Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απορρίπτει τις αμερικανικές αιτιάσεις

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί παράδοξο μια δημοκρατική χώρα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, να αγνοεί ότι το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν έγινε αποδεκτό από μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, ανέφερε ότι η δημοκρατική ετυμηγορία πρέπει να γίνεται σεβαστή και διερωτήθηκε, εάν ο αμερικανικός λαός συμφωνεί με τις απόψεις των αμερικανικών παραγόντων. Ο κ. Ιριλάι είχε δηλώσει ότι υπάρχει σχέδιο λύσης του Κυπριακού και αυτό είναι το «σχέδιο Ανάν», για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνονται ότι προσεγγίζει το πρόβλημα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε επίσης όλα τα μέρη που επιθυμούν μια λύση να εφαρμόσουν το «σχέδιο Ανάν» και να το υποστηρίξουν.

Εξάλλου, ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι είναι άδικο να θεωρείται νόμιμη η παρουσία τεραστίων ποσοτήτων αμερικανικού οπλισμού σε έδαφος που κατέχεται παράνομα και από την άλλη να θεωρείται παράνομη η παρουσία κάποιων οπλικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής στην ΕΛΔΥΚ.

Αυτή η νομολατρία, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, δημιουργεί αισθήματα σοβαρής απογοήτευσης, ενώ οι αιτιάσεις των Αμερικανών για τα οπλικά συστήματα στα Κατεχόμενα αποτελούν οξύμωρο νομικό επιχείρημα που δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Ο κ. Ιριλάι, ερωτηθείς γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τη Συρία να αποσυρθεί από το Λίβανο, ενώ δε ζητούν το ίδιο από την Τουρκία, είπε ότι δεν αποδέχεται τον παραλληλισμό μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

Ερωτηθείς, εάν η τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο είναι νόμιμη ή παράνομη, ο κ. Ιριλάι απέφυγε να απαντήσει, γιατί δε βλέπει «τη χρησιμότητα της ανασκόπησης των ιστορικών γεγονότων».

Ο Ανταμ Ιριλάι υποστήριξε επίσης ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε μεταφορά αμερικανικών όπλων στα Κατεχόμενα που να παραβιάζει τη νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, με την οποία εξέφραζε απορία κατά πόσον οι Αμερικανοί θα επέτρεπαν τη χρήση λιμανιών ή αεροδρομίων, εάν το Μαϊάμι καταλαμβανόταν από τους Κουβανούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ