Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
To οργανωμένο έγκλημα...

«Χρόνια σκάβεις με το καλοακονισμένο μολύβι σου / να βρεις τη ραχοκοκαλιά της γνώσης / να σκαρφαλώσεις έναν - έναν τους σπονδύλους / να φτάσεις κάποτε να δεις το πρόσωπό σου...» (Γιάννης Πανούσης).

Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 26η Ιουνίου ως Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά που έχουν γίνει η γκιλοτίνα της νεολαίας - σαράκι της κοινωνίας, μάστιγα και θέμα συζητήσεων/ προβληματισμού. Στα πλαίσια του αγώνα κατά των ναρκωτικών (είτε μαλακά λέγονται, είτε σκληρά), εκτός από τους χρήστες, τα βαποράκια, οι άλλοι βασικοί «χρήστες κερδών» τράπεζες, κρατικοί μηχανισμοί, παρότι συμμετέχουν στο έγκλημα, κανείς δεν τους ακουμπάει. «Οι τράπεζες είναι, από την εποχή της Αναγέννησης, ο ομφαλός της καπιταλιστικής οικονομίας», έλεγε ο συγγραφέας Φερνάν Μπροντέλ. Σ' όλες τις ιστορικές διαδρομές, χρηματοδότησαν αποικιακούς πολέμους - έγινε η «δουλεία» κεφάλαιο για τις τράπεζες - χρηματοδότησαν εμφυλίους πολέμους - με το εμπόριο όπλων ... ναρκωτικών. Το χρηματιστηριακό / χρηματικό κεφάλαιο, μέσω τραπεζών, εισέπραξε απ' τα ναρκωτικά (ξέπλυμα) τεράστια ποσά... με το πρόσχημα συνήθως του απορρήτου των καταθέσεων. Φυσικά, οι τράπεζες δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ελέγχουν, αλλά δεν ελέγχονται από κανέναν. Παλαιότερα, μεγάλες τράπεζες στις ΗΠΑ είχαν δεχτεί «καταθέσεις» του Κολομβιανού πασίγνωστου μεγαλεμπόρου κοκαΐνης, Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος «έθεσε» εαυτόν στη διάθεση της «Δικαιοσύνης» και αθωώθηκε!! Εκτός των άλλων, ήταν συνεργάτης και της CIA.

Στην Ευρώπη, χρόνια εμπλέκονται τράπεζες στο ξέπλυμα χρημάτων από ναρκωτικά. Καλύπτονται από ισχυρά επιχειρηματικά δίκτυα. Οι νομικές καπιταλιστικές νομοθεσίες όχι μόνο δεν αγγίζουν τους λογαριασμούς των εμπόρων ναρκωτικών, αλλά, ούτε τολμούν να αγγίξουν τις «πόρτες - εισόδου» των ναρκω-δολαρίων: Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν - Μονακό, Γιβλαρτάρ, Ανδόρα, το «Αγιο Βατικανό», οι Βερμούδες, οι Μπαχάμες, η Τζαμάικα, ο Παναμάς, οι Ολλανδικές Αντίλλες. Σε Ασία, Ειρηνικό Ωκεανό το Χονγκ Κονγκ, το Μπακάο, η Ταϊβάν, Σιγκαπούρη - ο άγριος καπιταλισμός των οφσόρ εταιριών καλύπτει, με όλα τα τεχνολογικά μέσα (ON - LINE - καπιταλισμός) τις ναρκω - διαδρομές των καταθέσεων... στις τράπεζες / με ασφάλεια.

Οι «Παράδεισοι» των ναρκωτικών έχουν ως αφετηρίες, τις παλιές αποικιοκρατίες, των Αγγλίας - Ολλανδίας - Γαλλίας - Ισπανίας, των ΗΠΑ. Παλαιοί αποικιοκράτες παίζουν τώρα το ρόλο της Μαφίας. Προστατεύονται από πολυεθνικές εταιρίες / τράπεζες. Η τράπεζα του Αγίου Πνεύματος (Βατικανού) έχει επενδύσει στους «παραδείσους» του Παναμά: Το «Eldorado» ποικίλων δραστηριοτήτων ξεκινά απ' το εμπόριο όπλων, παραδοτέα όπου οι αγορές το επιβάλλουν. Ηλεκτρονικά παιχνίδια - εμπόριο ναρκωτικών - μέχρι sex - shops!! To πρόβλημα των ναρκωτικών, δεν είναι ασφαλώς μόνον ιατρικό. Απόδειξη ότι κάθε προσπάθεια αντιμετώπισής του, μ' αυτή τη μορφή απέτυχε. Αφού το έγκλημα είναι πολιτικό, οικονομικό, η θωράκιση της κοινωνίας απ' τα θανατηφόρα βέλη των ναρκωτικών διαρκεί. Το τροφοδοτούμενο «ναρκωτικό κεφάλαιο «επενδύει» στη νάρκωση των συνειδήσεων. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 30 χρόνια τα επενδεδυμένα «κέρδη», απ' τα ναρκωτικά ανέρχονται στα 2.500 δισεκ. δολάρια. Η «φτιαγμένη» θωράκιση μπάζει από παντού. Εχει τα ίδια χαρακτηριστικά, με τη λειτουργία του καπιταλισμού. Μαλακά, σκληρά ναρκωτικά - εξοντώνουν: «Σκληρή αφή: Στο πετσί σου κι εσύ φαντασιώνεσαι /. Εξοχη σύμπτωση, ανίδεο πλάσμα /. Βαθιά νυχτωμένοι κι οι δύο» (Αγης Μπράτσος).


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ