοτικό δίκαιο»...

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν η Εξεταστική για τα εξοπλιστικά, η εκτέλεση του αστυνομικού έξω από την κατοικία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου και τα σενάρια που τη συνοδεύουν περί «αναβίωσης της τρομοκρατίας», τα ανοιχτά εθνικά θέματα όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, οι εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ