Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Νόμιμοι μόνο και για όσο κρίνονται εκμεταλλεύσιμοι

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή, από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο, το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική

Το κάλεσμα του ΚΚΕ να παλέψουν μαζί Ελληνες και μετανάστες εργάτες αναδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρο (στη φωτογραφία, η αφίσα για το αγωνιστικό διήμερο στις 8 και 9 Ιούλη)
Το κάλεσμα του ΚΚΕ να παλέψουν μαζί Ελληνες και μετανάστες εργάτες αναδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρο (στη φωτογραφία, η αφίσα για το αγωνιστικό διήμερο στις 8 και 9 Ιούλη)
Βορά στο κεφάλαιο, που αναζητά ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, θέτει η κυβέρνηση τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αλλά και όσους έρθουν στο μέλλον. Με το νομοσχέδιο «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια», που κατέθεσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή, υλοποιούνται πιστά οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που θέλουν τους μετανάστες να χρησιμοποιούνται ως ελεγχόμενη φτηνή εργατική δύναμη, που θα συμβάλει στην αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί και ο αριθμός των υποψήφιων θυμάτων, που ανέρχεται, για το διάστημα από το 2010 έως το 2030, σε είκοσι εκατομμύρια μετανάστες!

Οι κατευθύνσεις αυτές αποτυπώνονται, άλλωστε, σαφέστατα στο νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, καθώς οι μετανάστες από το 2006, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος, θα εισέρχονται στη χώρα, βάσει λίστας στην οποία θα καταγράφονται οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό. Οι δε μετανάστες που ήδη ζουν και εργάζονται παράνομα στη χώρα μπορούν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2005 να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση άδειας διαμονής με ισχύ ένα χρόνο, εφόσον μένουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 12 μήνες, κάτι που θα αποδεικνύεται αποκλειστικά από την τελευταία θεώρηση εισόδου του διαβατηρίου τους. Οσοι δεν έχουν θεώρηση παραμένουν παράνομοι, που σημαίνει ακόμα πιο φτηνοί, ακόμα πιο εκμεταλλεύσιμοι.

Επίσης παρατείνεται μέχρι τα τέλη του 2005 η ισχύς των αδειών διαμονής, που έληγαν (μέσω παράτασης που είχε δοθεί) μέχρι τις 30 Ιούνη 2004 ή μετά από την εν λόγω ημερομηνία. Οι αιτήσεις για την ανανέωση της άδειας διαμονής υποβάλλονται στην αρμόδια Περιφέρεια. Απαιτείται να έχουν ασφαλιστική κάλυψη 150 ημερών ημερησίως το χρόνο, την οποία μπορούν να εξαγοράσουν εφάπαξ και χωρίς προσαυξήσεις από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα. Την ίδια ώρα, παραμένει το τσουχτερό παράβολο που θα πρέπει να καταθέσουν οι μετανάστες για να λάβουν άδεια παραμονής. Αυτό ανέρχεται σε 150 ευρώ για την πρώτη άδεια παραμονής με ισχύ ένα χρόνο και σε 300 ευρώ για τη διετή άδεια παραμονής. Σημειώνουμε ότι η άδεια θα ανανεώνεται ανά δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, νέοι φραγμοί τίθενται στους μετανάστες, αφού δεν τους επιτρέπεται για το διάστημα που ισχύει η άδεια παραμονής να αλλάξουν μορφή εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για όσους έρχονται στην Ελλάδα για εποχιακή εργασία. Η άδεια, με την έναρξη εφαρμογής του νόμου, θα έχει ενιαία μορφή (άδεια παραμονής και εργασίας μαζί) και θα εκδίδεται από την Περιφέρεια. Επίσης παραμένει η αυθαιρεσία, να μπορεί αναιτιολόγητα ο πρόξενος να αρνηθεί σε αλλοδαπό τη χορήγηση θεώρησης εισόδου στη χώρα. Παράλληλα, ο αυθαίρετος ορισμός της «προσωπικότητας» αναμένεται να αποτελεί κριτήριο χορήγησης άδειας. Αυτήν θα εξετάζουν οι Επιτροπές Μετανάστευσης που συστήνονται σε κάθε νομό Περιφέρειας, με έργο τη διατύπωση γνώμης για τη χορήγηση ή μη της άδειας.

Επιπρόσθετα, μειώνεται ο αριθμός όσων δικαιούνται άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς περιορίζεται σε περιπτώσεις θυμάτων εργατικών ατυχημάτων και εγκληματικών πράξεων ή με σοβαρά προβλήματα υγείας. Αποκλείονται από την οικογενειακή επανένωση οι υπερήλικες γονείς.

Θεσπίζεται το καθεστώς τού «επί μακρόν διαμένοντος» για όσους έχουν συμπληρώσει πενταετία στη χώρα. Για να λάβει κάποιος αυτή την ιδιότητα θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να έχει ...επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού. Δηλαδή, θα γίνει της αυθαιρεσίας το κάγκελο.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης από τους μετανάστες πολιτικών δικαιωμάτων, με το σκεπτικό πως θα ήταν ...λαϊκισμός να συμβεί αυτό, πριν διαμορφωθεί το πλαίσιο διαμονής τους στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ