Κυριακή 28 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η τακτική της επίθεσης στο ΚΚΕ από τα Μέσα Ενημέρωσης

Σε πογκρόμ φίμωσης όλων όσων αντιστέκονται στη νέα τάξη πραγμάτων, στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, εξελίσσεται η ραδιοτηλεοπτική πραγματικότητα της χώρας. Οι αποσιωπήσεις, οι αποκλεισμοί εντείνονται.

Κόμματα όπως το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ αλλά και κοινωνικοί φορείς, προσωπικότητες που με τον ένα ή άλλο τρόπο αντιπαλεύουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, είναι «κομμένοι από χέρι» από τη συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Το θέμα αφορά πρωτίστως τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα, όμως και η ΕΡΤ δεν είναι εκτός αυτής της λογικής, ανεξάρτητα από το ότι μειώνει κάπως τις «δόσεις» του αποκλεισμού για να κρατάει τα προσχήματα.

Η αντιδημοκρατική αυτή πρακτική οφείλεται κυρίως σε στρατηγικές επιλογές που έχουν στο στόχαστρο τη λαϊκή συνείδηση. Την προσαρμογή της σε τέτοια επίπεδα που θα επιτρέπουν την ανεμπόδιστη υλοποίηση δύο βασικών επιλογών: Από τη μια, την επέλαση της νέας τάξης πραγμάτων. Αρκεί κανένας να δει την πρόσφατη έκθεση - εκτίμηση των ΗΠΑ για τις εκλογές στην Ελλάδα, τη θέση τους για την απήχηση του ΚΚΕ, για να κατανοήσει ότι εκτός από την κυβέρνηση και το βασικό πυρήνα του κεφαλαίου που ελέγχει ΜΜΕ και οι Αμερικανοί έχουν άμεσο συμφέρον από την ισοπέδωση, την εξαφάνιση όσων αντιστέκονται στις επιλογές τους.

Από την άλλη, την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Αναδιάταξη που θα επιχειρηθεί σαν μοχλός εγκλωβισμού και συναίνεσης του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική. Οσοι αντιστέκονται και ιδιαίτερα όσοι αποκαλύπτουν το χαρακτήρα και τους σκοπούς αυτού του «λίφτινγκ» του πολιτικού συστήματος, γίνεται προσπάθεια να... εξαφανιστούν.

Η«γραμμή» όμως δεν περιορίζεται απλώς στις αποσιωπήσεις. Εχει μακροπρόθεσμους στόχους και η ουσία της συνίσταται στην περιθωριοποίηση όλων όσων δε χωράνε, όσων αντιστέκονται στις αντιλαϊκές επιλογές. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σ' αυτά τα πλαίσια σχεδιάζεται και η τακτική περιθωριοποίησης του ΚΚΕ, στον τομέα της πληροφόρησης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η τακτική αυτή συμπυκνώνεται στο εξής δίπτυχο: «Τώρα, δώστε την εικόνα εξαφάνισης, ότι το ΚΚΕ δεν υπάρχει. Αύριο, στο συνέδριο, δώστε την εικόνα ότι... σπαράσσεται».

Αν παρατηρήσει κάποιος την εικόνα που προσπαθούν να πλασάρουν για το ΚΚΕ, συνολικά τα ΜΜΕ (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες) θα δει ότι οι δημοσιογραφικές αυτές πληροφορίες δεν πέφτουν έξω, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Σ' αυτή τη φάση είμαστε στο ένα σκέλος του δίπτυχου όπου οι αποκλεισμοί του ΚΚΕ κυριαρχούν αλλά και συμπληρώνονται από τη συκοφάντηση του Κόμματος και του κομμουνιστικού κινήματος (εκπομπές Κούλογλου στη ΝΕΤ για ΚΚΕ και κομμουνιστικό κίνημα, όπως και τα αραχνιασμένα αντικομμουνιστικά ντοκιμαντέρ του BBC στο ίδιο κανάλι). Παράλληλα, σε ορισμένες εφημερίδες κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους άρθρα, σχόλια ή και ρεπορτάζ για το ΚΚΕ, όπου μέσα από διάφορα ευφάνταστα σενάρια, «πληροφορίες» δήθεν «ακριβείς», προσπαθούν να προλειάνουν το έδαφος για το δεύτερο σκέλος του διπτύχου, το Συνέδριο.

Ηεπίθεση κατά του ΚΚΕ και στον τομέα της πληροφόρησης θα ενταθεί. Αλλωστε, τα νήματα της επίθεσης ξεκινούν από πολύ ψηλά (κυβέρνηση, ΗΠΑ, κεφάλαιο) και οι εμπνευστές της είναι αποφασισμένοι να ξεμπερδεύουν με τα μεγαλύτερα εμπόδια στα σχέδιά τους. Το ίδιο αποφασισμένοι είναι και ορισμένοι εντεταλμένοι δημοσιογράφοι, εντεταλμένοι είτε απευθείας από το Μαξίμου, είτε από συγκροτήματα Τύπου που ανήκουν, που κινούν τα νήματα αυτής της επίθεσης, υλοποιούν αυτή τη γραμμή.

Ας είναι όμως σίγουροι ότι και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό, όπως στο κενό έπεσαν και προηγούμενα μπαράζ που σχετικά πρόσφατα είχαν εξαπολύσει κατά του ΚΚΕ οι ίδιοι κύκλοι. Το ΚΚΕ θα διευρύνει την επιρροή του ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια μπαίνουν. Ας είναι σίγουροι γι' αυτό.

Η φίμωση που επιχειρείται δε θα περάσει. Το ΚΚΕ θα αναπτύξει άμεσα μια σειρά από δραστηριότητες και σ' αυτό τον τομέα, όχι μόνο σε σχέση με την επίθεση που δέχεται, αλλά και για να προασπίσει και βασικά δικαιώματα του λαού, όπως αυτό της δημοκρατικής πληροφόρησης που ποδοπατείται για την εξυπηρέτηση αντιλαϊκών σχεδίων.


Του
Μάκη ΚΟΨΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ