Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο προσυνεδριακός διάλογος

Βρισκόμαστε μπροστά στη θύρα του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος και ο προσυνεδριακός διάλογος όχι μόνο καλά κρατεί αλλά φουντώνει και απλώνεται.

Διαβάζοντας μετά προσοχής - σχεδόν - όλα τα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί, διαπιστώνω με μεγάλη μου ευχαρίστηση πως κανένα, μα κανένα κομμάτι απ' αυτά δεν είναι για πέταμα, δείγμα της ζωντάνιας και του μεγάλου ενδιαφέροντος, της ελευθερίας έκφρασης γνώμης, όπως ταιριάζει σ' ένα πλέρια δημοκρατικό κόμμα.

Ολες οι απόψεις έχουν - στον έναν ή άλλο βαθμό - αποδεικτικά και τεκμηριωμένα στοιχεία και δε μιλάνε στο βρόντο. Είναι κείμενα χωρίς ανόητες προκλήσεις και οξύτητα, προσεκτικά διατυπωμένα. Υπάρχει ποιοτική αναβάθμιση, γνώση και ωριμότητα. Υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός, για τις πολιτικές εξελίξεις, την πορεία του Κόμματος, αλλά και μεγάλη αισιοδοξία, πίστη, αγάπη και αφοσίωση. Η κριτική και αυτοκριτική είναι στοιχεία ολοκληρωμένου προβληματισμού, αγωνίας και σκέψης.

Είναι μερικά σημειώματα, που πράγματι χαίρομαι το ολοκληρωμένο ύφος και την πληρότητα της γραφής με αξιοζήλευτη επιδεξιότητα. Ακόμα και όταν λένε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη. Αυτό δε θέλουμε κι εμείς; Είναι άλλα, με μεγάλη ευαισθησία, συναίσθηση ευθύνης και καημό ψυχής. Γιατί; Ποιος έφταιξε για την ανατροπή; Για το φόβο μήπως τόσοι αγώνες και θυσίες πάνε στα χαμένα. Για το αίμα που χύθηκε και τα όνειρα που δε δικαιώθηκαν. Κραυγές και ψίθυροι οδύνης και αγωνίας! Ζητάνε επίμονα και με βαθύ πόνο στην καρδιά να δοθούν κάποιες εξηγήσεις. Να πληροφορηθούν εάν υπάρχει κάποιο ελπιδοφόρο φωτάκι που θα κάνει την εμφάνισή του στο βάθος του τούνελ.

Ο προβληματισμός, η αναζήτηση, η σκέψη και η ανησυχία για ένα κόμμα πιο ισχυρό, δυναμικά οργανωμένο και λειτουργικό, ένα κόμμα στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης και διαλεκτικά δεμένο με την άνοδο του μαζικού κινήματος. Ενα κόμμα με δυνατότερη φωνή, μεγαλύτερη επιρροή και αποτελεσματικότητα. Ενα κόμμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη και ν' αγκαλιάζει στο ζεστό του κόρφο όλα τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, με προοπτική νίκης, δε φαίνεται μόνο μέσα από τα δημοσιευμένα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου αλλά κι απ' αυτές τις ίδιες τις Γενικές Συνελεύσεις των ΚΟΒ και των Αχτιδικών Επιτροπών γύρω από τις Θέσεις. Μέσα από τις καλοδουλεμένες εισηγήσεις των γραφείων και τις ομιλίες των συντρόφων (Αφού βάλουμε κατά μέρος κάποιες συνηθισμένες αδυναμίες και γκρίνιες. Ολοι αγαπάμε και επιδιώκουμε το τέλειο κι όσο νομίζεις ότι το πλησιάζεις, τόσο αυτό απομακρύνεται. Το τέλειο είναι συνεπακόλουθο της ουτοπίας. Η ζωή δεν έχει ολοκληρωμένο οργανόγραμμα).

Αλλωστε, μια μικρή απόδειξη των όσων γράφω είναι η πετυχημένη διεξαγωγή της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος και η σημαντική υπερκάλυψη του πανελλαδικού πλάνου.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ