Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμα κινδύνου στον Εβρο
  • Ο όγκος των νερών στον ποταμό ξεπέρασε τα 6,2 μέτρα, με το όριο επικινδυνότητας να είναι κάτω από τα 6 μέτρα
  • Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καταγγέλλει τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που άφησαν το νομό χωρίς τις αναγκαίες υποδομές

Motion Team

Πολύ πάνω από τα όρια επικινδυνότητας έφτασε η στάθμη του ποταμού Εβρου χτες το βράδυ, ενώ όσο πλησίαζε η νύχτα δυσοίωνα ήταν τα μηνύματα για το πώς θα εξελισσόταν η κατάσταση, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες και το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών ορμητικά αυξανόταν ο όγκος των υδάτων που διοχετεύεται από τη Βουλγαρία (ποταμό Αρδα) στον ποταμό Εβρο.

Αλλες πηγές έκαναν λόγο και για ορμητικά νερά που έρχονταν από την Τουρκία (Τούρτζας, Εργίνης) και χύνονται στον Εβρο. Ο όγκος των υδάτων ξεπέρασε τα 6,20 μέτρα με το όριο επικινδυνότητας να είναι κάτω από τα 6 μέτρα. Το υπουργείο εκτιμά ότι αυτό συμβαίνει επειδή έφθασαν σε μέγιστο σημείο χωρητικότητας οι τεχνητές λίμνες στα φράγματα «Ιβάιλοβγκραντ» και «Στουντέν Κλάντνετς», λόγω των έντονων βροχοπτώσεων κι επειδή έλιωσε απότομα το χιόνι στην περιοχή. Χτες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε το νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υποδομές μέτρων προστασίας που θα προστάτευαν τις παρόχθιες περιοχές του Εβρου δεν υπάρχουν, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η πολιτική που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι επικίνδυνη, καθώς μειώθηκαν οι δημόσιες επενδύσεις για έργα υποδομών και προστασίας, η πολιτική τους προσαρμόζεται στις αποφάσεις της ΕΕ για τη μη επιλεξιμότητα έργων που αφορούν συνολικότερα την αξιοποίηση και διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος, να σπάσουν τα αναχώματα κατά μήκος όλου του ποταμού Εβρου σε συνεργασία Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, αποφασίστηκε να ανοίξουν τεχνητά τα αναχώματα σε διάφορα σημεία.

Τεχνητή θραύση του αναχώματος στη θέση των οικισμών Πυθίου Διδυμότειχου έκαναν συνεργεία της Περιφέρειας και της Νομαρχίας για να αποφευχθεί η υπερχείλιση των αναχωμάτων και διοχετεύτηκαν τα νερά σε περιοχή 8 χιλιάδων περίπου στρεμμάτων. Επίσης, στις 8 το βράδυ συνεργεία πραγματοποίησαν τεχνητή θραύση του αναχώματος του Εβρου στις θέσεις Λάβαρα και Αμόριο, και ελεγχόμενη διοχέτευση υδάτων σε περιοχή 7.000 στρεμμάτων. Σε επιφυλακή βρίσκονταν ειδικά αμφίβια ερπυστριοφόρα οχήματα της ΕΜΑΚ, οι αυτοδύτες και οι δυνάμεις του Δ' Σώματος Στρατού για μετακίνηση των κατοίκων των Λαβάρων αν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Ανάλογο σχέδιο υπήρχε και για την απομάκρυνση των κατοίκων από το Πύθιο.

Ηδη από προχτές τουλάχιστον 20 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είχαν μετατραπεί σε λίμνες. Ορατός ήταν ο κίνδυνος να γίνουν σοβαρές καταστροφές στις υπάρχουσες υποδομές των παρόχθιων περιοχών. Στη γέφυρα του Πυθίου η στάθμη έφτασε στα 6,15 μέτρα με όριο επικινδυνότητας τα 5,70.

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καταγγέλλει τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που χρόνια τώρα άφησαν χωρίς τις αναγκαίες υποδομές το νομό. Καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό του Εβρου, να απαιτήσει την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών και να υπάρξει άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων όσοι επλήγησαν από τις πλημμύρες. Εξάλλου, καλεί σε παλλαϊκό αγώνα για τη διεκδίκηση της δημιουργίας ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων με περιφερειακή και νομαρχιακή δομή.

Οπως σημειώνει πρέπει άμεσα να γίνει σχεδιασμός και υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών, της λειψυδρίας θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα. Θα αυξήσουν τελικά τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων.

Συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής των χειμάρρων και δασοτεχνικά - φυτοτεχνικά έργα σε όλη την υδρολογική λεκάνη, αντιμετώπιση του χειμαρικού προβλήματος, με την αποτροπή της διάβρωσης και τη συνολική διευθέτηση των χειμάρρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιμέτωποι ξανά με τις πλημμύρες (2018-03-29 00:00:00.0)
Διαχρονικό έγκλημα η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης (2016-01-24 00:00:00.0)
Οι κάτοικοι φοβούνται νέες καταστροφές (2007-11-21 00:00:00.0)
Ζουν πάντα με τον εφιάλτη της πλημμύρας... (2006-02-26 00:00:00.0)
Χρόνια κοροϊδίας από περιφερόμενες κουστωδίες υπουργών (2005-03-05 00:00:00.0)
Η εγκληματική πολιτική «πνίγει» το νομό (2005-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ