Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δε χρειάζεται σολομώντεια λύση το Κυπριακό

Associated Press

(Βρυξέλλες της ανταποκρίτριάς μας Αλ. ΦΩΤΑΚΗ)

Να μην ακολουθούν σολομώντειες λύσεις στην περίπτωση του Κυπριακού, κάλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όσους ασχολούνται με την επίλυσή του, μιλώντας χτες στο Διεθνές Συνέδριο για τα Ομόσπονδα Κράτη, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος εμμέσως, πλην σαφώς, στην ΕΕ, στον ΟΗΕ και το «σχέδιο Ανάν», που απέρριψε το 75% των Ελληνοκυπρίων, ο Κύπριος Πρόεδρος, είπε χαρακτηριστικά: «Στην περίπτωση της Κύπρου, εκείνοι που χρεώθηκαν με το ιστορικό και βαρύ καθήκον, να βρουν μια λύση και να προτείνουν έναν ισορροπημένο και λειτουργικό συμβιβασμό, διέπραξαν το μοιραίο λάθος να ακολουθήσουν την πιο εύκολη συνταγή, του να προτείνουν μία λύση, κόβοντας τις διαφορές στα δύο. Οπως, όμως, μας διδάσκει και η Βίβλος, η Σολομώντεια λύση, το να κόψεις το μωρό στα δύο, δεν είναι η καλύτερη ούτε η πιο σωστή, κυρίως όσον αφορά το μωρό».

Σύμφωνα με τον Τ. Παπαδόπουλο, το ομόσπονδο κράτος στηρίζεται τόσο στην καλή πίστη και θέληση των κοινοτήτων που το απαρτίζουν όσο και στις ιστορικές, πολιτικές, γεωγραφικές, οικονομικές και στρατηγικές που πρέπει ή δεν πρέπει να ενθαρρύνονται, ώστε το κράτος να μείνει ενωμένο. Βασική επιδίωξη τόνισε είναι να αποθαρρύνονται τα μέρη να επιδιώξουν αυτονόμηση, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, καθώς οι διαμάχες μπορεί να οδηγήσουν το ομόσπονδο κράτος σε παράλυση, κάτι το οποίο δεν απέχει πολύ από τη διάλυση.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε υπέρμαχος της λύσης της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», από το 1977 μέχρι σήμερα. Τα ομόσπονδα κράτη, συμπλήρωσε, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υποκατάστατα των κυβερνήσεών τους όταν φτάνουν σε αδιέξοδο, όπως γινόταν στο σχέδιο Ανάν, όπου το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, μπορούσε να πάρει εκτελεστικές και νομοθετικές αποφάσεις, σε περίπτωση που οι κοινότητες δε συμφωνούσαν, σημείο που θορύβησε τους Ελληνοκύπριους, αλλά να βρίσκεται λύση στα πλαίσια της ομοσπονδίας.

Συμπληρώνοντας ο Τ. Παπαδόπουλος το συλλογισμό του, ξεκαθάρισε ότι για να θεωρείται ένα κράτος ενιαίο, πρέπει, τουλάχιστον, να έχει ενιαία οικονομική και νομισματική πολιτική, που θα εξασφαλίζουν ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, κεφαλαίου και αγαθών. Αυτά, επισήμανε, στο «σχέδιο Ανάν», επιεικώς αγνοήθηκαν.

Σημείωσε δε ότι σε περιπτώσεις, όπως αυτή της Κύπρου, που η λύση της ομοσπονδίας ακολουθεί έναν πόλεμο, ή έναν εμφύλιο πόλεμο, εξαιτίας των οποίων υπάρχουν μετακινήσεις πληθυσμών και ζήτημα προσφύγων, πρέπει να ισορροπήσουν τα δικαιώματα αυτών που κατέλαβαν τις περιουσίες και τα μέρη των εκδιωχθέντων, με αυτά των προσφύγων. Ενα πρόβλημα, που επίσης υπάρχει στην Κύπρο και που σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, το σχέδιο Ανάν, το σχέδιο του ΟΗΕ, δεν έδινε λύση και αυτό έκανε την πλειοψηφία του λαού να το απορρίψει.

Συνάντηση Παπαδόπουλου - Φερχόφστατ

Ο Κύπριος Πρόεδρος, χτες το πρωί, συναντήθηκε και με τον Βέλγο πρωθυπουργό Γκι Φερχόφστατ, που συζήτησαν το Κυπριακό και τους δύο κανονισμούς για τους Τουρκοκύπριους που εκκρεμούν για το Συμβούλιο των Υπουργών. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο Τ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι με όσους είχε συναντήσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, αρχηγούς κρατών και Επιτρόπους, θεωρούν αμετακίνητη υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, σημειώνοντας ότι όσο συντομότερα το υπογράψει, τόσο λιγότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσει. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με στελέχη της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν, για το θέμα του Πρωτοκόλλου, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε «αν η Τουρκία δεν υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης δεν πρόκειται να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ